Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 12/01/2023

Bitcoin wordt ook wel de toekomst van geld genoemd, maar je hoeft niet te wachten om nu al met crypto te kunnen betalen. 

In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt en waar je kan betalen met bitcoin.Kan je al betalen met Bitcoin?

Op dit moment is bitcoin alleen een wettig betaalmiddel in El Salvador, maar (nog) niet in Nederland. Toch is het ook in ons land mogelijk om bij de kassa met bitcoin te betalen. Althans, bij sommige winkels dan, de meesten durven het nog niet aan om bitcoin te accepteren. Zij kunnen hiervoor verschillende redenen hebben.

De belangrijkste reden is dat ze bitcoin misschien helemaal niet kennen, of niet weten dat het mogelijk is om crypto te accepteren. Ook speelt de koers een belangrijke rol. Deze gaat namelijk op en neer! Dat is voor de lokale bakker helemaal niet handig natuurlijk.

Om deze winkeliers tegemoet te komen zijn er verschillende oplossingen. Zo bestaan er bijvoorbeeld diensten die bitcoins automatisch en direct omzetten naar euro’s.

Op die manier kunnen ondernemers toch bitcoin accepteren, zonder te maken te hebben met koersrisico. Zij accepteren BTC dan als dienst voor de klant, terwijl ze er zelf niets aan hebben.


Hoe werkt betalen met Bitcoin?

Vroeger was het heel moeilijk om met bitcoin of een andere crypto te betalen. Je moest hele lijnen code typen en daar het bedrag en de ontvanger in verwerken. Gelukkig zijn er nu wallets die het je makkelijk maken.

Allereerst heb je een wallet nodig en crypto. Bitcoin kun je bij veel brokers kopen. Neem een kijkje op onze brokerpagina, waar we onze ervaringen delen. De gekochte crypto verstuur je naar een wallet. Kijk in de appstore van je telefoon welke je het meeste aanspreekt.

Eenmaal crypto geladen op je mobiele telefoon? Nu werkt het net als betalen met een normale bankapp. Als een winkelier Bitcoin accepteert kan hij of zij een bon maken met een QR-code. Scan deze QR-code en bevestig en de crypto wordt overgemaakt.

De snelheid van de transactie hangt af van met welke crypto je betaalt. Het kan gebeuren dat de ontvanger even wil wachten op een bevestiging van het netwerk.


Betalen met Bitcoin in winkels

Wil je in de praktijk toetsen hoe het is om met bitcoin te betalen? Dan raden wij aan om naar Arnhem af te reizen. Deze mooie stad in Gelderland biedt de hoogste concentratie ter wereld aan van winkeliers die Bitcoin accepteren. Hier vind je een overzicht van alle deelnemende winkels.

Bekijk ook onderstaand verslag van hoe te overleven met Bitcoin in Arnhem.

Traveling to Arnhem Bitcoin City

Op de website van coinmap vind je alle andere fysieke winkels op aarde waar je kan betalen met bitcoin.

Mocht je meer tijd (en geld) hebben, reis dan eens af naar El Salvador. In dit land is Bitcoin een wettig betaalmiddel, dit betekent dat elke verkoper bitcoin moet accepteren. Joseph Hall van Cointelegraph heeft hier een goed verslag over geschreven.

Betalen met Bitcoin in winkels

Online betalen met Bitcoin

Er zijn verschillende categorieën die we in dit artikel willen onderscheiden. De eerste zijn cadeaukaarten, of kaarten die je zelf kan gebruiken.

Bij Bitrefill kan je kaarten kopen van verschillende webwinkels en diensten. Denk aan bol.com, Google Play, Mediamarkt, Tinder, Amazon, Playstation, Nintendo, Microsoft en veel meer.

Als je crypto over hebt, dan kan je deze bij Bitrefill inwisselen voor tegoed in verschillende games zoals Roblox, PUBG en RuneScape.

Maar je kunt ook met Bitcoin tegoed kopen voor een leuk weekendje weg of een vakantie naar het buitenland, en zelfs tegoed voor de Uber-app. In totaal kan je met crypto meer dan 5000 cadeaukaarten kopen.

Ze accepteren Bitcoin, Lightning, Ethereum, USDC, USDT, Binance Pay, Litecoin, Dogecoin en Dash. Hoe werkt dit?

Hoe werkt het kopen van Bitcoin met een cadeaukaart precies?

  • Allereerst moet je je cadeaubon kiezen samen met de gewenste waarde.
  • Bij de volgende stap vul je alle verplichte gegevens in.
  • Vervolgens wordt je gevraagd om je favoriete cryptocurrency te kiezen en het bedrag naar het opgegeven cryptocurrency-adres te sturen of de QR-code te scannen met je wallet.
  • Zodra de betaling is voltooid verschijnt de cadeaubon binnen enkele minuten in je mail.
Bitrefill

Eten bestellen in Nederland met Bitcoin

Thuisbezorgd.nl accepteert ook Bitcoin. Dit betekent dat je bij elk aangesloten restaurant kan betalen met crypto.

Deze functie wordt helaas niet ondersteund door de app, maar je kan hier gebruik van maken door te bestellen via de website van Thuisbezorgd.

Je kiest je eten en vervolgens krijg je een QR-code en een walletadres te zien. Of je scant de QR-code met je mobiele wallet, of je kopieert het walletadres en maakt de benodigde crypto over.


Betalen bij webshops met Bitcoin

Hoewel steeds meer online shops crypto accepteren, is het nog steeds eerder uitzondering dan regel. Check daarom altijd de betaalvoorwaarden van een webwinkel om te kijken of ze crypto accepteren.

De trend is dat als het goed gaat met de bitcoin koers, dan zie je veel webshops crypto accepteren, maar gaat het minder, dan is er ook nauwelijks vraag naar.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>