Wat is marktkapitalisatie? Alle beursgenoteerde bedrijven hebben een andere marktkapitalisatie. Dat is eigenlijk de beurswaarde van een bedrijf, wat ook wel market cap wordt genoemd. Maar wat kun je ermee? En hoe kun je de marktkapitalisatie gebruiken om met jouw portfolio divers te beleggen? Dat lees je in dit artikel! 

Wat is marktkapitalisatie?

Het woord zegt het al: het gaat om het kapitaal van een beursgenoteerd bedrijf op de markt. De marktkapitalisatie van een bedrijf wordt daarom ook wel de beurswaarde genoemd. Deze beurswaarde bestaat uit de waarde van de aandelen en het aantal uitstaande aandelen. Dit betekent dus dat een groot bedrijf met veel en dure aandelen een hoge marktkapitalisatie heeft.

Market Cap

De marktkapitalisatie wordt berekend vanuit de beurskoers. Deze beurswaarde valt uit te rekenen door het aantal uitstaande aandelen te vermendigvuldigen met de boerskoers op dat moment. Zie het als een soort prijs die je op een bedrijf plakt. Stel, je wilt het bedrijf Shell kopen. Dan zou je de beurswaarde van dat moment moeten vermenigvuldigen met het totaal aantal aandelen, en zo weet je marktwaarde van Shell.

De marktkapitalisatie is voor beleggers relevant, omdat een bedrijf volgens de beurskoers wordt ingedeeld in verschillende categorieen: large caps, medium caps en small caps. Elke soort cap heeft staat voor een verschillende grootte in totale waarde en heeft gevolgen voor het risico van de koers. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende soorten caps en wat dat kan betekenen voor jouw portfolio: 


Large cap

Een large cap op de beurs heeft een beurswaarde van meer dan 10 miljard euro. Dit zijn de bedrijven die jij kent als 'groot': Amazon, Google, Shell, ASML, Ahold Delhaize enzovoorts. Deze ondernemingen zijn meer dan 10 miljard euro waard en zitten al jaren op de financiële beurs. Op de Nederlandse beurs zijn alle bedrijven op de AEX een large cap. Zelfs met een portomonnee met een paar miljoen euro kom je niet eens in de buurt om de totale waarde op te kopen van dit soort bedrijven.

Voorbeelden van large caps bij DEGIRO


Naam aandeel:  Ahold Delhaize Koninklijke

ISIN-code:  NL0011794037 / AEX

Naam aandeel: ASML Holding 

ISIN-code: NL0010273215 / AEX

Het voordeel van large caps is dat ze relatief stabiel zijn. Ze spelen immers als jaren het spelletje. Aandelen van deze bedrijven zijn daarom interessant om in te beleggen op het moment dat je op zoek bent naar stabiliteit. Zoals bij aandelen altijd geldt blijft het beleggen in een aandeel risicovoller dan bijvoorbeeld het beleggen in een fonds, een ETF of een obligatie.

 • Beurswaarde van >10 miljard euro
 • Grote, stabiele bedrijven
 • Lager risico

Medium cap

Een medium cap, ook wel mid cap genoemd, zitten tussen large cap en small cap in. Dit zijn de bedrijven die tussen de 2 en 10 miljard euro waard zijn. Denk hierbij aan bedrijven als PostNL, KLM of Basic Fit. Deze bedrijven worden in Nederland niet verhandeld op de AEX, maar op de AMX. Als medium cap aandelen uitstaan op de ASX zijn de kosten per aandeel lager dan de kosten per aandeel van large caps op de AEX.

Voorbeelden van medium caps bij DEGIRO


Naam aandeel:  Basic Fit 

ISIN-code:  NL0011872650/ AMX

Naam aandeel: Air France-KLM

ISIN-code: FR0000031122 / AMX

Bij aandelen van een bedrijf dat een medium cap is ligt er nog veel potentie voor groei. Dat heeft voor- en nadelen. Medium caps zijn gevestigde bedrijven, maar zijn minder ervaren op de beurs dan large caps. Het risico ligt hierdoor hoger dan large caps. Het voordeel is daarentegen weer dat er wel genoeg ruimte is voor groei. 

 • Beurswaarde van 2 - 10 miljard euro
 • Relatief stabiele bedrijven, verdere groei nog mogelijk
 • Gemiddeld risico

Small cap

De beurswaarde van een bedrijf dat een small market cap heeft is minder dan 2 miljard euro. De waarde van de aandelen van een bedrijf dat een small cap is zijn het meest goedkoop. Deze worden verhandeld in Nederland op de ASCX. Op de ASCX staan ondernemingen als TomTom, Sligro of Van Lanschot genoteerd. Van ondernemingen op de small market cap is de marktkapitalisatie laag.

Met een portemonnee van een paar miljoen ben je bij een large of medium market cap kansloos. Bij small caps is dat anders. Met een paar miljoen kun je best wel sommige bedrijven opkopen. De waarde van de aandelen is daardoor een stuk lager. En dat is logisch, want de marktkapitalisatie is laag.

Voorbeelden van small caps bij DEGIRO


Naam aandeel: Sligro Food Group

ISIN-code:  NL0000817179 / ASCX

Naam aandeel: TOMTOM N.V.

ISIN-code: NL0013332471 / ASCX

Bij aandelen van een bedrijf in een small cap weten we dat het risico hoger ligt dan bij de andere market caps. Small caps beleggen minder lang op de beurs. Het bedrijf zal minder ervaren zijn op de beurs en heeft een kleinere grootte dan de andere caps. Dit soort beleggingen worden ook wel 'sprinters' of 'groeiaandelen' genoemd. Dit zijn namelijk de ruwe diamanten op de financiële markt. Veel potentie tot groei, maar daardoor ook veel potentie tot krimp. Dit is de typische 'high risk, high reward' belegging.

 • Beurswaarde van < 2 miljard euro
 • Kleine bedrijven, 'sprinters', groei moet nog komen
 • Hoog risico

Marktkapitalisatie berekenen.

Je berekent marktkapitalisatie door aantal uitstaande aandelen x beurswaarde van een bedrijf. Je krijgt dit dus door de aandelen te vermenigvuldigen met het de waarde van het bedrijf volgens de beurskoers. Door de aandelen te vermenigvuldigen met het bedrijf volgens de beurskoers krijg je dus een inschatting van het type belegging. Is de marktkapitalisatie hoger dan 10 miljard? Large cap. Tussen de 2 en 10 miljard? Mid cap. Lager dan 2 miljard? Small cap.

Beoordeling

4.5/5

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

 • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
 • Een van de goedkoopste van Nederland
 • Groot aanbod van producten

Hoe bereken je marktkapitalisatie?

Je berekent de totale waarde van marktkapitalisatie door aantal uitstaande aandelen x beurswaarde van een bedrijf. In dit artikel leggen we uit wat marktkapitalisatie is en hoe je het kunt gebruiken in jouw portfolio. 

Wat is market cap?

Market cap is bij het beleggen een manier om aandelen in te delen. Een large cap is meer dan >10 miljard euro waard, een medium cap is tussen de 2-10 miljard euro waard en een small cap is minder dan 2 miljard euro waard. Lees hier wat marktkapitalisatie is en hoe je het kunt gebruiken in jouw portfolio. 

 


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>