Momenteel kampt Nederland met extreem hoge inflatie. Je geld op de bank laten staan kun je zo goed als weggegooid geld beschouwen. Daarom kijken steeds meer mensen naar investeringsmethodes waarbij je een mooi rendement behaalt. Een van de meest interessante manieren om te investeren, is het verhuren van een vakantiehuis.

Ben jij benieuwd naar meer informatie over dit onderwerp? Lees dan deze blog goed door, want je leert hier alles wat je moet weten over deze methode van investeren en wat er allemaal bij komt kijken. Op deze manier kun je zelf beslissen of jij ook graag een vakantiehuis wilt verhuren.


Wat maakt een vakantiehuis hebben tot een aantrekkelijke investering?

In de eerste plaats is het van groot belang om te bespreken wat het hebben van een vakantiehuis precies tot een goede investering maakt. Het grootste voordeel is dat een vakantiehuis een tastbaar goed is. Veel andere methoden van investeren zoals aandelen en cryptovaluta zijn namelijk niet fysiek. Daardoor is de kans groter dat je met de gebakken peren zit wanneer een aandeel of cryptomunt in waarde keldert. Met een vakantiehuis heb je dit probleem niet.

Tevens is het een voordeel dat je met een vakantiehuis een redelijk stabiel rendement kunt behalen. Er is namelijk altijd een vraag naar vakantiehuizen, wat de situatie ook is. Daardoor is dit een veilige methode van investeren geworden, wat zeker aantrekkelijk is.

Het land van het vakantiehuis maakt een verschil

Tevens is het goed om te weten dat het land waarin het vakantiehuis zich bevindt een verschil kan maken. Het is in Nederland veel eenvoudiger om in een vakantiehuis te investeren vergeleken met andere landen. Dit geldt ook voor landen die lid zijn van de Europese Unie. Voor belastingtechnisch kan het lastig zijn om te weten wat de regels zijn. Wanneer je dus een vrij simpele constructie wilt houden, is een vakantiehuis in Nederland de optie die het meest aantrekkelijk is om te overwegen.

vakantiehuisje

Wat er allemaal bij komt kijken qua onderhoud

Veel personen die interesse hebben in het verhuren van een vakantiehuis denken na over de voordelen ervan. Echter wordt vaak vergeten dat je als verhuurder van een vakantiehuis ook veel verantwoordelijkheden hebt. Denk dan met name aan het onderhouden van het vakantiehuis. Er zijn verschillende aspecten die je dient te onderhouden. Denk dan bijvoorbeeld aan het geregeld verven van de muren zodat het vakantiehuisje er spik en span uit blijft zien. Ook het meubilair dien je te inspecteren zodat je hoe dan ook de meubels tijdig repareert of vervangt.

Wat zijn de rendementen die je kunt verwachten?

De hamvraag die veel mensen hebben is hoeveel rendement je van het verhuren van een vakantiehuis kunt verwachten. Het rendement op een vakantiewoning hangt van vele zaken af. In Nederland kun je echter een rendement van 5 a 6 procent verwachten per jaar. Hierbij gaat men er echter niet vanuit dat het vakantiehuis het gehele jaar is verhuurd. Het rendement kan dus zeker oplopen.

Moet je belasting betalen over de winst van een vakantiehuis?

In Nederland krijgt iedereen een blauwe brief waarin vermeldt staat dat je belasting moet betalen. Maar geldt dit ook over de winst van een vakantiehuis? Het antwoord is nee. Echter dien je wel belasting te betalen over het vermogen van je vakantiehuis. Daarnaast moet je wel belasting over de winst betalen wanneer er extra diensten worden aangeboden zoals het verzorgen van een dagelijks ontbijt. Let hier dus goed op.

Locaties met lange hoogseizoenen verhogen het rendement

Tot slot is het van belang om te vermelden dat de locatie van een vakantiehuis ook een grote impact heeft op de investering. De locatie is altijd belangrijk wanneer je als beginner gaat investeren in vastgoed. De totale hoeveelheid winst van je investering wordt namelijk groter wanneer je een locatie hebt dat gewild is. Daardoor is je vakantiehuis namelijk altijd volgeboekt en ontvang je dus meer inkomsten hieruit.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>