Wat is een indexfonds? Laten we het stap voor stap ontleden.

Een indexfonds is een beleggingsfonds met daarin aandelen van bedrijven die allemaal op een bepaalde beurs verhandeld kunnen worden. Deze actief beheerde beleggingsfondsen worden beheerd door bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn, waarbij alleen aandelen die in dat bepaalde index zitten worden gekocht.

Oke, dat was de feitelijke omschrijving van wat een indexfonds volgens het boekje inhoudt. Maar dat is nog niet echt een heldere omschrijving. Laten we daarom even een stapje terug doen.

De beurs

Laten we beginnen met de beurs. De beurs is eigenlijk een supermarkt waarin je van alles kunt kopen en verkopen. In gangpad 1 vind je aandelen, zoals Apple, Microsoft of ASML.

Sommige supermarkten zijn wat groter dan andere, want niet elke supermarkt kan zo groot zijn als de Albert Heijn (ja, er bestaan uit andere supermarkten dan de Appie).


De index

En dan een index. Een index is eigenlijk een groep van bepaalde bedrijven die op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Bijvoorbeeld het huismerk van een supermarkt.

Zo heb je een AEX-index, een index met daarin alleen bedrijven die op de AEX zitten, of een Nasdaq Transport-index, een index met daarin alleen bedrijven die op de Nasdaq zitten én in de transportsector werkzaam zijn.


Het indexfonds

Nu kan je zelf naar de supermarkt gaan om jouw boodschappen te kopen, maar je kunt ook iemand anders eropaf sturen om dat voor jou te doen. Op de beurs wordt dit gedaan door fondsbeheerders, die voor jou beleggen in indexen.

Een voorbeeld hiervan is een bedrijf als iShares, BlackRock of Vanguard, bij wie het allemaal mogelijk is om te beleggen in indexfondsen.

Samenvattend: de beurs is de supermarkt, een index is een groep op elkaar lijkende producten en het indexfonds is degene die jij voor jou boodschappen laat doen om precies de juiste producten te kopen. Dat viel best mee, toch?


Wat doen indexfondsen precies?

Indexfondsen volgen de volledige beursindex. Een goed voorbeeld is de index S&P500. Deze index volgt de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.

Het indexfonds dat zich richt op de S&P500 belegt in álle bedrijven die op deze index zitten. Het indexfonds laat zich niet gek maken door goede of slechte tijden, want zij zullen altijd passief beleggen in álle bedrijven.

Mocht een bedrijf opeens niet meer op deze beurs genoteerd zijn, wordt deze eruit geknikkerd door het indexfonds.

Een belegging in bepaalde beursindex kan jij natuurlijk wel zelf bepalen. Via bijvoorbeeld de Amsterdam Exchange Index (AEX-index), beleg je in de index van de Amsterdamse Beurs, waardoor jouw belegde vermogen in verschillende bedrijven op de AEX zit.

Een indexfonds biedt de mogelijkheid om in aandelen te beleggen zonder een hoop moeite erin te steken, want de samenstelling van een indexfonds volgt simpelweg de hele index. Dit levert een natuurlijke, brede spreiding op.


Hoe zit het met de kosten?

De transactiekosten op de markt voor indexfondsen zijn laag, omdat er weinig vorm van actief beleggen bij gepaard gaat. Indexfondsen kopen namelijk de hele markt op van een bepaalde index.

De kosten liggen zo tussen de 0.05% en 0.25% per jaar.

Beleggers die deze vorm van indexbeleggen hanteren met een portefeuille met daarin een indexfonds, kunnen zo rekenen op een belegging in honderden tot duizenden bedrijven in 1 klap.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>