• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is het verschil tussen een normale- en een prepaid creditcard?

Als je denkt aan betaalkaarten, komen creditcards hoogstwaarschijnlijk als eerste in je op. Maar wist je dat er twee verschillende soorten creditcards zijn? In dit artikel gaan we het hebben over het verschil tussen een normale- en een prepaid creditcard. Of je nu op reis gaat, online aankopen wilt doen of gewoon je uitgaven wilt beheren, het begrijpen van deze twee opties kan je helpen de juiste keuze te maken. Laten we meteen beginnen!

Wat is een normale creditcard?

Een normale creditcard, ook wel een traditionele creditcard genoemd, is een kaart die is gekoppeld aan een kredietlijn die de creditcardmaatschappij je toekent. Met een normale creditcard kun je aankopen doen tot aan je kredietlimiet. Elke maand ontvang je een factuur voor je uitgaven, en je hebt de keuze om het volledige bedrag terug te betalen of een minimumbedrag. Het overgebleven bedrag wordt vervolgens in rekening gebracht als rente. Normale creditcards kunnen handig zijn voor noodgevallen, grote aankopen of om je kredietwaardigheid op te bouwen.

Wat is een prepaid creditcard?

Een prepaid creditcard is daarentegen anders. Het is een kaart die je vooraf moet opladen met geld voordat je aankopen kunt doen. In plaats van te lenen van de creditcardmaatschappij, gebruik je je eigen geld. Zodra het saldo op de kaart op is, moet je het opnieuw opladen voordat je verder kunt winkelen. Een prepaid creditcard is een uitstekende optie als je je uitgaven wilt beheersen, omdat je nooit meer kunt uitgeven dan het bedrag dat je op de kaart hebt gezet. Het is ook een goede keuze voor mensen die geen traditionele creditcard kunnen krijgen vanwege slecht krediet of geen kredietgeschiedenis.

Het verschil tussen beide opties!

Het belangrijkste verschil tussen een normale- en een prepaid creditcard is de manier waarop ze worden gefinancierd. Met een normale creditcard leen je geld van de creditcardmaatschappij, terwijl je bij een prepaid creditcard je eigen geld gebruikt. Dit betekent dat je bij een normale creditcard verantwoordelijk bent voor het terugbetalen van het geleende bedrag, terwijl bij een prepaid creditcard je alleen kunt uitgeven wat je hebt opgeladen.

Een ander verschil is dat een normale creditcard vaak wordt geleverd met extra voordelen, zoals beloningen, verzekeringen en aankoopbescherming. Deze voordelen zijn er niet bij een prepaid creditcard, omdat je geen rente betaalt en de creditcardmaatschappij geen risico loopt.

Welke creditcard past bij jou?

Nu je het verschil kent tussen een normale- en een prepaid creditcard, is het tijd om te beslissen welke het beste bij je past. Als je graag flexibiliteit wilt en het niet erg vindt om een kredietlijn te hebben, kan een normale creditcard aanvragen een goede optie zijn. Maar als je meer controle wilt over je uitgaven en geen rente wilt betalen, dan is een prepaid creditcard misschien meer geschikt voor jou.

Denk ook aan je financiële situatie en waarvoor je de creditcard voornamelijk zult gebruiken. Beide opties hebben hun eigen voordelen, dus het hangt allemaal af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Doe wat onderzoek en kies verstandig!

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>