• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Investeren
 • /
 • Verschil tussen beleggen en investeren – Alle verschillen op een rijtje!

Wat is het verschil tussen beleggen en investeren? Je hoort tegenwoordig dat er verschillende manieren zijn om iets met je vermogen te doen. En we weten allemaal wel dat

Zo kan je vermogen beleggen in bijvoorbeeld aandelen, maar ook investeren in crowdfundprojecten. Kortom, veel mogelijkheden. Toch bestaat er een duidelijk onderscheid tussen beleggen en investeren en precies dat gaan we in dit artikel helemaal voor je toelichten!


Wat is het verschil tussen beleggen en investeren?

Beleggen is het kopen van financiële producten bij een bank of broker, zoals aandelen, ETF's, obligaties en fondsen. Deze producten stijgen en dalen in waarde en levert geld op als men een van de producten verkoopt tegen een hogere prijs dan de aankoopprijs. Investeren is het inleggen van (veel) geld in een onafhankelijk project, zoals vastgoed of een start-up.

Kortom, er zijn duidelijke verschillen waarbij het noodzakelijk is dat je deze niet door elkaar gebruikt. Het is namelijk niet voor iedereen mogelijk om in te te stappen in de verschillende financiële markten, omdat er simpelweg een ander budget voor nodig is.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Wees gerust! Er zijn veel mogelijkheden binnen de financiële markt om te investeren om te beleggen. Zo is er voor elk budget een mogelijkheid om toch iets te doen met je vermogen. En dat leggen we hieronder voor je uit.


Beleggen en investeren: producten

Het belangrijkste verschil tussen investeren en beleggen schuilt in het product waarin je kunt investeren. Beleggen betekent dat er een vast pakket aan financiële producten is waarin je kunt beleggen. Een investering gaat vaak over een groter bedrag dat je ergens in investeert.

Laten we de verschillende producten eens even op een rijtje zetten!

Beleggen in aandelen, ETF's en obligaties

De meest voorkomende methode van beleggen is het aankopen van aandelen, ETF's of obligaties via een bank of broker. Als je een aandeel koopt heb jij als het ware via digitale waardepapieren een stukje van een bedrijf in handen.


En met dat stukje bedrijf heb je in de toekomst financieel voordeel mee, omdat een bedrijf op termijn rendement zal gaan opleveren. Hoe langer een belegging blijft staan, hoe hoger de kans voor particulieren dat deze belegging geld gaat opleveren. 

Beleggen in fondsen

Een tweede manier van beleggen is het beleggen in fondsen. Dit zijn beleggingen waarbij een fondshouder een pakket samenstelt met verschillende beleggingen daarin.


Dit kan bijvoorbeeld een vastgoedfonds zijn, waarbij je dus belegt in een pakket met kleine vastgoedprojecten. Met beleggen kun je zo investeren in verschillende pakketen met daarin beleggingen. 

Beheerd beleggen

De termen beleggen en beheerd beleggen lijken op elkaar. Het verschil zit erin dat je hier jouw geld investeert in een vermogensbeheerder. En die vermogensbeheerder neemt jouw financiële bijdrage, en belegt dit in allerlei verschillende beleggingsproducten.


Kort gezegd is het zo dat je zelf ervoor kunt kiezen om te beleggen in aandelen of obligaties, maar dat je dit ook kunt overlaten aan een vermogensbeheerder. 

Investeren in crowdfunding

Daar waar beleggen dus een gestructureerde handeling is, werkt steekt het bij investeren net even anders in elkaar. Bij investeren gaat het namelijk om het financiële rendement te behalen door zelf op zoek te gaan naar winstgevende projecten.


Een voorbeeld hiervan is dat je via crowdfunding in jonge bedrijven geld investeert. Met die investering bespreek je zelf op welke wijze je rendement behaalt. Dit kan bijvoorbeeld doordat je zelf deels eigenaar wordt of dat je maandelijks een bepaald bedrag uitbetaalt krijgt.

Investeren in vastgoed

Een tweede manier van investeren gaat over vastgoed. Dit is de meest traditionele manier van investeren, waarbij een pand aankopen centraal staat. Mankracht investeren in dit soort vastgoedprojecten levert geld op door een pand met winst te voorkomen.


Natuurlijk is dit de meest dure manier van investeren. Een goede investering heeft namelijk veel tijd en geld nodig. En dat is niet iets wat iedereen zomaar op de bankrekening heeft liggen.

Daarom zijn er ook partijen waarbij je elkaar gebruikt om te investeren in vastgoed met kleinere bedragen, zoals bij Reinvest24

Waar beleggen en investeren?

In de financiële wereld zijn er veel verschillende manieren om geld te investeren. Daarvoor zijn er gelukkig verschillende partijen, waarbij het heel makkelijk is om te starten met een eerste investering.

Hierbij is het belangrijk voor particulieren te bedenken dat je bij verschillende partijen dezelfde belegging kunt aankopen. Of je nu een aandeel van Shell aankoopt bij DEGIRO of bij MEXEM, je koopt hetzelfde aandeel.

En daarmee is het dus belangrijk om te onderzoeken of de randvoorwaarden van een broker gunstig zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met de kosten? En hoe gebruiksvriendelijk is het platform?

SynVest

Beleggen in vastgoedfondsen op de Nederlandse of Duitse markt

 • Maandelijks beleggen voor minimaal €100 per maand 
 • Winkelcentra op Duitse en Nederlandse vastgoedmarkt 
 • Dividend herbeleggen of uitbetalen

CORUM

Beleggen in vastgoedfondsen binnen buiten de Eurozone

 • Maandelijks beleggen voor minimaal €50 per maand 
 • CORUM XL voor €195 of CORUM Origin voor €1.135
 • Dividend herbeleggen of uitbetalen
 • Bedrijfs- en zorgpanden

ReInvest24

Crowdfunding voor specifieke vastgoedprojecten

 • Zelf keuze uit specifieke vastgoedprojecten 
 • Geschikt voor actieve beleggers
 • Dividend herbeleggen niet mogelijk

Datzelfde geldt minder sterk voor investeren, omdat investeren vaak een handeling is die je buiten een bepaalde partij om doet. Daarmee is het dus meer een handeling die jij zelf uitvoert. 

Beleggen

Kosten: Gratis

Kosten: €2 + 0,03%

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee


Beleggen vs investeren conclusie

Beleggen is de meest toegankelijke investering van vermogen voor particulieren. Dat komt doordat beleggen al mogelijk is voor een laag bedrag. Zo kan één aandeel bijvoorbeeld zo'n €20 per stuk kosten - en dat valt hartstikke mee.

Beleggen draait allemaal om het geld investeren in een bepaald financieel product dat wordt samengesteld door een broker of een bank. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel zijn. En dat aandeel stijgt en daalt in waarde.

Via beleggen heb je dus een aandeel in handen dat je koopt voor een bepaalde prijs en waarvan die prijs op een later moment in het jaar qua prijs hoger of lager kan liggen dan jouw oorspronkelijke aankoopprijs.

En zie daar: rendement. Als je het aandeel op een later moment verkoopt zal je via beleggen winst hebben gemaakt. Beleggen doe je in principe zelf, maar vermogen laten beleggen is net zo gebruikelijk. Dit wordt ook wel beheerd beleggen genoemd.

Ook bij een investering werkt dit principe hetzelfde. Het grote verschil schuilt dus vooral in het feit dat een belegging vaak gestructureerde producten zijn, terwijl investeringen wat risicovoller zijn en minder gestructureerd.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>