• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Waarom gebeuren short squeezes en wat moet je weten?

Een short squeeze kan de prijs van een aandeel dramatisch en snel doen stijgen, waardoor het vaak een opwindende gebeurtenis wordt voor handelaren en beleggers. Tijdens een short squeeze haasten handelaren zich om het aandeel te kopen, waardoor de prijs stijgt. Deze stijging kan short sellers dwingen om hun posities in te dekken, net als een paniekerige menigte die een theater probeert te ontvluchten wanneer iemand “brand” roept.

Wat is een short squeeze?

Een short squeeze doet zich voor wanneer de prijs van een aandeel sterk stijgt en short sellers gedwongen worden om aandelen terug te kopen om hun posities te dekken, vaak als gevolg van margin calls van hun brokers. Als deze short sellers het aandeel kopen, blijft de prijs stijgen, waardoor er een cyclus ontstaat waarbij meer short sellers gedwongen worden om hun posities in te dekken, waardoor de prijs nog verder stijgt. Dit kan een situatie creëren waarin er geen theoretische limiet is aan hoe hoog het aandeel kan stijgen.

Hoe werkt short selling?

Om een short squeeze te begrijpen, is het belangrijk om te weten wat is short selling. Er zijn twee manieren om geld te verdienen op de aandelenmarkt:

  1. Long gaan: Dit is de traditionele methode van beleggen. U koopt een aandeel in de hoop dat de prijs zal stijgen. Als dat zo is, kun je het aandeel tegen een hogere prijs verkopen en winst maken. Als u bijvoorbeeld een aandeel koopt tegen $50 en het verkoopt tegen $70, hebt u $20 per aandeel verdiend.
  1. Short gaan: Dit is een complexere strategie. U leent aandelen van een aandeel en verkoopt ze tegen de huidige marktprijs, in de hoop dat de prijs zal dalen. Later koop je de aandelen terug tegen een lagere prijs. Je winst is het verschil tussen de verkoopprijs en de terugkoopprijs. Als de aandelenprijs echter stijgt in plaats van daalt, zul je verlies lijden, en als de prijs aanzienlijk stijgt, kun je gedwongen worden om de aandelen terug te kopen tegen een veel hogere prijs.

Hoe gebeurt een short squeeze?

Een short squeeze kan om verschillende redenen optreden, maar in de basis draait het om het feit dat short sellers aandelen hebben geleend en deze uiteindelijk moeten terugkopen. Dit zijn de belangrijkste elementen:

1. Lenen op marge: Short sellers lenen aandelen om short te verkopen. Als de transactie tegenzit, zijn ze meer verschuldigd aan hun makelaar. Als hun margelening een bepaalde drempel overschrijdt, kan de makelaar hen dwingen om hun positie te sluiten of meer aandelen (contanten of andere effecten) toe te voegen aan hun rekening.

2. Hoge short interest: Dit is het percentage van de aandelen van een bedrijf dat short is verkocht. Een hoge short interest wijst op een aanzienlijk aantal aandelen dat zal moeten worden teruggekocht, waardoor het aandeel volatieler wordt en vatbaar is voor een short squeeze.

3. Hoge dagen tot dekking: Deze metriek laat zien hoe snel short sellers hun posities kunnen sluiten op basis van het dagelijkse handelsvolume van het aandeel. Een hoger aantal dagen om te coveren betekent dat het aandeel meer kans heeft op een volatiele squeeze.

4. Trigger Event: Een short squeeze heeft vaak een katalysator nodig, zoals een positief winstbericht of een belangrijke nieuwsgebeurtenis die het aandeel aantrekkelijker maakt. Dit kan leiden tot een snelle prijsstijging, waardoor short sellers gedwongen worden hun posities te dekken.

Voorbeelden van short squeezes

Short squeezes kunnen tot de verbeelding van het publiek spreken vanwege het potentieel voor snelle winsten. Een van de bekendste recente voorbeelden is de GameStop squeeze begin 2021. Hier is een gedetailleerde blik op wat er gebeurde:

  1. GameStop: In september 2020 werden de aandelen van GameStop verhandeld voor minder dan $ 2 per aandeel. Eind januari 2021 was het gestegen tot meer dan $ 120 per aandeel. Deze enorme stijging werd veroorzaakt door een short squeeze die werd aangewakkerd door kleine beleggers op platforms zoals Reddit. Veel beleggers geloofden dat het bedrijf het moeilijk had en gingen zwaar short in het aandeel. Toen het aandeel begon te stijgen, werden short sellers gedwongen om aandelen terug te kopen tegen steeds hogere prijzen, waardoor de prijs nog verder steeg.
  1. Tesla: Door de jaren heen heeft Tesla verschillende short squeezes meegemaakt. Het hoge shortpercentage van het bedrijf en de grote prijsvolatiliteit hebben geleid tot aanzienlijke verliezen voor short sellers, terwijl long beleggers hebben geprofiteerd van de opwaartse prijsbewegingen.

Conclusie

Short squeezes zijn opwindend en kunnen aanzienlijke beloningen bieden, maar ze gaan gepaard met hoge risico’s. Beleggers die overwegen om te handelen tijdens een short squeeze moeten voorzichtig te werk gaan en zich bewust zijn van de mogelijkheid van aanzienlijke prijsvolatiliteit. Inzicht in de dynamiek van short selling, hoge short rente en de triggers voor een squeeze kan beleggers helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen en met succes door deze turbulente marktgebeurtenissen te navigeren.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>