• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Een tweede huis kopen om te verhuren? 3 Dingen waar je op moet letten!

De rente op een spaarrekening is vrij laag. Daarom is het interessant om te kijken hoe je meer rendement uit je spaargeld kunt halen. Je kunt je geld in aandelen beleggen, maar dat is risicovol. Een andere mogelijkheid is om je geld te gebruiken voor de verduurzaming van je woning. Dan gaan je energiekosten omlaag en je kan iets met de overwaarde van je woning gaan doen, tenzij je die al voor de verduurzaming gebruikt. Een tweede huis kopen om dat te verhuren, kan ook een interessante optie zijn. Wat zijn drie dingen waarop je dan dient te letten? Daarover gaan we het hier hebben.

De inkomstenbelasting

Je dient de waarde van een tweede woning bij box 3 op te geven. Je doet dat niet met de huurinkomsten. Als je een hypotheek voor een tweede woning afsluit, dan is de rente die je daarvoor betaalt voor de inkomstenbelasting niet aftrekbaar. Voor box 3 geldt een heffingsvrije grens. Die is zonder fiscale partner € 50.650. Met een fiscale partner is die € 101.300. Als je over die grens heen gaat, dan betaal je over het deel daarboven belasting. Daarvoor past de Belastingdienst een fictief rendement toe. Er wordt niet naar de daadwerkelijke opbrengst gekeken, maar er worden percentages gebruikt, die voor iedereen gelijk zijn. Voor het spaardeel is het percentage -0,01% en 5,53% voor het beleggingsdeel. Voor de verdeling tussen die twee delen zijn er drie schijven vastgesteld. Als voorbeeld geldt voor de hoogste schijf dat het beleggingsdeel 100% is en je dan dus 5,53% betaalt.

Huurcontract

Als je woning gaat verhuren, dan is het aan te raden om een schriftelijke huurovereenkomst te sluiten. Een modelcontract dat je zou kunnen gebruiken, is er een van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ). Als je zekerheid wilt hebben, gebruik dan een jurist met een specialisatie in huurrecht. Er zijn twee typen overeenkomsten voor het verhuren van je woning voor een bepaalde periode.

  • Met een duur van maximaal twee jaar. Hier wordt de naam tijdelijk verhuur voor gebruikt. Je dient de huurder tijdig een bericht te sturen over de beëindiging ervan.
  • Een lange verhuurperiode met een bepaalde duur. In dit geval wordt niet vanzelf het huurcontract beëindigd. Voor een zelfstandige woning kan de looptijd vanaf twee jaar zijn en bij een onzelfstandige woning vijf jaar.

Financiering

Het is aantrekkelijk als je spaargeld kunt gebruiken voor het kopen van een tweede woning. Wellicht kan je de overwaarde van je huidige woning gebruiken. Je hoeft een tweede woning niet volledig zelf te financieren. Je kunt er een verhuurhypotheek voor afsluiten. Het aantal financiële instellingen dat een verhuurhypotheek verstrekt, is echter beperkt. De rente is hoger dan voor een standaard hypotheek. Doorgaans kan je niet meer lenen dan 70-75% van de waarde als de woning is verhuurd. Een verhuurhypotheek kan andere voorwaarden hebben, die wel interessant kunnen zijn.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>