• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Wat kost een camper per jaar? Alle kosten op een rijtje!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 29/03/2023

Met de stijgende vliegprijzen is het tegenwoordig helemaal geen slecht idee om met de camper op vakantie te gaan. Maar wat kost een camper nu eigenlijk?

Naast de kosten van een nieuwe camper, heb je namelijk te maken met jaarlijkse kosten. Denk maar aan brandstof, belasting of verzekeringskosten.

Voordat je dus de camper klaarmaakt voor vertrek, is het aan te raden om dit artikel even door te spitten. Zo weet jij meteen of de kosten van een camper het voor jou wel waard zijn!

Totale kosten camper per jaar

De aanschafprijs van een camper komt neer op een bedrag tussen de €40.000 en €80.000. Tweedehands campers kunnen iets goedkoper zijn.

De jaarlijkse kosten van een camper komen neer op zo'n bedrag tussen de €2.300 en €5.350 exclusief brandstofkosten. Binnen deze kosten vallen kosten van de verzekering, belasting, onderhoud en stalling.

Type kosten

Gemiddelde kosten

Aanschaf

€40.000 - €80.000

Stalling

€300 - €1.200 p/j

Belasting

tot €1.100 p/j

Onderhoud

€350 - €650 p/j

Verzekering

€500 - €2.400 p/j

Brandstof

Variabel


Waaruit bestaan kosten van een camper?

Nu je een grof beeld hebt van de totale kosten van een nieuwe kamer, kunnen we wat dieper inzoomen in de verschillende kosten. Zo zijn er namelijk aardig wat kosten waarop je zou kunnen besparen.

Er zijn verschillende kosten die verbonden zijn aan het op vakantie gaan met een camper. Zo heb je bijvoorbeeld de aanschafprijs, prijs van brandstof of onderhoudskosten. Dit worden ook wel de variabele kosten genoemd.

Het aantal variaties binnen de camperwereld is natuurlijk gigantisch. Een nieuwe camper heeft een taal ander kostenplaatje dan een oude camper. Een nieuwe camper verbruikt bijvoorbeeld minder brandstof, maar een oudere camper heeft weer minder aanschafkosten.

De gemiddelde camper bestaat niet, maar toch kunnen we wel grofweg spreken van gemiddelde kosten voor een camper.

Hieronder zetten we alle verschillende kostenposten even voor je op een rijtje:


1. Aanschaf

De aanschafprijs van nieuwe campers varieert gemiddeld tussen de €40.000 en €80.000. Een tweedehands camper is natuurlijk weer een stuk goedkoper.

Niet iedereen is in staat om een nieuwe camper te kopen, want het gaat om een flink bedrag. Tegelijkertijd kan het wel een langetermijninvestering zijn, want elke jaar op vakantie naar Griekenland loopt op den duur ook aardig in de kosten. Een familievakantie voor een bedrag van €4000 voor twee weken is inmiddels helemaal geen gekke prijs.

Zo kost over en langere periode een camper eigenlijk jaarlijks een stuk minder. Maar het vereist natuurlijk wel een investering.

Voor en camper betaal je meer als je meer functionaliteiten wil hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld elektrische campers die steeds populairder zijn.

Kortom, de aanschafprijs is de grootste kostenpost. Hoe beter jouw camper in eerste instantie, hoe lager de variabele kosten op de lange termijn. 


2. Stalling

Een camper gebruik je natuurlijk niet het hele jaar door. Daarom is stalling van campers ook een kostenpost. Tenminste, als je thuis hier geen ruimte voor hebt.

Het tarief voor stalling van een camper komt neer op zo'n €300 tot €1.200 per jaar.

Logischerwijs is een binnenstalling duurder dan een buitenstalling. De meeste campers worden buiten gestald, maar dat is voor de camper zelf natuurlijk minder goed dan een binnenstalling. Vrijwel elk type camper behoud zijn staat beter als deze binnen staat.

Nieuwe campers zijn hier minder afhankelijk van dan oudere campers. Je kunt besparen op de stallingskosten door jouw camper thuis te stallen.

Ook vermogen opbouwen? Met deze tijdelijke acties maak je een goede start! 🎁


3. Belasting

Een grote kostenpost voor een camper is de motorrijtuigenbelasting. De motorrijtuigenbelasting die je betaalt voor een camper is afhankelijk van het gewicht van je camper en het type brandstof dat jouw camper verbruikt.

Hoe zwaarder de camper, hoe meer motorrijtuigenbelasting. Het bedrag dat je hiervoor betaalt, loopt op tot zo'n €950 per jaar. In uitzonderlijke gevallen kan dit al snel oplopen tot €1.100 per jaar, bijvoorbeeld als je een zware camper rijdt, die ook nog eens Diesel verbruikt.

Helaas kan je op motorrijtuigenbelasting niet snel besparen. Ja, je kunt een lichtere camper verkiezen boven een zware camper. Hoe zwaarder de camper, hoe hoger de motorrijtuigenbelasting.

Wat interessant is, is dat je een camper kunt verhuren. Dit kan alleen zakelijk. Zo kan iemand jouw camper huren, waardoor voor jou de belasting neerkomt op de helft van een personenauto voor een periode van 3 maanden. De overige 9 maanden betaal je dan wel de reguliere motorrijtuigenbelasting.

Dit werkt ook zo als je tijdelijk de camper op naam van iemand anders zet. Zie het als een soort maas in de wet, waardoor je dus voor een periode van 3 maanden een stuk minder belasting betaalt.


4. Onderhoud

En dan de meest variabele kostenpost: onderhoudskosten. Een tweedehands camper zal vaker eventuele reparaties nodig hebben dan een spiksplinternieuwe camper. De meeste campers rijden maar een aantal keer per jaar, dus in de tussenperiodes is het van belang om de camper goed te onderhouden.

Zeker als jouw camper in een buitenstalling staat, kan je wel voor verrassingen komen te staan als je de camper weer een keer laat rijden.

De onderhoudskosten komen gemiddeld neer op zo'n €350 tot €650 per jaar.

Tegelijkertijd kunnen deze kosten €0 per jaar zijn, of de grootste kostenposten als je eens pech hebt. Het hangt allemaal af van bijkomende kosten van het soort camper dat je rijdt. 


5. Verzekering

Een doorlopende reisverzekering kan een grote kostenpost zijn. Een gemiddelde camperverzekering varieert tussen de €500 en €2400 per jaar.

Hierbij is het zo dat de goedkoopste camperverzekering, de WA-dekking, zo'n €600 per jaar zal kosten. Deze dekking is de verplichte wettelijke aansprakelijkheid en verzekert jou in het geval dat je aan andere schade toebrengt.

Een WA+-dekking, de duurste variant, kost je al gauw tot zo'n €2400. Deze camperverzekering verzekert ook in gevallen van schade door brand, eigen gelopen schade en tegen diefstal.

Je kunt besparen op je camperverzekering door voor een goedkopere variant te kiezen, maar een wa-verzekering geeft je minder privileges dan een all-risk WA+-dekking. 


6. Brandstof

Naast het camper verzekeren, spelen de brandstofkosten een grote rol. Hierbij heb je te maken met de variabele brandstofkosten die op dat moment van het jaar gelden, maar ook het type brandstof.

Elektrische campers, die steeds vaker voorkomen, rijden het meest goedkoop. Tegelijkertijd is het aantal kilometers dat je kunt rijden met een elektrische camper lager dan dat van een camper op benzine of diesel.

Diesel was altijd de goedkopere brandstof, maar inmiddels is benzine soms goedkoper dan diesel. Doorgaans kan je stellen dat diesel goedkoper, maar vervuilender is, terwijl benzine wat duurder, maar wel minder vervuilend is.

Het type brandstof dat jouw camper verbruikt, heeft weer invloed op de andere kosten. Zo kost een camper die rijdt op elektriciteit aan brandstof minder, maar meer aan aanschafkosten.

Een jonge tweedehands die op diesel rijdt, is aan aanschaf minder kwijt, maar meer aan onderhoud en motorrijtuigenbelasting.

Al met al zijn er dus allerlei verschillende voor- en nadelen verbonden aan de verschillende type campers. 


Hoe zit het met campers en afschrijving?

Campers hebben te maken met afschrijvingskosten. Vaak wordt het grapje gemaakt dat een camper al de helft waard is, nadat jij hem uit de garage rijdt. Toch zit er een stevige kern van waarheid in deze grap.

De afschrijving is een waardedaling van jouw camper. Een nieuwe camper kost €40.000, maar op het moment dat jij hem uit de garage rijdt, wordt geschat dat je hem voor 10% minder zult kunnen verkopen.

Hoe duurder en nieuwe de camper, hoe groter de afschrijving. Dat is risico dat je op je neemt in het geval dat je een gloednieuwe camper aanschaft. Bij een camper taxatie wordt er zo'n 10% aan afschrijving gehanteerd.

Deze waardedaling van je camper zijn dus niet directe kosten, maar wel indirecte kosten. Zo kost een camper per jaar aardig wat geld om hem up-to-date te houden, maar wellicht wil je hem op termijn verkopen.

Een camper gebruikt veel van je tijd, dus op latere leeftijd is het verkopen geen slecht idee. Houd hierbij dus wel rekening met het feit dat jouw camper daalt in waarde.

Dit zijn dus indirecte kosten van een camper. 


Kosten van een camper conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen in dit overzicht van de kosten van een camper, zijn er meerdere kostenposten verbonden aan het houden van een camper.

Veel van die kosten lopen door - zelfs als je de camper niet gebruikt. Het kan daarom het beste worden gezien als een investering op de lange termijn.

Een camper verkiezen boven bijvoorbeeld vliegvakanties is echter geen slecht idee. Je hebt een camper zelf in bezit, kan ermee doen wat je wilt en je kunt gaan en staan waar je maar wilt.

Tegelijkertijd zal een camper in waarde dalen vanaf het moment dat je hem uit de garage rijdt. De afschrijving bedraagt namelijk zo'n 10% per jaar. Dit geldt zwaarder voor nieuwe campers, want hiervan is de taxatie een stuk hoger dan een tweedehands camper.

De kosten van een nieuwe camper worden geschat op zo'n €40.000 tot €80.000. Dat is een flink bedrag, maar het is wel een investering die zichzelf op de lange termijn terug kan betalen. Zo bespaar je over een langere periode wel degelijk veel geld door met een camper op vakantie te gaan in plaats van het vliegen naar een ver land.

Daarnaast zijn er aardig wat zaken waarop je zou kunnen besparen in het houden van een camper. Zo kan je stallingskosten beperken door hem bij jou thuis of bij een vriend te stallen, kan je jouw camper verhuren, om 3 maanden belastingvoordeel te benutten, of door hem consequent goed te onderhouden.

Ook kan je ervoor kiezen om een semi-elektrische camper aan te schaffen, want daarvoor gelden lagere belastingtarieven dan zware, lompe dieselcampers.

Als laatste kan je de verzekering verminderen door voor een simpele WA-dekking te gaan in plaats van een all-risk verzekering.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van een camper?

De gemiddelde aanschafkosten van een nieuwe camper komt neer tussen de €40.000 en €80.000. Een tweedehands camper is een stuk goedkoper.


Wat zijn de maandelijkse kosten van een camper?

De maandelijkse kosten voor het hebben van een camper worden geschat op €300 per maand.


Wat kost het om een camper te bezitten?

Het bezitten van een camper kost jou aan belasting en verzekering zo'n €2.300 per jaar, maar daar komen ook nog onderhouds- en stallingskosten bij. Totaal wordt geschat dat het bezitten van een camper tussen de €2.300 en €5.350 per jaar kost.


Wat kost een camper aan belasting en verzekering?

De motorrijtuigenbelasting voor campers loopt op tot maximaal zo'n €1.100 per jaar. De verzekering varieert tussen de €600 tot €2.400 per jaar, waarbij een goedkopere verzekering minder privileges geeft dan een duurdere verzekering.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>