Jij krijgt na een gezellige avond een Tikkie binnen. Kan je deze dan met creditcard betalen? Dat is wel zo makkelijk, zeker wanneer je geen Nederlandse bankrekening hebt bijvoorbeeld.

Wij hebben het voor je uitgezocht. Weten of betalen met een creditcard mogelijk is via Tikkie? In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden.


Kan je een Tikkie betalen met je creditcard?

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: dit kan helaas niet. Om de transactie te kunnen uitvoeren heb je namelijk een Nederlandse betaalrekening nodig met een IBAN-nummer. En zoals je misschien wel weet heeft een creditcard geen IBAN. Daarom is betaling via Tikkie niet mogelijk. Maar goed, waarom is dit dan zo?


Waarom je geen Tikkie kan betalen met een creditcard

Ook al gaat het om een klein bedrag, er worden jaarlijks miljoenen Tikkies verstuurd. Het is een eenvoudige manier van geld overmaken en veilig betalen in één. Bovendien staat het geld direct op je rekening nadat er betaald is. Waarom kan je dat dan niet met een creditcard doen via Tikkie?

Nou, de maker van Tikkie staat dit niet toe. De ontwikkelaar is namelijk de ABN AMRO bank. Wanneer je een betaalrekening wil toevoegen moet je ook direct de IBAN invullen. Anders kan je geen transactie uitvoeren.

Geld betalen met een tikkie

Kortom: Tikkie werkt gewoon alleen met een Nederlandse rekening. Waarom er geen andere betaalsystemen zijn toegevoegd zoals voor bijvoorbeeld een creditcard is niet duidelijk. Verder is ook niet bekend of dit nog gaat veranderen.

Misschien wel zo verstandig, want veel betalingen worden tegenwoordig gedaan met creditcards. Zeker in het buitenland zijn creditcards behoorlijk populair. Echter bestaat Tikkie ook al een aantal jaar en lijkt het er niet op dat dit zal veranderen.


Hoe veilig is een Tikkie eigenlijk?

Wanneer je goed beschermd wil zijn tegen fraude bij betalen zijn creditcards je beste vriend. Dit biedt een goede bescherming tegen fraude waardoor jij niet bang hoeft te zijn je geld kwijt te raken. Tegenwoordig weet je het namelijk maar nooit. Maar goed, hoe veilig is is een Tikkie? En is het wel verstandig om Tikkie te gebruiken?

ABN AMRO heeft er prioriteit van gemaakt eventuele technische gevaren uit de weg te gaan. Zo is een Tikkie altijd beveiligd met een https-verbinding. Dit is dezelfde verbinding als bij normaal online bankieren. Die beveiliging zit dus wel goed.

Tikkie betalen

Wanneer jij de app downloadt moet je ook verplicht een pincode aanmaken. Zonder deze code kom je niet in de app. Hierdoor zijn jouw gegevens extra goed beveiligd. Wel willen wij je adviseren geen voor de hand liggende pincode te kiezen, zoals je verjaardag.

Dit maakt het voor hackers wel erg makkelijk. Probeer ook jezelf te beschermen tegen fraude via Tikkie. Bijvoorbeeld wanneer je iets koopt of verkoopt via Marktplaats. Sowieso raden we je aan bij Marktplaats geen Tikkie te gebruiken. Daarover later meer.


Tips voor veilig betalen via Tikkie

Met geld ga je zuinig om. Het is dan ook logisch dat je je geld zo goed mogelijk wil beschermen. Daarom kijken we ook nog naar een paar handige tips die ervoor zorgen dat jij extra veilig kan betalen. Zeker wanneer je de app veel gebruikt kan dit erg waardevol zijn!

  • Check altijd de adresbalk

Bij het aanmaken van een Tikkie kan je deze versturen via de e mail of via Whatsapp. Het betalen van een Tikkie doe je altijd via het internet. Kijk goed of hier 'tikkie.me' staat. Dan weet je zeker dat je in de juiste webbrowser zit en je niet wordt opgelicht.

Een oplichter gebruikt namelijk vaak een naam die er erg veel op lijkt, waardoor jij meer risico loopt om opgelicht te worden. En Tikkie is hiervoor niet verantwoordelijk. Zij zijn dus niet aansprakelijk wanneer dit voorvalt.

  • Maak geen kleine bedragen over

Ken je iemand niet? Maak dan geen kleine bedragen over. Het kan namelijk zo zijn dat ze via de betaallink je telefoon of computer proberen te hacken. Check je Tikkie altijd goed dus.

  • Marktplaats? Liever geen Tikkie

Via Marktplaats wordt nog regelmatig betaald door middel van een Tikkie. Echter raden wij je dit ten zeerste af. Je kan dit het beste doen via iDeal. Dit is niet alleen veiliger, maar zorgt ervoor dat je het bedrag pas na ontvangst wordt overgemaakt.

Wanneer je betaalt via een Tikkie voor ontvangst loop je risico dat je niks krijgt. En dat is behoorlijk zonde. Wederom: oplichters gebruiken vaak Tikkie voor dit soort taferelen. Om dit te voorkomen kan je het beste iDeal gebruiken.

  • Check de domeinnaam

Tot slot doe je bij het betalen van een Tikkie er verstandig aan om de domeinnaam te checken. En kijk dan vooral even goed naar het slotje. Wanneer je dit slotje niet kan zien is de transactie niet beveiligd. En dan is er dus waarschijnlijk een oplichter in het spel. Betaal de Tikkie dan niet.

  • Doe aangifte

Denk je dat je bent opgelicht? Doe dan voor de zekerheid altijd aangifte. Het kan best zijn dat de oplichter namelijk al bekend is bij de politie. Op die manier help jij misschien mee aan de arrestatie van de oplichter in kwestie. Let wel: de politie kan helaas niet altijd helpen. Maar het is het proberen altijd waard.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>