Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van zakelijke voorraadfinanciering? Veel ondernemers ervaren dat ze net onvoldoende financiële middelen om extra voorraad aan te schaffen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om voorraad te financieren.

Maar welke manier van voorraadfinanciering past het beste bij jouw onderneming? Dat is de vraag die in dit artikel centraal staat. Zo kan jij aan het einde van dit artikel zelf beoordelen welke manier van voorraadfinanciering voor jouw onderneming geschikt kan zijn!

Wat is voorraadfinanciering?

Voorraadfinanciering is een zakelijke financiering die gebruikt wordt om de voorraad van een onderneming bij te houden of te vergroten. Deze financiering wordt verstrekt in de vorm van een zakelijke lening of zakelijk krediet. Dit wordt aangeboden door een bank of kredietverstrekker.


Een voorraadfinanciering wordt door ondernemers bijvoorbeeld aangevraagd als er seizoensgebonden voorraden nodig zijn en waarvoor simpelweg geld voor nodig is. Meestal wordt dit gedaan in de vorm van zakelijk krediet.

Aanbieder

Leenbedrag

Looptijd

BKR toetsing

Jaarcijfers nodig

Boetevrij aflossen

Minimaal actief

Bridgefund

€5.000 - €250.000

6-24 mnd

Nee

Nee

Ja

1 mnd

€1.000 - €100.000

6-18 mnd

Ja

Nee

Ja

1 jaar

Kredietvooruit

€3.000 - €500.000

3-6 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

New10

€5.000 - €1.000.000

3-60 mnd

Ja

Ja

Ja

15 mnd

€3.000 - €1.000.000

3-24 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

Floryn

€10.000 - €3.000.000

flexibel

Nee

Ja

Ja

6 Mnd

€1.000 - €350.000

1-36 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

Voordegroei

€2.000 - €50.000

Flexibel

Ja

Ja

Ja

1 jaar

Qredits

€10.000 - €250.000

Flexibel

Nee

Nee

Ja

1 Jaar

Funding circle

€10.000 - €250.000

Flexibel

Nee

Nee

Ja

1 jaar


Welke manieren van voorraad financieren zijn er?

Er zijn twee manieren om voorraadfinanciering voor elkaar te krijgen, namelijk een zakelijke lening of zakelijk krediet. Beide vormen van het voorraad financieren kan worden gedaan bij een bank of een kredietverstrekker. En uiteraard kleven aan beiden voor- en nadelen.

Zakelijke lening

Allereerst heb je een zakelijke lening. Dat is een in essentie een zak met geld, waarbij jij van tevoren de hoogte van het geldbedrag en de looptijd van de lening kan afspreken. Dat gehele bedrag jij direct op jouw rekening gestort.

Vanaf dat moment betaal je maandelijks het geleende bedrag terug inclusief rente. Het terugbetalen wordt uitgesmeerd over de looptijd die je zelf hebt afgesproken. Dat kan bijvoorbeeld al langer dan 12 maanden zijn.

Een zakelijke lening heeft bij voorraadfinanciering als nadeel dat de kans groot is dat je teveel of juist te weinig leent. Zakelijk krediet is daarom in het geval van voorraadfinanciering een alternatief dat doeltreffender kan zijn.

Zakelijke krediet

Zakelijk krediet is namelijk uit een zak geld dat een ondernemer naar behoefte kan opnemen. Dit is een aantrekkelijk alternatief, omdat deze flexibiliteit precies past bij de onzekerheden van voorraadfinanciering. 

Ook bij zakelijk krediet heb je zelf controle over de hoogte van het leenbedrag en de looptijd waarin de terugbetaling plaatsvindt. Het grote voordeel ten opzichte van een zakelijke lening is echter dat je alleen het bedrag terugbetaalt dat je zelf opneemt.

En daarmee is de voorraadfinanciering via zakelijk krediet de meest flexibele vorm van kredietfinanciering. Het aanvullen of het uitbreiden van de voorraad van jouw onderneming krijgt zo beschikking over de financiële middelen die nodig zijn.


Kosten voorraad financieren

Wat zijn de kosten van voorraadfinanciering? Voor het financieren van voorraad met een zakelijk krediet worden kosten in rekening gebracht. Die kosten bestaan uit twee delen, namelijk het terugbetalen van het opgenomen bedrag en rente.

De rente die je betaalt over het zakelijk krediet is variabel. Kredietverstrekkers bepalen namelijk zelf de hoogte van de rente die afhankelijk is van jouw aanvraag. Een zakelijk krediet voor het aandikken van de voorraad wordt bijvoorbeeld anders beoordeeld dan zakelijk krediet dat wordt gebruikt om een bedrijfsauto aan te schaffen.

De rente op voorraadfinanciering varieert meestal tussen de 1,3% en 5%. Die rente betaal je niet direct nadat je een bedrag hebt opgenomen van jouw zakelijk krediet, maar wordt samen met het terugbetalen van het leenbedrag uitgesmeerd over de gehele looptijd.

Zakelijk krediet is dus een flexibele manier om jouw voorraad te financieren, waarbij je rente betaalt over het bedrag dat je opneemt. Om hierbij een beeld te geven geven we hieronder een voorbeeld van het kostenplaatje bij een lening van €25.000:

Totaal bedrijfskrediet

Rentepercentage

Looptijd

€25.000

5%

12 maanden

Ik neem op

Ik betaal aan rente

Ik betaal totaal terug

€5.000

€250

€5250

€10.000

€500

€10.500

€10.000

€500

€10.500

Totaal

Cell
Cell

€25.000

€1250

€26.650


Retail voorraadfinanciering aanvragen

Voorraadfinanciering retail heeft op fiscaal gebied ook een aantal voordelen. Het is namelijk zo dat je de voorraadfinanciering kunt gebruiken om jouw uitgaven te verhogen. Je voorraad wordt immers groter. En daarmee kan je de kosten direct opvoeren.

Daarnaast is het zo dat je de rentekosten van zakelijk krediet kunt opvoeren bij de belastingdienst. Het geleende bedrag zelf is geen kostenpost en kan je niet opvoeren, maar dat geldt niet voor de rente. 

Hoe voorraad financieren in elkaar nu precies in elkaar steekt verschilt een beetje per kredietverstrekker. Over het algemeen zijn er echter dezelfde stappen die doorlopen moeten worden door ondernemers.

Allereerst is het zo dat je de hoogte van het bedrag en de looptijd invult. Dit is belangrijk, want de kredietverstrekker bepaalt de rente op het zakelijk krediet op basis van die twee factoren. Hoe hoger het bedrag, hoe lager de rente. 

Vervolgens zal je informatie moeten aanleveren over jouw onderneming en het doel van de investering. Zakelijk krediet wordt bijvoorbeeld sneller geaccepteerd bij ondernemingen ouder dan 1 jaar. Zo probeert een kredietverstrekker namelijk een inschatting te maken van het risico van jouw onderneming.

Vervolgens zal de kredietverstrekker de aanvraag in behandeling nemen. Als hij is goedgekeurd, zal je een contract ontvangen in jouw mailbox. En dat was ‘m! Dit gehele proces wordt meestal binnen een week volledig afgehandeld.. 

Top 5 Beste Zakelijke Leningen

1. Bridgefund

Swishfund zakelijk krediet

3.Swishfund

Kredietvooruit logo

4.Kredietvooruit

  • Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.

Veelgestelde vragen

Welke vormen van voorraadfinanciering zijn er?

Voorraadfinanciering kan via een zakelijke lening of zakelijk krediet. Dit wordt aangevraagd bij een bank of bij een kredietverstrekker. Meestal wordt zakelijk krediet ingezet voor voorraadfinanciering.


Wat zijn de voordelen van voorraadfinanciering?

Door voorraadfinanciering via een zakelijk krediet kan je als ondernemer jouw voorraad volledig naar eigen behoefte uitbreiden of aanvullen. De rentekosten van zakelijk krediet kan je opvoeren als bedrijfskosten.


Waar kan je voorraadfinanciering aanvragen?

Voorraadfinanciering kan je bij kredietverstrekkers of banken aanvragen. Dit proces duurt in de meeste gevallen minder dan een week en wij hebben de beste partijen op een rijtje gezet.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>