Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 30/05/2024

Wat is het vermogen van Dick Schoof? In dit artikel kijken we naar de financiële kant van de aanstaande minister-president van Nederland. We bespreken zijn salaris, zijn opgebouwde vermogen en de carrièrestappen die hij heeft gezet om dit te bereiken.

Van zijn beginjaren bij de overheid tot zijn rol als directeur-generaal van de AIVD, we geven je een compleet beeld van zijn financiële situatie.


Benieuwd naar het Vermogen van Dick Schoof ? Onderaan deze pagina vind je het (verrassende) antwoord!


Wie is Dick Schoof?

Wie is Dick Schoof? Hendrikus Wilhelmus Maria (Dick) Schoof is een man met een indrukwekkende carrière in de Nederlandse overheid.

Geboren op 8 maart 1957 in Santpoort, groeide hij vanaf zijn achtste op in Hengelo. Hij komt uit een groot katholiek gezin met zeven kinderen, en zijn tien jaar oudere broer Nico is een oud-burgemeester.

Dick doorliep het R.K. Lyceum De Grundel en studeerde vervolgens planologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waar hij ook actief was in de studentenroeivereniging Phocas.

Vermogen Dick Schoof

Na zijn studie begon Schoof als beleidsmedewerker bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en maakte in 1988 de overstap naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Zijn talent voor leidinggeven werd al snel duidelijk en leidde tot diverse hoge functies binnen de overheid. Van 1999 tot 2003 was hij hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waar hij een belangrijke rol speelde in de implementatie van de Vreemdelingenwet 2000.

In 2010 hielp Schoof bij de oprichting van het nieuwe ministerie van Veiligheid en Justitie, waar hij als directeur-generaal Politie betrokken was bij de vorming van de Nationale politie. 

Hoewel dit project niet zonder kritiek verliep, wist Schoof zijn reputatie als gedreven leider te behouden. In 2013 werd hij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, een functie waarin hij onder meer te maken kreeg met de nasleep van de MH17-ramp.

Zijn carrière kende ook enkele controverses, zoals het heimelijk volgen van burgers met online nepaccounts. Toch bleef Schoof opklimmen en werd hij in 2018 directeur-generaal van de AIVD. Sinds maart 2020 was hij secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

En nu, in 2024, werd Dick Schoof naar voren geschoven door Geert Wilders om minister-president van Nederland te worden. Een opmerkelijke reis van Hengelo naar het hoogste politieke ambt van het land.

In 2010 hielp Schoof bij de oprichting van het nieuwe ministerie van Veiligheid en Justitie, waar hij als directeur-generaal Politie betrokken was bij de vorming van de Nationale politie. 


Waar heeft Dick Schoof zijn vermogen mee verdiend?

Dick Schoof heeft dus verschillende functies bekleed door de jaren heen. Hij begon als beleidsmedewerker, werkte zich naar binnen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, en maakte later de overstap naar functies binnen Veiligheid en Justitie.

Dit zijn zijn functies door de jaren heen geweest:

 • Beleidsmedewerker onderwijs bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
 • Diverse functies binnen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW)
 • Plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie van Justitie
 • Hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
 • Project-directeur-generaal Vreemdelingenwet 2000
 • Directeur-generaal Openbare Orde en Veiligheid (DGOOV) bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
 • Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)
 • Directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)
 • Secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie en Veiligheid

En op basis van deze functies heeft Schoof natuurlijk altijd een salaris ontvangen. Hoeveel dat exact is, lees je hieronder!


Hoeveel verdient Dick Schoof per maand?

De salarissen van overheidsfunctionarissen variëren afhankelijk van de specifieke functie, ervaring, en andere factoren.

Als secretaris-generaal van een ministerie, zoals bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, zou Schoof een hoog salaris hebben ontvangen, naar schatting tussen de € 140.000 en € 180.000 per jaar, afhankelijk van zijn precieze taken en verantwoordelijkheden.

Dit komt neer op een maandsalaris van € 11.666 en € 15.000 per maand.

Als minister-president van Nederland zou zijn salaris aanzienlijk hoger liggen, namelijk € 189.210 per jaar, inclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering (bron: Rijksoverheid).

Dit komt neer op een salaris van  15.767 per maand!

Het is belangrijk op te merken dat deze bedragen indicatief zijn en kunnen variëren op basis van specifieke omstandigheden en politieke besluitvorming.


Wat is het vermogen van Dick Schoof?

Met een indrukwekkende loopbaan binnen de Nederlandse overheid, van directeur-generaal van de AIVD tot aanstaande minister-president, is Dick Schoof een bekend gezicht. Echter, wat is het vermogen van Dick Schoof?

Helaas zijn er geen concrete cijfers beschikbaar over zijn vermogen. 

Zijn salaris als secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt geschat tussen de € 140.000 en € 180.000 per jaar. Dit maakt hem zeker comfortabel, maar de exacte omvang van zijn vermogen blijft een mysterie.

Leuke weetjes over Dick Schoof

 • Schoof is in principe partijloos, en daarmee een van de eerste partijloze minister-presidenten in Nederland
 • Als directeur-generaal van de AIVD en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was Schoof betrokken bij belangrijke nationale veiligheidskwesties, zoals de nasleep van de MH17-ramp en de aanpak van terrorisme.

Naam

Dick Schoof

Geschat vermogen

Onbekend

Geboortedatum

1957

Jaarlijks inkomen / salaris

€ 189.210

Beroep

Aankomend minister-president

Geslacht 

Man

Hoe heeft hij zijn geld verdiend?

Overheidswerk


FAQ

Wat is het geschatte vermogen van Dick Schoof?

Het vermogen van Dick Schoof is helaas onbekend.

Wat is het salaris van Dick Schoof?

Volgens onze schatting ligt het salaris van Dick Schoof tussen de € 140.000 en € 180.000 per jaar, maar dit zal groeien naar een jaarsalaris van € 189.210 als minister-president.

Is Dick Schoof miljonair?

Het is onbekend of Dick Schoof miljonair is. 


Disclaimer

De informatie op deze website is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als financieel of juridisch advies te worden beschouwd.

Wij schrijven teksten over de vermogens van bekende personen, maar het vermelde vermogen is gebaseerd op schattingen en eigen onderzoek. Deze schattingen kunnen variëren en zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig. Wij kunnen niet garanderen dat de verstrekte informatie volledig juist of actueel is. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen onafhankelijk onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat zij beslissingen nemen op basis van de hier verstrekte informatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:


>