Geschreven door: Onno


Timing aandelenmarkt

Kun je de aandelenmarkt timen? Hoe hangt timing samen met het opbouwen van jouw portfolio? Je hebt vast wel eens in de media gehoord dat het verstandig is om te kopen als de beurs laag staat en te verkopen als de beurs hoog staat. De vraag is: wanneer is staat de beurs hoog, en wanneer staat hij laag? Of heeft het helemaal geen zin om daar op te letten? Als deze vragen jou aanspreken, lees dan onze blog!


De aandelenmarkt

Het lijkt onmogelijk om exact te kunnen zeggen wanneer het beste moment is om aandelen te kopen of verkopen. Het is en blijft een gevoelskwestie. Of toch niet?

Het kopen van aandelen is voor beleggers duurder op het moment dat het goed gaat met de economie (hoogconjunctuur), waardoor het verkopen van aandelen op zo’n punt het meest zou opleveren. Het kopen van aandelen is goedkoper als het minder goed gaat met de markt (laagconjunctuur), waardoor het kopen van aandelen juist dan verstandig is. Het inschatten wanneer een piek of dal is, is niet exact te bepalen.

Onze visie is als volgt: beleggen dwingt jou om te denken op de lange termijn. De beste strategie is dus om rendement te zien als een lange termijn product. De markt is nauwelijks te timen; anders zou dat allang al zijn gebeurd door professionals. Een goed getimede aankoop is meegenomen, maar laat je niet meeslepen.

Het structureel investeren zal op de lange termijn altijd de beste manier zijn: tijd wint van timing. 


De economie

De economie, en dus de markt, schommelt elke dag. De ene dag gaat het wat beter, dus stijgt de waarde van aandelen op de beurs, en de andere dag gaat het wat mindere, dus daalt te waarde van aandelen op de beurs. Als data van de koers over een heel aan tal jaren heen op een rijtje wordt gezet, krijg je een grafiek zoals deze:

Koers AEX

Soms is de waarde hoog, dan is de waarde weer laag. En dit geeft een grof beeld over hoe de economie er dan uitziet.

Deze weergave van de economie wordt ook wel conjunctuur genoemd. Gaat het goed met de economie, spreken we van een hoogconjunctuur. Gaat het minder goed met de economie, spreken we van een laagconjunctuur.

Hoe zo’n conjunctuurgrafiek tot stand komt ligt ingewikkelder dan hierboven is vermeld, aangezien de rente invloed heeft op de conjunctuurvorming.

Het is belangrijk om te weten dat het koopgedrag van consumenten wordt bepaalt door die conjunctuur. Op het moment dat de spaarrente namelijk laag ligt, is het niet aantrekkelijk om te sparen. Dit betekent dat de regering ‘wil’ dat de beleggers gaan beleggen, zodat er meer geld in de economie wordt gepompt. Op het moment dat de spaarrente hoog ligt, is het wel aantrekkelijk om te sparen. Dit betekent weer dat het beleggen juist wordt afgeraden.

 • Is de spaarrente hoog? Spaar!
 • Is de spaarrente laag? Beleg!
 • Beleg door het hele jaar heen. Ongeacht de markt blijft beleggen een spaarpotje voor jezelf. 
 • Dit is uiteraard het brede plaatje. Als particuliere belegger kun jij je afvragen of jij hier rekening mee moet houden. Over het algemeen geldt voor een verstandige belegger dat tijd het te allen tijde van timing wint. Vergelijk de volgende twee grafieken. Kun jij aan de eerste grafiek zien dat er een dip in de economie volgde? Door consequent in te leggen doorbreek je het idee dat beleggers het jaar 'kunnen timen'.

  Koers AEX
  Koers AEX

  Op het moment, anno 2022, ligt de spaarrente extreem laag, dus is het juist een goede periode om te beleggen. 

  Aandelen aankopen

  De algehele markt schommelt door het jaar heen, wat betekent dat de waarde van aandelen van dag tot dag verandert. Het verstandig aankopen van aandelen is te bekijken vanuit twee kanten. Allereerst kunnen we kijken naar het ‘moment van de dag’. Het is namelijk zo dat `s ochtends vaak de waarde van aandelen lager ligt dan `s avonds. In de ideale situatie wil je dan beleggen in een aandeel als de waarde het laagst op de dag ligt, en andersom wil je aandelen verkopen op het als de waarde op het hoogst van de dag ligt.

  Zoals hieronder te zien is: het 'goedkoopst' was het aandeel rond 10.00 met een waarde van €15,42, terwijl het 'duurst' het aandeel was rond 16.30, met een waarde van €15,98!

  Shell aandeel DeGiro

  Ten tweede kijken we het brede plaatje. In een ideale wereld wil je namelijk je aandeel verkopen op een piek binnen de economie, want dan is het aandeel het meest waard. Dit is dus tijdens hoogconjunctuur. Anderszijds wil je aandelen aankopen op het moment dat er een laagconjunctuur is, want dan zijn ze het goedkoopst. Dit zou de ideale wereld zijn, en is helaas niet de realiteit. Het is onmogelijk te timen wanneer zo’n piek is; je kunt enkel een gevoelsmatige schatting maken. Als het namelijk mogelijk was om zo'n piek te timen, zou dat allang al gebeurd zijn. 

  Weetje

  Wist je dat je alleen aandelen kunt aanschaffen als de beurs geopend is? Dit is in Amsterdam van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.30 uur. Koop jij aandelen op de Amerikaanse beurs? Dan moet je rekening houden met tijdsverschil! 

  Een verstandige belegger berekent wanneer aan- of verkopen optimaal is. Allereerst moeten we wederom benoemen dat tijd wint van timing. Informeer jezelf, bijvoorbeeld via een financiële website, zodat je een goed beeld kunt vormen van de huidige stand van de economie. Structureel investeren in beleggingen zal op de lange termijn het meest opleveren. Wanneer jouw aandelen een bevredigende waarde opleveren is te berekenen. Bekijk het rekenvoorbeeld hieronder:

  Totaalwaarde aandelen

  Transactiekosten 0.03% 

  Verkopen bij 3% winst

  Verkopen bij 5% winst 

  Verkopen bij 7% winst

  n

  n * 0.003

  n * 1.027

  n * 1.047

  n * 1.067

  €2.500,00

  €7,50

  €2.567,50

  €2.617,50

  €2.667,50

  Het meest verstandige verkoopmoment is voor iedere belegger persoonlijk dus verschillend. Ben je tevreden met 3% rendement, of wil je meer? Kun jij 1% verlies accepteren als je dat geld echt geld nodig hebt? Dit verschilt per persoon en per financiële situatie.

  Onze visie is als volgt: beleggen dwingt jou om te denken op de lange termijn. De beste strategie is dus om rendement te zien als een lange termijn product. De markt is niet te timen; anders zou dat allang al zijn gebeurd door professionals. Een goed getimede aankoop is meegenomen, maar laat je niet meeslepen!

  Geïnteresseerd in praktische tips om een goed portfolio op te bouwen? Lees hier onze journey, waarin wij €1.000,00 per maand beleggen bij DeGiro. 

  Deze website gebruikt cookies. De cookies worden automatisch geaccepteerd.

  Over de schrijver: Onno

  Naast mijn werk als leerkracht op een basisschool werk ik als contentschrijver voor ThinkRich. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

  Vragen of mijn artikel? Neem dan zeker contact met mij op!

  Andere bekeken ook:

  >