Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 05/01/2023

Wat is het vermogen van Vladimir Poetin? Als één van de machtigste mannen ter wereld heeft Poetin misschien wel helemaal geen geld nodig. Nou ja, machtig, dat valt tegenwoordig ook wel weer mee. 

Ondanks alle Westerse sancties blijkt het tegelijkertijd behoorlijk lucratief om de president van Rusland te zijn, zo blijkt uit ons onderzoek. We vertellen je op deze pagina alles over de rijkdom van Vladimir Poetin!

Naam

Vladimir Poetin

Geschat vermogen

€200 miljard

Geboortedatum

07-10-1952

Jaarlijks inkomen / salaris

€140.000

Beroep

Dictator

Geslacht 

Man

Hoe heeft hij zijn geld verdiend?

Russische grondstoffen


Wat is het vermogen van Vladimir Poetin?

Er gaan veel verschillende verhalen rond over Poetins vermogen. Volgens de president zelf verdient hij slechts €140.000 dollar per jaar - minder dan onze premier dus. Maar volgens Fortune heeft Vladimir Poetin zoveel macht dat hij al het geld van Rusland in principe in zijn greep heeft. 

Na de arrestatie van Michail Chodorkovsky perste Poetin rijke oligarchen af, die bang waren hetzelfde lot te ondergaan als Chodorkovsky. Volgens Fortune verdiende Poetin door deze corrupte situatie 50% van alle inkomsten van de grootste Russische bedrijven, wat zorgt voor een bizar vermogen van 200 miljard (!!!) dollar.

Of deze theorie klopt is nooit met zekerheid bevestigd, maar we weten in ieder geval wel dat Poetin een stuk rijker is dan zijn officiële salarisstrookje doet vermoeden.


Wie is Vladimir Poetin?

Vladimir Poetin is de huidige president van Rusland. Hij werd in 1952 geboren in een grimmige buurt in Leningrad. Zijn ouders hadden het niet breed, en vooral Vladimirs vader was een harde man die zijn kinderen slecht behandelde. Dit lijkt de reden te zijn achter de wreedheid die Poetin inmiddels kenmerkt.

Op jonge leeftijd kreeg Poetin in het voorjaar van 1975 (tot zijn eigen verrassing) een loopbaan aangewezen bij de KGB, de inlichtingendienst van de Sovjet Unie. Eerst werd hij kantoorbediende, maar toen hij de gang van zaken bij de KGB zag werd hij vastberaden om uit te groeien tot officier. Hiervoor volgde hij een zware opleiding waarin hij fysiek en mentaal nog verder verhardde. Zo leerde hij onder andere ondervragingstechnieken en de fijne kneepjes van spionage.

Al na een jaar voltooide Poetin zijn opleiding en daarna groeide hij uit tot eerste luitenant. Zijn takenpakket bestond uit het ontmantelen van interne vijanden binnen de Sovjet-Unie, oftewel: alle politieke tegenstanders van de communistische partij in de gaten houden en vaak zelfs de kop indrukken. Democratie lijkt nooit een kernwaarde van de Russische president te zijn geweest.

Na tientallen jaren in verschillende, steeds hogere functies bij de KGB, werd Poetin uiteindelijk lid van het stadsbestuur van Sint Petersburg. Al snel werd hij verkozen tot premier in de regering van Boris Jeltsin.

Hij werd populair onder het Russische volk toen hij een harde hand hanteerde in Tsjetsjenië, een deelstaat die destijds onafhankelijk wilde worden. De vele doden en verwoestingen die hij daar liet plaatsvinden zorgden voor een overwinning in de presidentsverkiezingen van 26 maart 2000 - de rest is geschiedenis


Waar heeft Vladimir Poetin zijn vermogen aan verdiend?

Het gigantische vermogen van Vladimir Poetin komt in ieder geval niet van zijn officiële salarisstrookje, dat volgens de Russische staat maar 140.000,- per jaar bedraagt.

Corruptie en nationalisering van gigantische Russische bedrijven, zoals Gazprom, zorgen voor het grootste gedeelte van zijn ongelofelijk grote bankrekening.


Hoeveel verdient Vladimir Poetin per maand?

Officieel gezien verdient Poetin maar 140.000,- dollar per jaar als president van Rusland. Hier neemt hij uiteraard geen genoegen mee, want met talloze corruptieschandalen heeft hij volgens historici miljarden bij elkaar verzameld. Met zoveel macht heb je geen geld nodig, dat is de moraal van Poetins verhaal…


FAQ

Wat is het geschatte vermogen van Vladimir Poetin?

Het geschatte vermogen van Vladimir Poetin bedraagt €200 miljard. 

Wat is het salaris van Vladimir Poetin?

Het salaris van Vladimir bedraagt officieel gezien zo'n €140.000 per jaar.

Is Vladimir Poetin miljonair?

Met een geschat vermogen van €200 miljard is Vladimir Poetin zeker miljonair.

Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>