De auto is voor velen in Nederland het primaire vervoermiddel. Je moet er dus niet aan denken dat-ie gestolen wordt. Maar toch overkomt het jaarlijks bijna 10.000 mensen en het kan jou dus ook overkomen. Je moet wel erg veel pech hebben wil het je meerdere keren gebeuren, dus waarschijnlijk weet je niet direct wat je moet doen als (je denkt dat) je auto gestolen is. Lees in deze blog wat je moet doen!

Neem contact op met de politie

Het eerste dat je doet als je auto gestolen is, is contact opnemen met de politie. Het is belangrijk dat je de diefstal direct meldt. Zo vergroot je de kans dat je auto gevonden wordt en bespaar je jezelf kosten. Je auto wordt namelijk door de politie direct geregistreerd als gestolen en vanaf dat moment hoef je geen motorrijtuigbelasting te betalen. Schade die de autodief met of aan jouw auto aanricht val dan ook niet meer onder jouw aansprakelijkheid. Je kunt nadat je de politie gesproken hebt, ook nog melding maken bij het verzekeringsbureau voertuigcriminaliteit. 

Breng je verzekeraar op de hoogte

Ongeacht of je ervoor verzekerd bent, breng je je verzekeraar op de hoogte van de diefstal. Dit doe je nadat je aangifte hebt gedaan bij de politie, omdat de verzekeraar meestal om een bewijs van aangifte vraagt. Ze keren logischerwijs niet zomaar een schadevergoeding uit. Het is afhankelijk van het type verzekering of je verzekerd bent voor diefstal. Heb je een WA autoverzekering, dan ben je niet verzekerd tegen diefstal (maar breng je wel je verzekeraar op de hoogte). Bij beperkt casco en allrisk autoverzekeringen ben je wel verzekerd. Vaak is er dan wel een periode van zo’n 20 tot 30 dagen waarin nog niks uitgekeerd wordt. Dit is voor het geval de auto nog teruggevonden wordt.

Regel vervangend vervoer

Als je verzekerd bent tegen diefstal, dan zit daar meestal ook een vergoeding voor vervangend vervoer bij. Afhankelijk van de polis krijg je dan voor een bepaalde periode een vergoeding voor een leenauto. Hoewel de diefstal niet jouw schuld is, kan het wel een eye-opener zijn als je auto gestolen wordt. Je zult bijvoorbeeld beter nadenken over waar en hoelang je je auto parkeert en zult voorzichtiger zijn met het achterlaten van (dure) spullen in je auto. Omdat ook de technologische ontwikkeling niet achterblijft zijn er bovendien tegenwoordig veel auto’s met een gps-tracker, waardoor je altijd kunt achterhalen waar je auto is.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>