• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto
  • /
  • Wat is een hardware wallet? Stap voor stap crypto’s op een wallet zetten!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 12/01/2023

Bitcoin en cryptocurrency geven je de macht over je eigen geld terug. 

Je kan je eigen coins beheren met een wallet en de veiligste manier om dat te doen is met een hardware wallet.


  • Een hardware wallet is een slimme usb-stick waar jouw crypto's op komen te staan
  • Elke wallet heeft een unieke code
  • Via de unieke code kan je offline crypto's van en naar een wallet naar keuze verplaatsen
  • Ledger en Trezor zijn populaire wallet-fabrikanten

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een fysiek apparaat waarmee je jouw bitcoin en altcoins op een veilige manier kan beheren. Met een hardware wallet kan je cryptocurrency’s ontvangen, verzenden en beheren.

In vrijwel alle gevallen is dit een slimme usb-stick.

Dit is de veiligste manier om je cryptocurrency’s mee te beheren. Dit komt omdat de toegang tot de private keys, offline op de hardware wallet worden bewaard.

Je kan een hardware wallet het beste zien als een fysieke sleutel waarmee je laat zien dat je eigenaar bent van bitcoin of andere crypto die op de blockchain staan.

Die fysieke sleutel kan verbonden worden met een online apparaat zoals een telefoon of laptop, dat kan via USB of bluetooth.


Hoe gebruik je een hardware wallet?

Elke hardware wallet ziet er anders uit en heeft een andere naam, maar over het algemeen zijn de stappen hetzelfde:

  • Verbind de hardware wallet met een computer of smartphone
  • Download de software of de app
  • Schrijf de 12 of 24 woorden van private key op en bewaar dit veilig
  • Bij het instellen van de wallet stel je een pincode in
  • De app geeft je een wallet-adres (publieke sleutel) voor het verzenden en ontvangen van cryptovaluta
  • Als je crypto wil verzenden verbind je je wallet aan een computer of telefoon, de app start op en je voert de pincode op het apparaat in. Even wachten op bevestiging en voilĂ , de coins zijn verzonden.
Bitcoins verzenden via een wallet

Welke hardware wallets zijn er?

Als je op Google zoekt naar een hardware wallet dan kom je er tientallen tegen, in verschillende vormen, met verschillende functies en tegen verschillende prijzen.

De meeste hardware wallets op de markt zijn geschikt voor meerdere crypto’s, maar je hebt ook hardware wallets die alleen voor bitcoin geschikt zijn. Ledger en Trezor zijn twee Europese fabrikanten met een lange staat van dienst en bieden wallets voor verschillende budgetten.

Daarnaast bieden sommige wallets ondersteuning voor bluetooth, handig voor onderweg. Heb je hier geen behoefde aan? Kies dan voor een bekabelde hardware wallet.

Hardware Wallets

Hoe werkt een hardware wallet?

Ondanks wat de naam doet vermoeden, is er een belangrijk verschil tussen een hardware wallet en een portemonnee: Er zijn geen crypto opgeslagen in een wallet. Op een wallet staan slechts de sleutels die toegang geven tot je crypto.

De volgende uitleg is van toepassing op bijna alle cryptografische toepassingen, dus bijvoorbeeld ook op hoe Whatsapp hun berichten versleutelt. Om Whatsapp berichten te lezen, of in het geval van een wallet toegang te krijgen tot je crypto, heb je een publieke en een private sleutel nodig.

Dit zijn unieke digitale handtekeningen en beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Samen worden de sleutels gebruikt om berichten en transacties te versleutelen en te ontsleutelen.

Ledger interface

Deze handtekeningen zijn allemaal digitaal en bestaan uit lange rijen getallen die wiskundig aan elkaar verbonden zijn. Door deze koppeling kunnen gegevens die zijn versleuteld met een openbare sleutel alleen worden ontsleuteld met de bijbehorende privésleutel.

Die privésleutel is belangrijk want hiermee toon je aan dat je de eigenaar bent van een bepaald crypto-adres.

Daarom is het belangrijk om, in tegenstelling tot een publieke sleutel, de privésleutel uhhh privé te houden. Om die reden is het altijd aan te raden om je privésleutel offline te bewaren met een hardware wallet.

Als je een hardware wallet gebruikt dan houd je je privésleutel offline zodat hackers hier ook niet bij kunnen.

Een privésleutel bestaat uit een hele lange reeks getallen en letters, dit is niet te onthouden. Daarom wordt zo’n sleutel weergegeven als 12 of 24 simpele woorden.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>