Een zakelijke bankrekening openen is een belangrijke stap. Neem hier dus ook de tijd voor. Bepaal welke producten je nodig gaat hebben, en welke banken deze aanbieden. Voorbeelden van veelgebruikte bankproducten zijn creditcards, beleggingsplatformen, zakelijke spaarrekeningen – maar ook rood kunnen staan, internetbankieren en zakelijke verzekeringen. De lijst aan mogelijke producten is behoorlijk lang. Kijk dus goed naar wat jij nodig zult gaan hebben, en pas daar je keuze van bank op aan.
Goedkoop of duurkoop?
De gemiddelde freelancer of zzp’er kan vaak prima beginnen met de goedkopere zakelijke rekeningen. Je houdt de kosten dan lekker laag, maar beschikt toch over de basisfaciliteiten die je nodig denkt te hebben. Wil je echter ook aanvullende functionaliteiten gebruiken, zoals bankverklaringen, zakelijke kredieten of de mogelijkheid van het innen van automatische incasso’s, dan is zo’n ‘’beginnersrekening’’ vaak niet meer toereikend.
De grote jongens
Veel MKB’ers (midden- en kleinbedrijf) maken dan ook vaak de stap naar de wat grotere banken. Je kunt hierbij denken aan ING, ABN AMRO of Rabobank. De hogere kosten die deze banken met zich meebrengen, worden weer gecompenseerd door de betere service. De banken hebben bovendien meer expertise in huis om jouw persoonlijke traject beter op je af te stemmen.
Waar moet je rekening mee houden?
Er zijn een paar situaties die je bij een zakelijke rekening vaak tegen zult komen. Het loont dan ook om alvast na te denken welke situaties op jou van toepassing zullen zijn. Je moet de zakelijke rekening zien als de basis van je bedrijf. En die basis moet stevig zijn.
Automatische koppeling van je boekhouding
Hiermee worden banktransacties van je zakelijke rekening automatisch ingevuld in het boekhoudprogramma dat je gebruikt. Het is vooral een goede manier om tijd en werk te besparen. En als je een externe boekhouder inhuurt, snijdt het ook flink in kosten. Die hoeft immers niet steeds een export van de transactiegegevens te maken.
Het zakelijk krediet
Kijk vooraf goed welke kredietvoorwaarden de bank stelt. Een zakelijke bankrekening openen bij een bank die aantrekkelijke voorwaarden aanbiedt, kan enorm helpen om de groei van je bedrijf te lanceren. Tegelijkertijd kunnen scherpe voorwaarden, en hoge rentes op de schuld, onnodig veel druk op je bedrijf leggen. Lees je dus goed in, alvorens een zakelijke rekening te openen.
Het recht op rood
Bij veel Nederlandse banken kun je inmiddels niet meer rood staan. Dat betekent dat jouw werkkapitaal ook niet tijdelijk negatief mag zijn. Neem dit mee in je keuze. Het kan immers voorkomen dat je, in afwachting van een betaling, tijdelijk een lager werkkapitaal hebt. Je bank moet dit soort overbruggingsperiodes kunnen faciliteren.
Tot slot
Een zakelijke rekening openen kan je bedrijf zeker de boost geven die het nodig heeft. Maar net zoals een verzekering of een leuke aanbieding bij de supermarkt, loont het wel degelijk om grondig te vergelijken. Bepaal dus wat je zelf nodig hebt, welke banken deze producten leveren, en welke tarieven voor jou het voordeligst zijn. Zo voorkom je onnodige spanningen met je financiële dienstverlener