• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Investeren
 • /
 • Wat is een broker? Waarom beleggen bij een broker wint van een bank

Wat is een brokerToen ik mij voor het eerst verdiepte in het beleggen, vond ik heel veel informatie over beleggen bij DeGiro. De kosten zouden laag zijn, het zou gemakkelijk zijn en het zou het meest opleveren. Na veel te hebben opgezocht op forums werd ik echter een beetje huiverig. Ik ga toch niet al mijn geld op een onbekende rekening zetten, met het risico dat ik het kan verliezen? Misschien herken jij deze angst wel. En dat is goed nieuws! In deze blog zal ik uitleggen wat een broker als DeGiro is en waarom je toch de stap moet durven wagen! 

Broker betekenis

Het woord 'broker' is een Engelse vertaling van het woord 'makelaar'. Eigenlijk zijn brokers niets anders dan pakketbezorgers. Let me explain! Op de beurs worden aandelen verhandeld.

Het is niet meer mogelijk om vandaag de dag naar de beurs in Amsterdam toe te lopen, een loket te benaderen en te roepen: 'drie aandelen Shell alstublieft!' Nee, helaas, verhandelen van aandelen gebeurt tegenwoordig online. En een broker is niets anders dan een tussenpersoon.

Het werkt zo: ik bestel het product bij een broker, bijvoorbeeld een aandeel van Shell. De broker controleert of je in jouw order genoeg hebt geboden voor het aandeel, rent snel naar de beurs toe, krijgt het groene ligt van de beurs, rent snel terug en geeft jou je welverdiende aandeel.

Drie maal Shell alstublieft! Nee, helaas, verhandelen van beleggingen gebeurt op de online beurs.

Beleggen is te zien als een groot bedrijf, waarin er allerlei verschillende rollen zijn. Er zijn verschillende financiële partijen, zoals de consument, de broker, de bank en de bedrijven. De broker is in dit verhaal dus de 'dealer' van beleggingen. 

Beleggen bij een broker

De Engelse term broker is in de praktijk dus een tussenpersoon tussen de bank en de consument in. De consument, jij, opent een eigen rekening, waar je geld op stort. Brokers bieden vervolgens hun diensten aan. Wat beleggen via brokers onderscheidt van beleggen via banken is het verschil in prijs. Het is namelijk zo dat brokers hun klanten lage kosten kunnen garanderen, doordat zij niet aan beheerd beleggen doen.

Tegenwoordig is beleggen laagdrempelig ten opzichte van vroeger. Brokers hebben gebruiksvriendelijke websites, waarbij er pakketten met beleggingen worden aangeboden die een heel grote verspreiding over verschillende landen met verschillende sectoren hebben. Een startende belegger doet er verstandig aan om hierin te starten met investeren bij een broker. Vaak worden de volgende ETFs aanbevolen aan startende beleggers; veilig, laag risico en lage kosten, zo ingewikkeld is het niet!

Naam belegging

ISIN Code

Kosten

Vanguard S&P500

NL0009690221

0.07%

Vanguard VWRL All World

IE00B3RBWM25

0.22%

VanEck All World

IE00B3XXRP09

0.20%

De belegger is bij alle brokers namelijk zelf de belegger. Dat wil zeggen dat je online zelf de aandelen aanschaft en zelf controle hebt over jouw portfolio. Brokers bieden alle aandelen op de markt aan. Hierdoor kun jij je eigen portfolio zo divers of eenzijdig opbouwen als jij wilt. De term broker zegt het al: brokers zijn een tussenpersoon, die simpelweg de transacties doorgeven aan de beurs. Hierdoor zijn de klanten zelf verantwoordelijk voor hun portfolio. En om deze reden kunnen rokers de kosten laag houden.

Pros

 • Lage prijzen
 • Verhandeling van beleggingen gaat snel
 • Aanbod van beleggingen maximaal
 • Veel controle over portfolio

Cons

 • Vereist onderzoek om goed in de vingers te krijgen
 • Kan overweldigend zijn

Kosten van een broker

En het prijskaartje dan? Waar betaal je concreet voor? Dat is eigenlijk heel simpel. Er zijn transactiekosten, net als bij een bank. Het kopen van een belegging kost immers geld. Dit geld betaal je bij het aan- en verkopen van beleggingen. Verder betaal je voor lopende kosten - nogmaals: net als bij een bank. Alleen is dit prijskaartje verstopt in de prijs van koers op dat moment. Je zult dit dus niet op jouw rekening te zien krijgen.

Weetje

Wist jij dat de meeste brokers van origine ICT bedrijven waren? Deze bedrijven verhandelde de transacties van beleggers bij banken en dachten op een gegeven moment, dit kunnen wij ook! Broker worden lukt dus alleen met een achtergrond in de ICT.

De brokers betekenis heeft dus alles te maken met het online faciliteren van beleggers. Een vaak gehoorde angst van beginnende beleggers is dat brokers geen vriendelijk platform aanbieden. Een belangrijke misvatting die de wereld uit moet worden geholpen is dat de risico s bij een broker hoger zijn dan de risico s bij een bank. De waarde van jouw aandelen groeit en daalt mee met de markteconomie. Bij een bank zullen jouw beleggingen even hard dalen als bij brokers.

Beginnen met beleggen

Brokers worden vaak gekoppeld aan termen als 'moeilijk' en 'overweldigend'. Toen ik mijn rekening opende bij DeGiro kwam ik vaak termen tegen die ik helemaal niet kende. Het verschil tussen het beleggen bij een bank en het beleggen bij brokers zit daarom vooral in de begeleiding. Daar waar de bank een selectie heeft gemaakt uit 'de beste beleggingen om een hapklaar fonds aan te bieden, bieden brokers alle mogelijke beleggingen aan. Die kan voor klanten overweldigend zijn.

Beleggen bij een broker is dus actief beleggen. De beleggingsproducten, zoals actieve obligaties, worden aangeschaft door de particuliere belegger. Door de lage (of geen) transactiekosten is het voor beleggers mogelijk om meer rendement op te bouwen dan een soortgelijk aandelenpakket bij een bank. De kosten zijn immers lager!

Aandelen broker

Wist je dat je een aandeel bij zowel een bank als bij een broker kunt aanschaffen? Brokers kunnen daarentegen de prijs veel lager houden dan het aanschaffen bij een bank. Ik zou het wel weten!

Wat is een broker? Hopelijk heb jij daar nu een goed antwoord op!

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>