Cryptocurrency zijn zoals je waarschijnlijk wel weet erg volatiel. Hiermee bedoelen we dat de prijs in korte tijd snel kan stijgen of dalen. Dit vereist niet alleen een bepaalde mate van stressbestendigheid, maar ook een goede timing van de markt... toch?

In dit artikel gaan we in op twee belangrijke vragen:

"Wanneer moet je crypto kopen?" en "Wanneer moet je crypto verkopen?".

Lees verder om te zien wat mijn mening hierover is en hoe je deze vragen het best kunt beantwoorden.

Wanneer crypto kopen?

Omdat de vraag wanneer je crypto moet kopen het meest werd gesteld, behandelen we deze als eerst. Onthoud dat de tips die ik op deze pagina geef zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring. Ik doe dit al 4 jaar en met veel succes. Echter weet ik ook dat elke situatie op zich zelf kan staan.

Beschouw de tips hieronder dan ook vooral als richtlijnen voor wanneer je cryptocurrency moet kopen en niet als de absolute waarheid. Het zijn goede vuistregels waar je als beginner van kunt profiteren.


Heb je nog geen account? Dan hebben we iets moois voor je. Uit ons artikel over de beste cryptobroker is gebleken dat Bitvavo de meest goedkope en gebruiksvriendelijke handelsplatform is om Bitcoin en andere crypto te kopen.

Wij mogen onze lezers een heel speciaal aanbod doen:


ACTIE: Maak een account aan en handel € 1000,- euro GRATIS aan Crypto bij Bitvavo!

Wanneer cryptocurrency kopen:

1. Als je koopt voor de langere termijn, dan is het bijna altijd een goed moment om te kopen. Je speculeert hierbij op het feit dat een crypto, zoals Bitcoin, meer waard wordt naarmate de tijd verstrijkt. Dan is het niet zo heel belangrijk of je bitcoin voor 40.000 euro of 43.000 euro hebt gekocht.

Bonus tip: in plaats van al je geld in een keer in te zetten kun je dit ook verdelen over 12 maanden. Zo weet je zeker dat je profiteert van de gemiddelde prijs over het hele jaar en koop je dus nooit op het hoogste punt in.

2. Tijdens een accumulatiefase. Wanneer een cryptocurrency eerst is gestegen, vervolgens weer is gedaald en daarna voor een langere periode redelijk stabiel blijft spreken we van een accumulatiefase. In veel gevallen vervolgt na deze periode een (forse stijging). Hier kun je hele goede rendementen door behalen. 

Ben je een beginner? Lees dan eerst hoe je crypto moet kopen.

3. Op zaterdag. Uit onderzoek dat al tientallen jaren gedaan wordt blijkt dat gemiddeld gezien, zaterdag veruit de beste dag is om te kopen. Op weekniveau is de prijs op deze dag meestal het laagst. Deze onderzoeken worden vaak in de VS gedaan, dus houdt wel rekening met tijdsverschillen.

4. Twee weken VOOR een belangrijke gebeurtenis. Wellicht ben je bekend met het gezegde; Buy the rumour, Sell the news. Dat is hier ook van toepassing, voor welke coin je ook gaat kopen. Vaak stijgen prijzen kort voor een belangrijke gebeurtenis (denk bijvoorbeeld dat Bitcoin een grote update ondergaat die het netwerk sneller en meer schaalbaar moet maken). Slimme investeerders springen hier al enkele weken van tevoren op in. Hierdoor wordt de prijsstijging 1 a 2 weken van tevoren al bereikt. Wees dit moment dus voor en zorgt dat je minimaal 2 weken voordat er een aangekondigde belangrijke gebeurtenis plaats vindt al hebt ingekocht.

ACTIE: Maak een account aan en handel € 1000,- euro GRATIS aan Crypto bij Bitvavo!


Wanneer crypto verkopen?

Minstens net zo belangrijk voor het maximaliseren van je winst is het bepalen wanneer je je crypto moet verkopen. Deze vraag is nog moeilijker om zonder context te bepalen, aangezien het ook afhankelijk is voor welke prijs je hebt gekocht. Toch heb ik ook voor deze vraag een aantal algemene vuistregels waar je aan vast kunt houden. Ook hier geldt de disclaimer dat er meerdere factoren meespelen. 

Wanneer cryptocurrency verkopen:

1. Bij het behalen van een bepaald winstpercentage. Om te bepalen welk winstpercentage is kijk ik vaak naar de koers van de specifieke cryptomunt. Omdat koersen lezen erg lastig is kan het beter zijn om vooraf een specifiek winstpercentage te bepalen waarbij je wil verkopen Doe dit wel echt van tevoren, zo voorkom je dat je beslissingen op basis van emoties maakt. Bepaal voor jezelf bijvoorbeeld: bij 40% winst, verkoop ik 30% van mijn holdings.

2. Een aantal dagen voor een belangrijke gebeurtenis. Hierboven hebben we al het principe van Buy the rumour, Sell the news uitgelegd. Vaak is de prijs het hoogst een tot drie dagen voor de specifieke gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Dit is dan ook het perfecte moment om een deel van je holdings te verkopen en je winst te incasseren.

3. Wanneer je buurvrouw erover begint. Een beetje flauw, maar wanneer je buurvrouw, die normaal gesproken nooit met cryptocurrency bezig is erover gaat praten is het moment daar dat je je crypto's moet verkopen.

FAQ

Wanneer cryptovaluta kopen?

In dit artikel behandelen we 4 tips om je te helpen het juiste moment te kiezen om te kopen. Neem deze rustig door en probeer goed na te gaan wat voor jou goed werkt.

Wanneer cryptovaluta verkopen?

In dit stuk vind je 3 tips om je te helpen met het kiezen van het juiste verkoopmoment. Doe echter altijd je eigen research en wees bewust van de risico's die bij crypto beleggen komen kijken.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>