• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto
  • /
  • Wat is Blockchain? Een simpele uitleg voor beginners!

Wat is de blockchain? Het is een vraag die veel beginnende crypto investeerders hebben. 

In 2008 werd Bitcoin gelanceerd. De cryptomunt greep alle aandacht, maar de stille ster is toch wel de onderliggende techniek: de blockchain.

In dit artikel leggen we uit wat een blockchain is, hoe deze werkt en welke verschillende soorten blockchains er zijn.


Wat is blockchain?

Een blockchain is een decentrale database die chronologisch alle transacties en saldi bijhouden op een netwerk. De chronologie wordt bepaald door de volgorde van de blokken. Deze blokken zitten vol met transacties en worden aan elkaar gekoppeld als een versleutelde ketting. Een ketting van blokken. Blockchain dus.

De blokken bevatten niet alleen transactiegegevens, maar ook een cryptografische hash van het vorige blok en een tijdstempel. De cryptografische hash is uniek omdat de data van elk blok uniek is omdat ze de hash van het vorige blok bevatten. 


Rol van miners en nodes op blockchain

Alleen miners mogen nieuwe blokken toevoegen aan de blockchain. Hiervoor moeten ze bewijzen dat ze iets hebben gedaan en een wedstrijd winnen. Voor het leveren van dit bewijs krijgen miners een beloning in de vorm van crypto. Bewijs leveren kan in de vorm van energie, dit wordt proof of work genoemd. Of door cryptomunten vast te zetten op het netwerk, dit is proof of stake

De eerste miner die de wedstrijd wint laat het hele netwerk weten dat er een nieuw blok is toegevoegd aan de blockchain. Deze informatie komt uit bij nodes, verantwoordelijk voor de gezondheid van de blockchain.

Als 51% van de nodes het eens is dat de miner het blok mag toevoegen, dan wordt de blockchain bijgewerkt en is de transactie een feit.


Waarvoor wordt een blockchain gebruikt?

Stel je een boek voor waar een bedrijf alle rekeningen en betalingen in bijhoudt. Op een blockchain wordt dit boek bijgehouden door duizenden computers. Elke keer als er een mutatie plaatsvindt in dat boek, dan moet 515% van de computers dit goedkeuren.

De reden waarom de transactiegeschiedenis op meerdere computers wordt opgeslagen, is zodat dit niet met terugwerkende kracht kan worden gewijzigd zonder dat alle voorgaande blokken gewijzigd worden en zonder consensus van 51% van de nodes. 

Een blockchain wordt zodat meerdere partijen het grootboek controleren, en om de afhankelijkheid van 1 centrale partij te elimineren. Daarnaast wordt een blockchain beveiligd door 51% van de rekenkracht van alle aangesloten computers.


Korte geschiedenis van blockchain

Een leuk weetje: Blockchain zag het levenslicht in 2008, toen Bitcoin werd uitgebracht. Maar het woord blockchain staat nergens in de whitepaper van Bitcoin-bedenker Satoshi Nakamoto.

Satoshi claimt dan ook niet dat het idee van hem komt, maar zegt dat hij is geïnspireerd door verschillende uitvindingen en onderzoeken die hem voor zijn gegaan.

Stempels van tijd

In 1991 beschreven Stuart Haber en W. Scott Stornetta iets wat verdacht veel op blockchain lijkt. Zij schreven over een met cryptografie beveiligde keten van blokken. Ze voorzagen een toekomst waar documenten op computers werden bewaard en gedeeld. De beveiliging hiervan mocht niet in handen vallen van banken of overheden, maar de informatie kon beter verdeeld worden over vele computers. Ze beschreven een methode om de echtheid van data te controleren, zonder de inhoud prijs te geven.

Volgens die paper verzendt iemand een document naar een tijdstempelserver en ondertekent de server het document met het huidige tijdstempel. Vervolgens koppelt de server het document aan het vorige document. 

Wijzigt iemand data? Dan wordt de volgende input ongeldig. Dit zorgt ervoor dat niemand de gegevens kon manipuleren die ooit in de server zijn vastgelegd.

Sleutels delen

In datzelfde jaar maakte David Chaum, een cryptograaf, zich zorgen om privacy. Hij voorzag de opkomst van de digitale revolutie en kwam met het idee van private en public keys voor ontvangstadressen. 

Voorbeeld:

Stel jouw private key is 0B0A1B2Y3. Dit getal worden gehashed en hier komt een nieuwe reeks getallen uit, bijvoorbeeld V78D23N0. Dit laatste getal is je public key. Heel belangrijk is dat dit eenrichtingsverkeer is.

 

Bewijs dat je werkt

De blockchain van Bitcoin maakt gebruik van proof of work; miners mogen alleen een blok toevoegen als ze bewijzen dat ze werk hebben verricht. Dat werken doen ze met hun computers en dat kost energie. Het bewijs van werk komt in de vorm van energie. 

Adam Back bedacht dit toen hij in de jaren 2000 gek werd van spammails. Elke e-mail moest een klein puzzeltje oplossen voor verzending. Geen probleem voor één e-mail, maar wel als je duizenden mails tegelijkertijd wil verzenden.

Satoshi Nakamoto bracht al deze technieken samen, en startte niet alleen de crypto-revolutie, maar ook blockchaintechnologie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>