• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is een BENG berekening en waar moet je op letten?

De bouwsector is verantwoordelijk voor maar liefst 40% van de totale wereldwijde CO2-uitstoot. Met het oog op het behalen van de klimaatdoelen van de VN, die tegen 2030 een vermindering van 50% van de CO2-uitstoot stellen, moet dit getal drastisch omlaag. Woningen met een BENG berekening kunnen hieraan bijdragen. Wat is dit nou precies en waarop moet je letten bij het aanvragen van een BENG berekening?

Bijna Energie Neutraal Gebouw

BENG staat voor “Bijna Energie Neutraal Gebouw” en heeft betrekking op de energieprestatie van een gebouw. Vanaf januari 2021 moeten alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw voldoen aan deze eisen. BENG vervangt hiermee de vroegere EPC-eisen (Energie Prestatie Coëfficiënt) en is tegelijkertijd een aanscherping daarvan. Het verschil tussen BENG en EPC is dat EPC slechts een waarde afgeeft voor de energieprestatie van een woning. Zo kan een gebouw dus goed scoren op een indicator en matig op de andere, en toch een goede totale score hebben. Bij BENG moet er aan drie indicatoren worden voldaan en is dat dus niet meer mogelijk.

BENG indicatoren

De energieprestatie van een gebouw wordt volgens BENG uitgedrukt in drie indicatoren; energiebehoeften, primair energieverbruik en aandeel hernieuwbare energie.

Energiebehoeften

Bij energiebehoeften wordt er gekeken naar de hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft voor verwarming en koeling. Dit heeft dus vooral te maken met het beperken van de energievraag van de woning of het gebouw. Goede isolatie en het gebruik van driedubbel glas kan hier onder andere aan bijdragen.

Primair energieverbruik

Voor primair energieverbruik wordt er gekeken naar de hoeveelheid fossiele brandstof per jaar die nodig is voor onder andere verwarming en koeling. Het plaatsen van een warmtepomp kan bijvoorbeeld de hoeveelheid gebruikte fossiele brandstof verlagen.

Aandeel hernieuwbare energie

De indicator aandeel hernieuwbare energie gaat om hoeveel van het totale energieverbruik afkomstig is uit hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie kan onder andere afkomstig zijn uit de zon of biomassa. Het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen kan hieraan bijdragen.

BENG berekening aanvragen

Voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor een nieuwbouwwoning of –gebouw moet er dus tegenwoordig altijd een BENG berekening aangevraagd worden, om te bewijzen dat het gebouw voldoet aan de eisen. Deze berekening wordt gemaakt door een erkend adviseur die in dienst is van een gecertificeerd bureau. Voor het aanvragen van zo’n berekening moeten er een aantal gegevens worden aangeleverd; een situatietekening, plattegronden, gevelaanzichten, doorsneden en details, alsook een installatieconcept. Wil je meer informatie, een voorbeeld van een berekening, of een BENG berekening aanvragen? Klik dan snel op de bijgevoegde link!

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>