Zitten er verschillen tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet? Dat is wat we in dit artikel zullen verduidelijken. Voor ondernemers die op zoek zijn naar een zakelijke financiering maakt het namelijk nogal uit of je kiest voor een zakelijke lening of een zakelijk krediet.

Welke vorm van zakelijke financiering past nu bij jouw onderneming? In dit artikel leggen we precies uit wat de verschillende soorten financieringen inhouden en welke voor- en nadelen hieraan kleven. Zo kan jij een weloverwogen keuze maken tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet!


Wat is het verschil tussen een zakelijke lening en zakelijke krediet?

Een zakelijke lening is een lening van een bepaald bedrag dat jij over een bepaalde tijd terugbetaalt aan de kredietverstrekker inclusief rente. Je ontvangt dit bedrag aan het begin van de looptijd. Bij zakelijk vast krediet kan je naar behoefte een bedrag opnemen uit een groter potje met geld. Je betaalt hiervoor per opname een percentage rente.


Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening is een lening die wordt uitgekeerd door kredietverstrekkers aan ondernemers. Ondernemers betalen dit bedrag terug over een bepaalde looptijd inclusief een percentage rente. Je krijgt zo het gehele bedrag aan het begin op de rekening.

Deze manier van bedrijfsfinanciering is ideaal voor ondernemers die een grote investering willen uitvoeren, zoals een bedrijfsuitbreiding, een bedrijfswagen of een uitbreiding van het assortiment. Vervolgens betaal je dit bedrag inclusief rente zakelijke lening over een afgesproken looptijd terug. De rente verschilt per aanbieder en varieert tussen de 1,3% en 5%. 


Wat is zakelijk krediet?

Zakelijk krediet is een bepaald bedrag dat door kredietverstrekkers voor jou wordt vrijgemaakt, dat jij vervolgens naar eigen behoefte mag opnemen. Hierover betaal jij rente. Het bedrag dat je geleend hebt, betaal je maandelijks terug over een langere periode.

Het zakelijk krediet is geschikt voor ondernemers die op onvoorspelbare momenten behoefte hebben aan geld. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om financiële gaten te dichten of een gezonde cashflow in stand te houden. Heel flexibel inzetbaar dus!


Zakelijke lening vs zakelijk krediet

Nu is het zo dat er belangrijke verschillen bestaan tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet. Ze passen namelijk allebei bij een ander soort type investeringen door ondernemers. Daarom kan het helpen om de belangrijkste zaken op een rijtje te zetten:

Zakelijke lening

Zakelijk krediet

Geschikt voor grote eenmalige investering

Geschikt voor variabele uitgaven

In één keer een groot bedrag op jouw rekening

Flexibel opnemen van geld

Zelf de hoogte van de lening en de looptijd bepalen

Zelf de hoogte van het krediet en de looptijd bepalen

Rente wordt over het hele bedrag berekend 

Rente wordt berekend over het bedrag dat je opneemt

Lagere rente

Hogere rente

Zoals je kunt zien zijn er wezenlijke verschillen zijn tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet. Daar komt nog bij dat de rente zakelijke lening of krediet niet een vaststaand bedrag is. Dat komt doordat de rente afhangt van de het doel van jouw aanvraag.

In beide gevallen is het zo dat je de hoogte van het krediet en de looptijd zelf kunt bepalen. Ook is het zo dat je voor beide soorten financieringen een toelichting moet geven op wat voor soort investering je wilt gaan maken. Dat vergroot de kans dat jouw aanvraag wordt goedgekeurd.


Wanneer kiezen voor zakelijk krediet of zakelijke lening? 

Nu je de verschillen tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet op een rijtje hebt kunnen zien, kunnen we het hebben over wanneer je nu moet kiezen voor welke bedrijfsfinanciering. Het zou namelijk zonde zijn als je hierin een verkeerde keuze maakt.

Geld lenen zakelijk? Allereerst is het zo dat een zakelijke lening interessant kan zijn voor beleggers die van plan zijn een grote investering te maken. Dit kan zelfs oplopen tot een bedrag van €1.000.000 als jouw onderneming voldoende omzet maakt. De kosten van de rente kan worden opgevoerd als bedrijfskosten op de balans, de lening zelf niet. 

Zakelijk krediet is meer geschikt voor ondernemers die geld achter de hand willen hebben voor flexibele bedrijfsuitgaven. Hierbij moet je denken aan zaken als het aanvullen van de voorraad (voorraadfinanciering - red), aannemen van personeel, crediteuren of werkkapitaal.

Voor beide gevallen is het gebruik maken van bedrijfsfinancieringen door een kredietverstrekker een handeling die de maandelijkse kosten hoger maakt. Daarom is het van belang wel voldoende financiële middelen te hebben om die kosten te kunnen dragen.


Zakelijke lening of krediet aanvragen

Voor zowel het aanvragen van een zakelijke lening als het aanvragen van zakelijk krediet steekt het proces hetzelfde in elkaar. Daarom leggen wij hier kort uit hoe het aanvraagproces werkt.

Allereerst bepaal je de hoogte van de lening of krediet en een bepaalde looptijd waarin het geleende bedrag wordt terugbetaald. Let hierbij op dat de hoogte hiervan niet te hoog is in relatie tot jouw omzet. Een te hoge lening aanvragen wordt bijvoorbeeld al sneller afgekeurd.

Vervolgens zal je persoonlijke informatie van jouw onderneming delen, waaronder het doel van de investering. Dit wil de kredietverstrekker graag weten, omdat daarmee een inschatting wordt gemaakt van het risico van de lening of het krediet.

In de tussentijd zal de kredietverstrekker contact met opnemen om de laatste vragen te behandelen rondom de aanvraag. Als deze is goedgekeurd, zal de kredietverstrekker jou een contract toesturen met daarin het vastgestelde rentepercentage.

En vervolgens is het allemaal afgerond! Als je dit contract ondertekent kan je het krediet binnen een dag op jouw rekening verwachting. Dit gehele proces duurt vaak korter dan een week. 

Top 5 Beste Zakelijke Leningen

1. Bridgefund

Swishfund zakelijk krediet

3.Swishfund

Kredietvooruit logo

4.Kredietvooruit

  • Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>