• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Pensioen
  • /
  • Verhoging pensioen 2024: Dit is wat je moet weten over de 10% stijging!

Vanaf 1 januari 2023 wordt het pensioen van werknemers verhoogd. Dit heeft te maken met versoepelde regels rondom inflatie en de ingang van het nieuwe pensioenstelsel.

Wat betekent dit voor jou in 2024?

De inflatie is in de laatste jaren gestegen en hiervan zouden deelnemers van een pensioen de dupe zijn. Daarom zijn de pensioenen verhoogd.

Met hoeveel de pensioenen worden verhoogd, verschilt per persoon. In dit artikel ontdek je precies voor wie de pensioenen worden verhoogd.


  • De AOW-uitkering stijgt met zo'n 10% naar een bedrag van €1.353,11 voor alleenstaanden en €920,98 voor partners.
  • Het werkgeverspensioen van het ABP stijgt met 11,96%, en de kans is groot dat andere pensioenfondsen zullen meegroeien
  • Het heffingsvrij vermogen is gestegen naar €57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor partners, waardoor er met meer belastingvoordeel een vermogen opgebouwd kan worden.

Welk onderdeel van de pensioenen wordt verhoogd?

Het pensioen bestaat uit drie pijlers: het AOW, het werkgeverspensioen en persoonlijke deposito's. Binnen alle drie de pijlers is er in het nieuwe pensioenstelsel sprake van een kleine stijging. Hieronder zetten we op een rijtje op welke manier elke pijler is gestegen:

Pijler 1: AOW-uitkering

De AOW-uitkering van iedereen die bij een werkgever werkt wordt verhoogd en stijgt met zo'n 10%. In 2024 bedraagt een volledig AOW-uitkering voor alleenstaanden €1.353,11 en voor partners of getrouwden €920,98 per persoon.

De AOW-uitkering is gebaseerd op het minimumloon en in de laatste jaren is dat minimumloon gestegen. Daarmee stijgt de AOW-uitkering dus mee.

Pijler 2: werkgeverspensioen

Naast de AOW bestaat het pensioen opbouwen voor een grot deel uit het werkgeversdeel. Samen met de werknemer legt een werkgever geld in, in een pensioenfonds. Dit pensioenfonds keert dit opgebouwde pensioen uit als de pensioenleeftijd is bereikt.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het pensioen van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) met 11,96% verhoogd. In het pensioenfonds van het ABP wordt door het grootste deel van de Nederlandse werkgevers geld ingelegd.

Hoeveel pensioen dit dan per persoon is, verschilt per situatie. Niet alle werknemers leggen een even grote premie in, en de hoeveel premie er wordt betaald verschilt ook nog eens per sector.

Het nieuwe pensioenbedrag in dit vernieuwe pensioenstelsel geldt in ieder geval voor het werkgevers die bij het ABP aangesloten zijn. De kans is groot dat andere pensioenfondsen met verhoogde pensioen zullen meegroeien.

Pijler 3: persoonlijke deposito's

De laatste pijler betreft persoonlijke deposito's. Het pensioen verhogen in de AOW en het werkgeversdeel kan landelijk plaatsvinden, maar is bij persoonlijke deposito's binnen pijler 3 wat ingewikkeld zijn.

Kort gezegd is het zo dat opgebouwd geld dat is bedoeld voor gepensioneerden binnen pijler 3 bestaat uit spaardeposito's en pensioenbeleggingen.

Per 1 januari 2023 is het zo dat het heffingsvrije vermogen is gestegen naar €57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor geregistreerde partners. Hierbij geldt dus geen directe verhoging van het pensioen, maar de verhoging van het heffingsvrije bedrag houdt wel in dat er meer geld kan worden opgespaard met belastingvoordeel.

Pensioenen bestaat grotendeels uit bedragen uit pijler 1 en 2, maar binnen pijler 3 kan de financiële situatie van iemand wel bepalen of het pensioen prima is, of een vetpot.

Het nieuwe pensioenbedrag in het vernieuwde pensioenstelsel zal ten opzichte van 2022 hoger liggen. De verhoging verschilt per financiële situatie, omdat dit afhankelijk is van het pensioenfonds waarbij je bent aangesloten en hoeveel geld jij kunt investeren binnen pijler 3. 


Best geteste pensioenrekening van dit moment:

DEGIRO beleggen

Type:

Actief

Kosten

0.38% per jaar

+ €150 exitkosten

Uniek

Meeste keuzevrijheid

Brand New Day beleggen

Type

Beheerd

Kosten

0.59% per jaar

+ 0.50% per transactie

Uniek

Overzichtelijke pakketten

  • Tip voor onze lezers: Bij Brand New Day doet aan automatische risico-afbouw. Hierdoor wordt jouw vermogen dichter bij de pensioenleeftijd verdeeld naar een groter aandeel in obligaties.
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>