• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Tweede Kerstdag: verplichte vrije dag of niet?

Is Tweede Kerstdag een verplichte vrije dag of niet? Als werkgever en ondernemer is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de regelgeving rondom Tweede Kerstdag.

Daarom onderzochten we voor dit artikel precies of Tweede Kerstdag nu een verplichte vrije dag is, of juist niet. Lees verder voor het antwoord!

Nee. Tweede Kerstdag is wel een officiële feestdag, maar dat betekent niet per definitie dat alle medewerkers op Tweede Kerstdag vrij zijn.


Voor Tweede Kerstdag moeten medewerkers in principe dus vrij vragen in het geval dat het bedrijf gewoon open is.


De meeste winkels en bedrijven blijven echter tijdens Tweede Kerstdag dicht. Dit is niet wettelijk verplicht.


Wat is Tweede Kerstdag?

Tweede Kerstdag, gevierd op 26 december, is een christelijke feestdag die volgt op de viering van de geboorte van Jezus Christus op Eerste Kerstdag.

Over de hele wereld komen families en geliefden wederom samen om deze tweede feestdag te vieren, vaak met kerkdiensten, gezamenlijke maaltijden en voortzetting van festiviteiten.

Naast de religieuze betekenis heeft Tweede Kerstdag ook een culturele waarde, met diverse tradities en vieringen die variëren tussen landen en culturen.


Is Tweede Kerstdag een officiële feestdag?

Ja, Tweede Kerstdag is een officiële feestdag. Hoewel het een officiële feestdag is, moet je als werknemer in principe nog steeds vrij vragen.

Een officiële feestdag betekent per wet niet meteen dat je een vrije dag hebt.

Wel betekent het dat veel winkels en bedrijven hun deuren gesloten houden of aangepaste openingstijden hanteren.


Tweede Kerstdag vrij vragen?

Moet je vrij vragen voor Tweede Kerstdag? Ja.

Hoewel Tweede Kerstdag een officiële feestdag is, is er geen harde wet die bepaalt dat winkels en bedrijven dan gesloten blijven.

Van werknemers wordt dus verwacht dat zij vrij vragen op Tweede Kerstdag en van werkgevers wordt verwacht dat zij niet hun personeel per definitie vrij geven.


Veelgestelde vragen

Wanneer is het Tweede Kerstdag?

In Nederland wordt Tweede Kerstdag altijd gevierd op 26 december.

Is iedereen vrij op Tweede Kerstdag?

Nee, Tweede Kerstdag is een officiële feestdag, maar alle winkels mogen in principe gewoon open zijn tot 10 uur 's avonds, mits de gemeente dit goedkeurt.

Is Tweede Kerstdag 1 keer in de 5 jaar een vrije dag?

Nee, deze regeling geldt alleen voor Bevrijdingsdag.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>