• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Voorkom problemen met klanten die niet betalen

Als ondernemer heb je te maken met klanten die soms op verschillende manieren hun facturen betalen. Consumenten betalen vaak voorafgaand aan levering, zakelijke klanten ontvangen in de meeste gevallen achteraf een factuur. Om te voorkomen dat je het overzicht kwijtraakt over openstaande facturen is een goed debiteurenbeheer een must.

Zo kun je zien of facturen op tijd betaald worden en welke vorderingen nog open staan terwijl de betalingstermijn inmiddels is verstreken. Het kan natuurlijk zijn dat de klant simpelweg is vergeten te betalen. Een betalingsherinnering sturen helpt dan vaak. Als er op een herinnering niet wordt gereageerd dan is de kans groot dat de debiteur niet van zins is om de factuur te betalen. Dit kan zowel onwil als onmacht zijn.

Incasso van een openstaande vordering

Er is een groot verschil tussen incasso en beslaglegging. Voor incasso van een openstaand bedrag kun je een incassobureau inschakelen. Hier is verder geen gerechtelijke uitspraak voor nodig. Het incassobureau zal de debiteur benaderen en proberen te bewegen het openstaande bedrag te voldoen, eventueel in termijnen.

Maar een incassobureau heeft niet de mogelijkheid om beslag te leggen op inkomen, roerende en onroerende goederen. Een incassobureau mag dus geen bedragen laten inhouden op het loon of een auto in beslag nemen. Dit mag alleen door een deurwaarder worden gedaan.

Gerechtelijke invordering

Sommige vorderingen mogen zonder gerechtelijke uitspraak middels gerechtelijke invordering worden geïncasseerd. Heeft iemand een schuld bij de Belastingdienst of bij de Sociale Dienst dan mag deze instantie beslag leggen op het inkomen of de uitkering van de debiteur.

Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de zogenaamde beslagvrije voet. Dit is het bedrag dat de schuldenaar minimaal moet overhouden om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Wil je als ondernemer beslag kunnen leggen dan moet je de invordering voorleggen aan de rechter.

Die kan beslissen dat mag worden overgegaan tot invordering. Met deze uitspraak in de hand kun je ook als niet-overheidsinstantie beslag laten leggen bij de schuldenaar.

Hoe werkt een incassobureau?

Als je je vordering in handen geeft aan Bill Incasso dan zullen zij de debiteur benaderen met het dringende verzoek om de vordering binnen bijvoorbeeld 10 dagen te betalen. Ook wordt vaak de optie geboden om contact op te nemen om een regeling te treffen.

Gebeurt er niets dan volgt vaak nog een dringende aanmaning. Wordt ook hier niet op gereageerd, dan rest alleen nog het gerechtelijke traject. Als de debiteur onvindbaar is en post ongeopend retour komt, dan kan een incassobureau onderzoek doen naar het huidige adres van een debiteur.

Als dit adres niet kan worden achterhaald dan rest vaak niets anders dan de vordering af te boeken of de incasso op de lange baan te schuiven. Incassobureaus werken doorgaans onder het principe no cure no pay. Als de vordering wel kan worden geïncasseerd dan komen de kosten voor invordering in principe voor rekening van de schuldenaar. Wel zijn deze incassokosten wettelijk aan maximumbedragen geboden.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>