• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto
  • /
  • Wat is het verschil tussen een Crypto broker en een Exchange?
verschil broker exchange

In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen een broker en een exchange wanneer het om crypto's gaat.

Op zowel een crypto broker als op een exchange is het mogelijk om cryptocurrency te kopen en te verhandelen. Toch zit er een verschil tussen beide. Een exchange is een online marktplaats waar particuliere kopers en verkopers van cryptocurrency samen komen. Kopers en verkopers kunnen zelf de prijs bepalen. 

Een crypto broker is weer een tussenpersoon tussen de koper/verkoper en de exchange. Een broker bepaalt zelf de prijs van iedere cryptovaluta en de transactiekosten. Om concurrerend te zijn met de exchanges zitten de prijzen die een crypto broker hanteert rond hetzelfde niveau als de live koers.

Het grootste verschil? Bij een exchange handel je direct met andere kopers/verkopers. Bij een broker handel je met de broker zelf die als tussenpersoon fungeert.

Geschikt voor

Beginnende / gevorderden beleggers

Aanbod

150+ munten

Kosten

Max 0,25%

Mobiele app

Ja

Bitvavo geeft onze lezers een welkomstbonus van €1000 op handelskosten.

Beste exchange

Binance logo

Geschikt voor

Daytraders / ervaren handelaren

Aanbod

+300 munten

Kosten

MAX 0,10%

Mobiele app

Ja


De verschillen + wat is beter?

Ondanks de definitie hierboven blijven veel lezers zitten met de vraag wat nou de verschillen zijn. En wellicht wil je niet alleen de verschillen weten maar ook advies welke optie voor jou het beste is? Dan zit je aan het juiste adres. In de tabel hieronder laten we de precieze verschillen zien. Daarnaast adviseren we beginners (iemand die nog niet vaak of nog niet eerder cryptovaluta heeft gekocht - redactie) vaak om te kiezen voor een crypto broker. 

Header

Crypto broker

Crypto exchange

Betalen met euro's

Bij alle (Nederlandse) brokers is het mogelijk om met je eigen bankrekening te betalen. Dit kan via iDeal of bankoverschrijving. Daarnaast is het mogelijk om vanuit een bestaand account crypto's over te boeken naar je broker account.

Wil je crypto's kopen bij een exchange? Bij veel exchanges is het niet mogelijk om deze aan te schaffen met euro's en/of een Nederlandse bankrekening. Je dient vaak cryptocurrency over te maken naar je exchange account en vanuit daar kan je deze omwisselen in andere veelbelovende cryptomunten.

Gebruiksvriendelijkheid

Het gebruiken van een broker is zeer gemakkelijk. De stappen wijzen vaak voor zich en alles is zo gemaakt dat jij geen fouten kan maken. Dit houdt ook in dat de functionaliteiten minder uitgebreid zijn maar dit zijn functionaliteiten die voornamelijk door meer ervaren handelaren gebruikt wordt.

Een exchange heeft veel functionaliteiten maar is voor de meeste mensen erg overweldigend. Weet je niet wat je doet? Dan kan je dure fouten maken. Om alle functionaliteiten door te krijgen heb je vaak een volle dag nodig om je in te lezen hoe alles werkt. Ben jij van plan om dagelijks meerdere keren te handelen? Dan is een crypto exchange een goede optie. Liever een 'fool-proof' optie? Kies dan voor een broker.

Veiligheid

Een crypto broker kan net zo veilig of onveilig zijn als een exchange. Een broker is vooral veiliger omdat je als gebruiker zelf minder fout kan doen.

Exchanges kunnen net zo veilig zijn als een broker. Echter is niet automatisch elke exchange even veilig. In het verleden zijn er meerdere grote exchanges gehackt waardoor duizenden mensen hun investering zijn kwijtgeraakt.

Aanbod

Het aanbod op brokers is vaak lager dan die van de (grote) exchanges. Tegenwoordig zijn er in Nederland wel een aantal brokers (Bitvavo, Bitcoinmeester) met een heel groot aanbod.

Een zeer ruim aanbod van bekende en minder bekende munten.

Direct naar je rekening uit laten betalen

Ja, vanaf een broker kun je gemakkelijk je crypto's omwisselen in keiharde euro's en deze laten uitbetalen naar je bankrekening. Vaak gebeurd dit al dezelfde werkdag.

Niet altijd mogelijk. Een workaround hiervoor zou zijn je crypto's overmaken naar je broker account en vanaf daar te laten uitbetalen.

Transactiekosten

Transactiekosten bedragen ongeveer 0,25% van je aankoop.

Ook hier betaal je transactiekosten maar deze zijn vaak wel wat lager dan die bij een broker.

Voorbeelden van crypto brokers en exchanges

Nu we het verschil tussen een exchange en broker behandelt hebben willen we jullie een aantal voorbeelden geven van populaire platformen die je kunt gebruiken.

Voorbeelden brokers

Voorbeelden Exchanges

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>