• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Van Robeco tot Delta Quant Capital: Knaken-founder Vincent van der Sanden over passief inkomen.

Hij zat pas op de basisschool toen hij zijn eerste aandeel kreeg. Vanaf dat moment liet het begrip ‘passief inkomen’ de oud-Knakenfounder niet meer los: ‘ik was altijd aan het kijken hoe je dingen net iets slimmer kan aanpakken’.

Van het eerste dividend tot Robeco

‘Dividend vond ik fascinerend. Bedenk, ik was een jonge tiener en ik had aandelen die mij een dividend uitkeerden, zonder dat ik daarvoor hoefde te werken. Ik werkte graag hoor, ik had bijbaantjes bij een supermarkt en een lokale boer bij ons in de buurt in Ridderkerk (een dorp onder de rook van Rotterdam, red). Ik werkte om meer te kunnen beleggen, of het geld op een spaarrekening te zetten. Die leverden toen nog een flinke rente op. Iedere maand wilde ik meer passief inkomen dan de maand ervoor, daar deed ik het voor. Daarom had ik vanaf mijn 7e aandelen en op mijn 12e al meerdere spaarrekeningen bij SNS Bank, ging ik later spaarbeleggen bij Aegon en had ik een aandelenportfolio bij Alex en Rabobank.’

Na zijn middelbare school volgt Van der Sanden verschillende studies aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Hij rondde twee propedeuses af (Economie en Informatica) en vervolgde met het bachelortraject van wat later Econometrie genoemd zou worden. Naast zijn studie gaf hij ook les op de universiteit en doceerde hij Excel aan professionals. Met zijn inkomsten liet hij zijn beleggingsportefeuille groeien, die door het passieve inkomen ook zelfstandig groeide. Tijdens de eerste van zijn drie masters werd hij benaderd door Robeco en ging daar aan de slag als werkstudent.

17 jaar bij Robeco

‘Ik dacht aanvankelijk: hier ben ik voor een jaar, misschien twee. Ik werkte om te leren, dat was mijn doel. En het bleek dat er veel te leren viel! Ik begon vrijwel meteen met het automatiseren van processen: automatische verslaglegging, risico-analyses, etc. Aanvankelijk waren dit vaak modellen in Excel die we in de loop der jaren hebben uitgebreid, verfijnd en verder geautomatiseerd. Ik keek altijd waar het net wat beter kon, zoeken naar de ‘efficiency frontier’ voor het optimaliseren van portefeuilles. Die vrijheid kreeg ik ook, ik voelde me een ‘intrapreneur’. Daarom heb ik het daar ook zo lang naar mijn zin gehad. 

Maar het zelf beleggen bleef me trekken, ik was altijd voor anderen bezig. Alleen, als medewerker van een grote vermogensbeheerder is het praktisch onmogelijk (door de meldingsplicht) om een eigen beleggingsportefeuille effectief te beheren. En toen maakte ik in 2016 kennis met bitcoin. Ik was meteen verkocht.’

Hierin mocht Van der Sanden wél zonder beperkingen voor eigen rekening handelen. De oude liefde voor beleggen leidde ertoe dat hij in 2017, uit frustratie met de hoge trading fees van de toenmalige handelsplatformen, Knaken oprichtte, zijn eigen exchange voor de handel in crypto’s. Het nieuwe bedrijf groeide snel en in 2020 stopte Van der Sanden bij Robeco om zich volledig op Knaken te richten.

Van Knaken naar Delta Quant Capital

‘Je leert de cryptomarkt van binnen en van buiten kennen als je een exchange begint. Je leert alle partijen kennen: wie is er betrouwbaar, wie niet, welke processen werken wel goed en welke niet. En wat mist er nog? Met de handel in digitale valuta valt zeker goed geld te verdienen, als je weet wat je doet én kapitaal hebt om mee te handelen. Dat tweede ontbrak vaak zag ik, waarbij zowel funding- als lendingrates op cryptoplatforms veel hoger zijn dan bij aandelenmarkten. Tegelijkertijd is beleggen in deze rates ideaal voor het creëren van een passief inkomen. Zo was de cirkel rond toen ik in 2022 Delta Quant Capital oprichtte. Hier komen de kennis van vele jaren portfoliomanagement bij de fixed income-afdeling van Robeco, mijn privé beleggingservaring, de cryptowereld en automatisering/programmeren allemaal samen in één product.

Delta Quant Capital biedt de mogelijkheid te participeren in hun beleggingsfonds dat geautomatiseerde strategieën voor liquiditeitsprovisie uitvoert. Het fonds neemt zelf geen posities in, maar verschaft aan marktpartijen alleen de liquiditeit om posities mee in te nemen. Zo heeft het geen blootstelling aan de koersschommelingen waar de cryptomarkt zo bekend om is.

‘We streven naar een jaarlijks nettorendement van 20%, zonder marktrisico dus. Dat dat mogelijk is hebben we vorig jaar al bewezen, toen behaalden we een rendement van ruim 23%: een mooi passief inkomen voor onze beleggers.’

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>