In Nederland moet je nou eenmaal werken. Gelukkig niet tot op je oude dag, want er geldt namelijk een pensioenleeftijd. In dit artikel vertellen wij je wanneer je met pensioen mag.
Ook gaan we nog in op de voor- en nadelen van eerder stoppen met werken. Benieuwd? Lees dan vooral vlug verder voor meer informatie.
Wanneer mag je met pensioen?
Dus, wanneer mag je met pensioen? Officieel mag je met pensioen wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Dit kan je zien als de standaard pensioenleeftijd die geldt voor mensen die in Nederland wonen en werken.
Momenteel ligt deze leeftijd op 67 jaar.
De verwachting is echter wel dat dit alleen maar hoger gaat worden. Zo zijn mensen steeds gezonder en is de levensverwachting steeds hoger, waardoor ze volgens de overheid dus ook langer kunnen werken.
Ondanks dat dit verschilt per persoonlijke situatie gaan ze bij de overheid uit van gemiddelden. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van hoe je leeft. Via deze tool van de Nationale Nederlanden kan jij jouw AOW-leeftijd berekenen. Ben je bijvoorbeeld geboren in 2001? Dan kan het best zo zijn dat je moet doorwerken tot je 69e bijvoorbeeld. En dat is toch behoorlijk oud.
Met vervroegd pensioen gaan
Pas met pensioen als je al bijna 70 bent, dat klinkt niet zo gunstig. Logisch dat je misschien eerder met pensioen wilt gaan, in plaats van doorwerken tot je oud bent. De leeftijd waarop je met pensioen mag, zal naar verwachting alleen maar stijgen, doordat de levensverwachting ook stijgt. Wil jij eerder met pensioen gaan, voordat je de AOW-leeftijd bereikt hebt? Dan zijn er een aantal factoren om goed rekening mee te houden. Wij hebben ze hieronder op een rijtje gezet.
1. Pas AOW na bereiken AOW-leeftijd
Iedereen in Nederland krijgt AOW. Dit is een soort basispensioen. Wanneer jij eerder met pensioen gaat, heb jij nog geen recht op AOW. Dit krijg je dan ook pas als je de gerechtigde AOW-leeftijd bereikt hebt. Dat is dus iets om goed in je achterhoofd te houden.
2. Zorg voor genoeg spaargeld
We hebben het net al even kort aangekaart, maar het is belangrijk dat je genoeg spaargeld hebt wanneer je eerder met pensioen gaat. Je hebt namelijk geen recht op AOW of een pensioenuitkering. En je hebt wel geld nodig om van te kunnen leven. Kortom: het is belangrijk dat je genoeg achter de hand hebt. En dan niet alleen genoeg om van rond te komen. Ook wanneer bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat of je auto ermee ophoudt.
3. Gevolgen belasting en toeslagen
Wanneer je eerder wil stoppen met werken kan dit óók gevolgen hebben voor jouw sociale premies en belastingen. Zo kan je inkomen vervallen en heb je misschien juist wel of geen recht meer op o.a. zorg- en huurtoeslag.
Dat is een belangrijke factor waar veel mensen niet aan denken. En dat is uiteraard wel belangrijk, want het kan best zo zijn dat je minder overhoudt dan gedacht.
4. Gevolgen voor je gezondheid
Waar al helemaal niet over wordt nagedacht is dat eerder met pensioen gaan ook nadelig kan zijn voor je gezondheid. Zo is uit onderzoek gebleken dat de mentale gezondheid van mensen die eerder met pensioen gaan aanzienlijk achteruit gaat. Zo heb jij ineens niks meer te doen, terwijl jouw familie, vrienden en partner waarschijnlijk nog gewoon moeten werken. Je moet jezelf dus kunnen vermaken en ook genoeg hobby's hebben.
Anders duren de dagen ineens wel héél erg lang. Gelukkig zijn er genoeg leuke dingen om te doen. Denk maar eens aan schilderen, boeken lezen of pottenbakken. Misschien staan er dingen op je bucketlist die je altijd al wilde doen? Met een goede voorbereiding voorkom je dat je verveeld raakt.
Je kunt stappen zetten in het eerder met pensioen gaan door te pensioenbeleggen. In ons artikel over de beste pensioenrekening zetten we alle voordelen hiervan voor je op een rijtje.
Best geteste pensioenrekening van dit moment:
Type:
Actief
Kosten
0.38% per jaar
+ €150 exitkosten
Uniek
Meeste keuzevrijheid
Type
Beheerd
Kosten
0.59% per jaar
+ 0.50% per transactie
Uniek
Overzichtelijke pakketten
Hoe werkt pensioen in Nederland?
Dus, hoe werkt het pensioen eigenlijk? Ofwel: hoe is het geregeld? Wij hebben het voor je uitgezocht. Wanneer jij in loondienst bent bouw je pensioen op. Dit is geregeld in het arbeidscontract van jouw werkgever.
Soms is de werkgever zelfs verplicht dit te regelen. De premie wordt betaald aan een pensioenfonds, verzekeraar of premiepensioeninstelling. Bij een verzekeraar krijg je een gegarandeerd bedrag, bij een pensioenfonds kan het pensioen gekort worden.
Hoe dat kan? Nou, een pensioenfonds belegt in principe jouw pensioen. Dit met als doel om meer rendement te behalen. En zoals je weet kan met beleggen jouw geld meer, maar ook minder waard worden. Jouw werkgever betaalt vaak een deel van de premie. Je kan er ook voor kiezen vrijwillig extra premie te betalen, maar dat is niet verplicht. Wel heb je dan een hogere uitkering. Je kan er óók voor kiezen een eigen pensioenpot op te bouwen. Wanneer je ZZP'er bent bijvoorbeeld.
Er zijn speciale spaarrekeningen waar je iedere maand een geldbedrag op kan storten. Zo bouw jij zelf aan je pensioen. Je kan er ook voor kiezen om op lange termijn te gaan beleggen. Dan koop je bijvoorbeeld ETF's als aandelen. Het rendement hiervan is op de lange termijn erg gunstig. Je geld wordt dan net wat meer waard. Daarover later meer.
Eerder met pensioen bij werkgever
Ook wanneer je in loondienst bent kan je eerder met pensioen gaan. Sinds 2021 geldt namelijk de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). Hierdoor kan jij eerder stoppen met werken. Voorheen was dat heel anders. Zo kreeg jouw werkgever namelijk een boete. En niet een kleine ook: maar liefst 52% extra belastingheffing. Dat is behoorlijk wat geld. Je kan je voorstellen dat een werkgever hier niet echt op staat te wachten.
Gelukkig kan de werkgever jou tegenwoordig een fijne regeling aanbieden. Je krijgt dan iedere maand ene X bedrag uitbetaald. Let wel: dit is een maximum van € 1.847,- per maand. Dit mag daarnaast ook maximaal drie jaar voor de wettelijke pensioenleeftijd. De regeling geldt tot 2025, en er is niet bekend of deze verlengd gaat worden. Verder is het maar net de vraag of je werkgever hier op staat te wachten. Er wordt namelijk geld betaald voor iemand die niet werkt.