Heb je je ooit afgevraagd waar Nederlanders hun portemonnee voor trekken als het op lenen aankomt? Het lijkt wel alsof onze behoefte aan een financieel steuntje in de rug alleen maar toeneemt. Of het nu gaat om het oversluiten van een bestaande lening of het financieren van een nieuwe auto; Nederlanders zijn niet bang om geld te lenen. Maar wat drijft ons precies naar de bank (of een online kredietverstrekker) voor dat extra zakcentje? We zochten het voor je uit.

Een stijging in leningen

Recent onderzoek laat zien dat we in Nederland steeds vaker de weg van de lening inslaan. Volgens GFK nam het aantal leningen vorig jaar met maar liefst een kwart toe. Zo’n 18% van de huishoudens heeft momenteel een of meerdere leningen uitstaan.

Dalende leenbedragen

Terwijl meer mensen de stap naar lenen zetten, lenen we per keer wél minder geld. Gemiddeld lenen Nederlandse huishoudens nu zo’n €14.817,-. Dat is 19% minder dan het jaar ervoor. Blijkbaar worden we toch iets voorzichtiger met hoeveel we lenen.

Waar lenen we voor?

Het oversluiten van bestaande leningen staat met stip op één. Niet gek, gezien de aantrekkelijk lage rente van dit moment. Het is een slimme zet om duurdere leningen in te ruilen voor een goedkopere optie. Daarnaast wordt er ook flink geleend voor de aanschaf van auto’s en het opknappen van de woning. Droom je van een nieuwe keuken of een luxe bank? Je bent niet de enige! Ook daar trekken wij Nederlanders graag de portemonnee voor.

Wie leent het meest?

Voornamelijk alleenstaanden in de bloei van hun leven (lees: 31-40 jaar) lijken het vaakst een lening te nemen. Aan het begin van je carrière en met grote dromen voor huis en auto of hoge kosten voor de kinderen, is dat extra financiële zetje zoals het lenen via Krediet vaak meer dan welkom.

Toekomstmuziek

Met de huidige woningmarkt wordt verwacht dat nog meer Nederlanders zullen lenen voor de aankoop van een huis. De kosten koper kunnen immers niet meer meegefinancierd worden in de hypotheek. Een extra lening voor die kosten lijkt een logische volgende stap.

Wat blijkt: of we nu lenen voor luxe, noodzaak of gewoon omdat het kan, één ding is duidelijk: lenen is en blijft een populaire financiële strategie in Nederland.

Let op: geld lenen kost geld.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>