• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Wat is V PAY en waarom verdwijnt het uit Nederland? Alle informatie op een rijtje! [2024]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

In 2023 werd aangekondigd dat V PAY, het Nederlandse betaalsysteem waarmee het mogelijk is om binnen Europe met dezelfde elektronische betaalmiddelen te betalen, gaat verdwijnen.

In plaats van V PAY-betaalpassen zullen we voortaan pinnen met Visa Debit. Wat betekent dit nu eigenlijk voor jou en voor jouw transacties? Wij zetten alle wat jij moet weten over het verdwijnen van V PAY voor je op een rijtje! 


Wat is VPAY?

V PAY is een systeem dat is ontwikkeld door VISA Europe, dat als doel had om het mogelijk te maken om overal in Europa te pinnen. Dit systeem hoort binnen de kaders van de Single Euro Payments Area (SEPA) In essentie is een betaalpas waar het V PAY-logo op staat, dus een Europese betaalpas.

In Nederland vond je de V PAY-betaalpas bij passen van SNS Bank, Visa creditcards en sinds kort ook kaarten van de ING.

Hoe werkt V PAY nu eigenlijk? Kort gezegd maakt een V PAY kaart het mogelijk om contactloos te pinnen. Samen met Maestro betaalpassen, de directe concurrent van VISA, zorgt V PAY ervoor dat in Nederland en in het buitenland betalen mogelijk wordt gemaakt.


V PAY verdwijnt uit Nederland

De V PAY-betaalpas verdwijnt uit Nederland. Alle passen waar nu nog een V PAY-logo op staat, worden tot en met 2027 geaccepteerd, maar daarna niet meer.

De banken die nog passen uitgeven met een V PAY-logo erop, zullen daarom in de loop naar 2027 deze passen vervangen.

De vervanging voor V PAY is VISA. Er zijn twee verschillen tussen V PAY en het nieuwe VISA. Allereerst is het zo dat het met VISA ook mogelijk is om online betalingen uit te voeren. Dit wordt in Nederland nu nog gedaan met iDEAL.

Daarnaast wordt het makkelijker voor buitenlandse betaalpassen om in Nederland terecht te komen, omdat de acceptatie van VISA kaarten breder is. Zo kan je via de buitenlandse - en ook Nederlandse - VISA kaart bij elk willekeurig betaalautomaat en geldautomaten contant geld pinnen. Wel zo handig.

VISA kaarten zijn, net als V PAY, veilige betaalpassen waarmee het mogelijk is om te betalen in Nederland, buiten Nederland en online. Hier hoef je niets voor te doen, want banken die voorheen V PAY-betaalpassen uitgaven, zullen jou voor 2027 een nieuwe betaalpas toesturen.

Zo kan je met deze nieuwe VISA kaart zonder enige moeite jouw betaalpas kunnen gebruiken om contant te pinnen in een geldautomaat naar keuze. 


Veelgestelde vragen

Wat betekent V PAY op je betaalpas?

Het V PAY-logo betekent dat de betaalpas is verbonden aan VISA, waarmee het mogelijk is om in Europa en heel veel plaatsen buiten Europa contant geld te pinnen of bij een geldautomaat een bedrag te pinnen.


Wat is het verschil tussen Maestro en V PAY?

In principe is V PAY hetzelfde als Maestro, maar wordt het gerund door een ander bedrijf.


Waarom verdwijnt V PAY uit Nederland?

V PAY wordt vervangen door VISA, waarna het ook mogelijk wordt om online betalingen uit te voeren. V PAY-betaalpassen zijn tot 2027 nog te gebruiken. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>