In dit artikel leggen we uit wat een walletadres is en wat dit met crypto te maken heeft. Je leert de begrippen public key en private key en hoe je deze zelf aanmaakt.
Belangrijk om te weten is dat de private key van jou is en deze moet je geheim houden. Vanuit een private key wordt en public key gegenereerd en deze wordt omgezet in een wallet-adres.
Tijd om de diepte in te duiken!
Wallet-adres in het kort
Een wallet-adres is als je rekeningnummer en kan je met iedereen delen om crypto te ontvangen. Bij het inschieten van een transactie krijgt de ontvanger jouw public key. Jij laat zien dat het echt jouw public key is door te tekenen met je digitale handtekening. Deze digitale handtekening bestaat uit jouw private en public key.
Wat is een wallet-adres?
Als je crypto wil ontvangen dan heb je een wallet nodig. Een wallet kan digitaal zijn, maar kan ook in de vorm van een USB-stick komen. Deze worden hardware wallets genoemd. Bij het instellen van je wallet krijg je een wallet-adres.
Een wallet-adres kan je zonder problemen delen met iedereen. Wil iemand je crypto verzenden? Dan kan dat naar jouw wallet-adres. Ook als je crypto vanaf dit adres naar iemand anders stuurt, dan ziet de ontvanger jouw wallet-adres.
Wellicht heb je de link al gelegd, maar een wallet-adres kan je vergelijken met een bankrekeningnummer. Deze kan je ook met iedereen delen en dat kan geen kwaad zolang je je pincode en ander beveiligingsmaatregelen geheim houdt.
Wallet-adres in de praktijk
Oke, mooi al die uitleg en theorie, maar hoe werkt dat bij een transactie?
Stel je wil Bitcoin verzenden, dan vindt de transactie plaats op de blockchain en hiervoor gebruik je beide keys. Eerst geef je aan hoeveel crypto je wilt versturen. Vervolgens voeg je het wallet-adres van de ontvanger en jouw public key toe. De ontvanger kan deze met je delen zonder dat dit voor beveiligingsrisico's zorgt.
Hierna onderteken je de transactie met een digitale handtekening. Deze bestaat uit jouw public en private keys.
Door deze twee sleutels met elkaar te combineren ontstaat er een unieke cijfer-, nummer- en karaktercombinatie die aantoont dat de transactie door de rechtmatige eigenaar van de crypto's is gemaakt. Met de handtekening laat je zien dat je weet wat de private key is van de public key die je hebt gedeeld.
De private key is dus de sleutel tot wie de eigenaar is van bepaalde crypto. Van origine werd deze weergegeven als een alfanumerieke reeks.
Alfanumeriek is een verzamelnaam voor de letters van het alfabet en de cijfers 0 tot en met 9. Er zijn dus 36 alfanumerieke tekens, of 62 als je onderscheid maakt tussen hoofd- en kleine letters.
Wallet-adres heeft geen derde partij nodig
De bedenker van Bitcoin, de eerste cryptocurrency ter wereld, was nogal wantrouwig. Niet naar code, maar naar mensen. Er werd gezocht naar allerlei manieren om zo min mogelijk op mensen te hoeven vertrouwen.
De hele blockchain is daar een goed voorbeeld van, er komen geen bankiers aan te pas als tussenpartij om een transactie uit te voeren. Persoon A verzendt bitcoin direct naar Persoon B.
Dat vertrouwen in code vergt ook een goede beveiliging, als Bitcoin namelijk gehackt wordt dan wil niemand er meer gebruik van maken.
Met behulp van private en public keys kan je toch veilig crypto verzenden, zonder dat een derde partij mee hoeft te kijken.
Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je Ethereum kunt verzenden naar een externe wallet. Zoals je kunt zien klik je op het soort Crypto dat je wilt verkopen, selecteer je 'stortern', en vul je de private key van jouw eigen wallet in. De rest gaat vanzelf!
Rol van public en private keys
Bij elke transactie moet je aan de rest van het netwerk (bestaande uit nodes en miners) bewijzen dat je ook echt die Bitcoin in bezit hebt. Dat doe je met een private key. Dit betekent niet dat je je private key hoeft te laten zien, die blijft namelijk privé.
Maar hoe laat je dan zien dat jij de eigenaar bent van de bitcoin die je wil verzenden? Nou, je verzendt een digitale handtekening, dit wordt de public key genoemd.
Bij elke private key wordt een public key (openbaar) gegenereerd. Een public key is volledig veilig om te delen en is een afgeleide van een private key. Het is vrij simpel om van een private key een public key te maken, maar het is onmogelijk om dit proces om te draaien.
Dit proces is als een eenrichtingsweg. Dus stel je ontvangt een public key van een vriend, dan is het onmogelijk om hiermee achter zijn private key te komen. Je kan het wel proberen, maar dit vergt een oneindige hoeveelheid rekenkracht.
Hoe public en private keys samenwerken, is van fundamenteel belang om te begrijpen hoe cryptocurrency-transacties werken. Als je zegt dat je cryptocurrency hebt, zeg je eigenlijk dat je een private key hebt die het eigendom van die cryptocurrency bewijst. Omdat het op de blockchain is opgeslagen, kan iedereen dit dan verifiëren met de public key.