Voordat je bij een broker je geld gaat laten beleggen word je vaak gevraagd wat je beleggingshorizon is; de periode waarover je jouw geld gaat beleggen, zonder dat het gebruikt hoeft te worden voor iets anders.
Hoe bepaal je deze beleggingshorizon, en waar moet je op letten? In dit artikel zoek ik het voor je uit!
Wat is de beleggingshorizon?
De beleggingshorizon is de periode waarover je gaat beleggen, zonder dat het beschikbare vermogen gebruikt hoeft te worden voor andere zaken.
De beleggingshorizon is een belangrijke factor bij het ontwikkelen van een beleggingsstrategie.
Wat is mijn beleggingshorizon?
Op dit moment hanteer ik een zo lang mogelijke beleggingshorizon. Denk daarbij dus aan minimaal 10 jaar, en hoogstwaarschijnlijk maximaal 40 jaar. Vanwaar deze getallen?
1. Samengestelde rente
Bij een beleggingshorizon van onder de 10 jaar heeft mijn vermogen nog amper de gelegenheid gekregen om te profiteren van de samengestelde interest.
Eigenlijk pas vanaf het moment dat het beleggen pas interessant gaat worden, stop je ermee.
Samengestelde interest zorgt ervoor dat mijn ingelegde vermogen exponentieel gaat groeien. Dit komt doordat ik dan winst maken op eerder gemaakte winst, wat het effect ieder jaar steeds verder versterkt.
Beleggen met een korte beleggingshorizon zorgt er vaak voor dat je enkel profiteert van één of een aantal jaar, maar nog niet van grote bedragen aan samengestelde interest.
2. Ouderdom
Anderzijds heeft langer beleggen voor meer dan 40 jaar weinig zin. Rond die tijd verwacht ik met pensioen te gaan, waarna ik veel minder aan het geld heb dan wanneer ik jong ben.
Om deze reden kies ik er voor om geen concrete beleggingshorizon vast te stellen, maar ga ik nu uit van een periode van 30 jaar.
Wanneer je al op een wat oudere leeftijd aangekomen bent heb je waarschijnlijk niet de behoefte en tijd om je geld over tientallen jaren te belegen.
In dat geval kan het bijvoorbeeld handig zijn om voor een kortere beleggingshorizon van 10 jaar te kiezen.
Op deze manier kun je alsnog profiteren van wat samengestelde interest, zonder dat je jouw geld voor heel lang vastzet.
3. Schommelingen in de markt
Wanneer je gaat beleggen heb je altijd te maken met koersschommelingen.
Het ene jaar is immers een beter jaar dan het andere jaar. Zodra je kiest voor een lange beleggingshorizon zorg je ervoor dat je het risico uitspreidt over een lange tijdsperiode.
Aan het einde van een lange beleggingshorizon profiteer je enkel van het gemiddelde rendement (of verlies), en niet van het rendement of verlies van één specifiek jaar.
4. Beleggingshorizon met een doel
Wellicht wordt je beleggingshorizon niet bepaald door bovenstaande factoren, maar wordt het eerder bepaald door een toekomstig doel, zoals een studie of een verre vakantie.
Wil je bijvoorbeeld over 5 jaar een verre vakantie maken of er voor zorgen dat je kinderen in de toekomst kunnen studeren, dan kan het nu wellicht handig zijn om het geld over deze periode te beleggen.
In dat geval heb je dus een relatief kortere beleggingshorizon (afhankelijk van het doel).
5. Hoelang kun jij je vermogen missen?
Vergeet niet dat je bij een langere beleggingshorizon dus ook langer je geld (ingelegde vermogen) mist.
Zelf vind ik het verstandig om een ruime buffer op te bouwen en mijn overige inkomsten te beleggen. Op deze manier zorg ik er voor dat ik mijn ingelegde vermogen niet hoef te missen en zorgeloos kan beleggen.
Hierbij is het dus belangrijk dat je enkel belegt met geld wat je ook daadwerkelijk kunt missen.
Wat is de minimale beleggingshorizon?
In principe staat er voor het bepalen van je horizon niet perse een minimum vast. Dit is namelijk erg afhankelijk van je ambities, leeftijd en natuurlijk het beleggingsproduct.
Bij de meest voorkomende beleggingsproducten, aandelen en obligaties, zou ik zelf minimaal een beleggingshorizon van 5 jaar aanhouden.
Andere beleggingsproducten, zoals met effecten met een hefboomeffect, kunnen een veel korte beleggingshorizon van zelfs enkele dagen of uren als doel hebben.
Je geld staat niet vast
Het is natuurlijk ook handig om te bedenken dat je jouw geld niet per se over deze volledige beleggingshorizon hoeft te blijven beleggen.
Mocht je een beleggingshorizon van 30 jaar proberen aan te houden, maar kom je er achter dat je jouw geld toch eerder nodig hebt vanwege nieuwe ambities, dan is dit natuurlijk ook een mogelijk.
Zolang je maar niet een beleggingshorizon van tientallen jaren vaststelt, en na een paar maanden weer stopt met beleggen.
Wat is een beleggingshorizon?
Zoals ik in het begin van dit artikel al even liet vallen is de betekenis van de beleggingshorizon: “de periode waarover je jouw geld gaat beleggen, zonder dat het gebruikt hoeft te worden voor een ander doel. ”
Wat is dat precies?
De beleggingshorizon houdt dus in dat je voorafgaand aan het beleggen doel vaststelt over hoelang het ingelegde vermogen het gewenste rendement voor je moet gaan binnenhalen.
Dit is belangrijk om voorafgaand van het beleggen te weten, omdat je op basis hiervan een keuze kunt maken in welke beleggingsproducten (effecten) je gaat beleggen.
Hoeveel risico durf jij te nemen binnen je beleggingshorizon?
Lange beleggingshorizon
Wanneer we het hebben over een lange beleggingshorizon heb ik het vaak over een periode langer dan 5 jaar.
Vanaf dat moment begin je wat te profiteren van samengestelde interest (bij winst), en kun je al de koersschommelingen gaat uitspreiden.
Vaak hebben we het bij een lange beleggingshorizon echt over een periode van 10, 15, 20 of zelfs 30 jaar. Dat is natuurlijk een hele lange tijd om over te beleggen.
Beleggingsproducten die vaak komen kijken bij een lange beleggingshorizon zijn ETF’s, aandelen of obligaties.
Vaak zijn dat deze beleggingsproducten, omdat de rendementen en risico’s op deze beleggingsproducten nog relatief laag zijn in vergelijking met beleggingsproducten met een hefboomeffect.
Het gemiddeld rendement van beleggen is namelijk ongeveer 7% per jaar. Om dus echt te profiteren van de samengestelde interest zul je wel meerdere jaren moeten beleggen.
Korte beleggingshorizon
Wanneer we het hebben over een korte beleggingshorizon hebben we het vaak over een periode van korter dan 5 jaar, maar ook over hele korte beleggingen (daytrading).
De koers van effecten kan namelijk met de seconde veranderen waardoor beleggingsproducten heel snel aan- of verkocht kunnen worden.
Aangezien de koers constant verandert kan er op deze kleine marges ook rendement gemaakt worden.
Om op deze kleine marges meer rendement te maken wordt er vaak bij een korte beleggingshorizon gebruik gemaakt van een hefboomeffect.
Door bijvoorbeeld te handelen in CFD’s, opties, turbo’s of futures kan er een hoger rendement (of verlies) gemaakt worden met hetzelfde ingelegde vermogen.
Houdt er wel rekening mee dat er bij het beleggen op de korte termijn met een hefboomeffect vaak ook meer risico genomen wordt.
Risico’s nemen bij je beleggingshorizon
De keuze voor je beleggingshorizon heeft veel invloed op het risico wat je neemt.
Bij een langere beleggingshorizon spreid je namelijk het risico over een langere tijd waardoor je minder last hebt van tijdelijke koersschommelingen.
Wanneer je begint met het laten beleggen met je geld, zoals bij Binck Forward, dan word je ook vaak gevraagd wat voor beleggingshorizon je neemt en wordt hier je risicoprofiel op afgestemd.
Vaak wordt er bij deze ‘laten beleggen’ diensten aangegeven dat het op de lange termijn mogelijk is om een hoger risico te nemen dan op de kort termijn.
Dit doen ze omdat je op de korte termijn nog veel verlies kan maken op een kleine crisis, terwijl je op een periode van 10 jaar een kleine crisis amper zult merken.
Ook zijn er diensten waarbij er in de eerste jaren een stuk risicovoller belegt, wordt dan in de laatste jaren. Zo zijn er allemaal variaties mogelijk.