• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Vaderdag: verplichte vrije dag of niet?

Is Vaderdag een verplichte vrije dag of niet? Als werkgever en ondernemer is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de regelgeving rondom Vaderdag.

Daarom onderzochten we voor dit artikel precies of Vaderdag nu een verplichte vrije dag is, of juist niet. Lees verder voor het antwoord!

Nee, Vaderdag is geen officiële feestdag en ook geen officiële vrije dag. Wel valt Vaderdag altijd op een zondag, dus gelden de zondagsregels direct ook voor Vaderdag.


Op zondagen is het zo dat winkels in principe gesloten zijn, tenzij de gemeente toestemming geeft aan winkeliers om toch open te gaan. De meeste bedrijven zijn op zondagen toch open met aangepaste openingstijden. 

Voor werknemers is het zo dat het je op Vaderdag dus gewoon vrij moet vragen en dat jouw werkgever niet verplicht vrij hoeft te geven. 


Wat is Vaderdag?

Vaderdag is een feestdag ter ere van alle vaderfiguren in de wereld, dat voor het eerst werd gevierd in 1910 in Washington. 

Overal ter wereld wordt Vaderdag op een andere manier gevierd en valt Vaderdag op een andere datum.

In Nederland valt Vaderdag altijd op de derde zondag van juni. 


Is Vaderdag een officiële feestdag?

Nee, Vaderdag is geen officiële feestdag, maar valt wel altijd op een zondag. Dit betekent dat je als werknemer vrij hoort te vragen voor deze dag in het geval dat je normaal gesproken op zondag werkt.

In de meeste gevallen is het echter zo dat de bedrijven op zondag hun deuren sluiten, waardoor er op Vaderdag dus geen bijzondere regelingen gelden. 


Vaderdag vrij vragen?

Moet je vrij vragen voor Vaderdag? Ja.

Aangezien Vaderdag niet wordt gezien als een officiële vrije dag, gelden er geen alternatieve regelingen voor deze dag.

Van werknemers wordt dus gewoon verwacht dat je vrij vraagt in het geval dat je niet wil werken tijdens Vaderdag.


Veelgestelde vragen

Wanneer is het Vaderdag?

In Nederland wordt Vaderdag altijd op de derde zondag van juni gevierd.

Is iedereen vrij op Vaderdag?

Nee, Vaderdag is geen officiële feestdag. Alle winkels mogen in principe gewoon open zijn tot 10 uur 's avonds, mits de gemeente dit goedkeurt.

Is Vaderdag 1 keer in de 5 jaar een vrije dag?

Nee, deze regeling geldt alleen voor Bevrijdingsdag.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>