• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat is de beste tijdsbesteding na pensioen? De 8 beste manieren op een rij!

Ga jij binnenkort met pensioen, of ben je net met pensioen? Dan heb je ineens alle tijd van de wereld! Ergens is dat natuurlijk heel fijn, maar wat doe je met al die tijd? Bij veel mensen die net met pensioen zijn gegaan kan dit zorgen voor een behoorlijk overweldigd gevoel. Om jou te helpen hebben wij in dit artikel tips en activiteiten op een rijtje gezet voor wanneer jij met pensioen gaat. Zo hoef jij je niet te gaan vervelen!


Pensioen: minder sociale contacten en meer vrije tijd

Een probleem waar veel ouderen tegenaan lopen is dat je ineens veel meer vrije tijd hebt in deze nieuwe fase van je leven. En wanneer je met vervroegd pensioen gaat moeten jouw vrienden en familie waarschijnlijk gewoon nog doorwerken. Het gevolg: deze sociale contacten onderhouden wordt steeds moeilijker. En dat terwijl er genoeg leuke dingen zijn om alleen te doen. Pensionering is deels ook wat je er zelf van maakt.

Deze vrije tijd opvullen kan dan best een uitdaging zijn, aangezien je écht moet leren om jezelf te vermaken. Ook werk je ineens niet meer, terwijl je gewend bent aan een jarenlang ritme van werken. Dit kan zorgen voor een nutteloos gevoel, wat in de ergste gevallen zelfs kan leiden tot depressieve gedachten. Het is belangrijk om je hier goed bewust van te zijn om dit te voorkomen. Deze nieuwe levensfase hoort leuk te zijn!

Wist je dat 1 op de 3 ouderen er pas hun pensioen achter komen dat ze niet voldoende pensioen hebben opgebouwd? Voorkom dit op de volgende manieren!✅

 • Dyme 👉 Bespaar dagelijks op jouw uitgaven 
 • Corum👉 Investeer op de lange termijn op vastgoedfondsen
 • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

8 Dingen die je kunt doen na je pensioen

Dus, welke activiteiten kan jij dan organiseren wanneer je met pensioen gaat? Hieronder hebben wij een paar van de leukste activiteiten op een rijtje gezet. Misschien zit hier ook wel iets voor jou tussen!

1. Een nieuwe hobby

Met zeeën van tijd is het een mooi moment om nieuwe hobby's te vinden. Dat hoeft niet iets te zijn waar je goed in bent, want alles valt immers te leren. Leer bijvoorbeeld een instrument spelen zoals de piano of gitaar. Je kan ook muziekles nemen. Dan heb je iedere week iets om naar uit te kijken!

Of wat dacht je van pottenbakken bijvoorbeeld? Ook heel erg leuk, en tegenwoordig ook erg populair. Op die manier ontmoet je ook weer nieuwe mensen waardoor je ook weer wat sociale contacten hebt om te onderhouden. Een leuke hobby doet wonderen.

2. Oppakken van oude hobby's

Naast nieuwe hobby's heb je nu natuurlijk ook weer de tijd om een oude hobby op te pakken. Misschien is er wel iets dat je heel graag deed zoals lezen bijvoorbeeld, maar waar je door werk eigenlijk geen tijd voor had. Probeer deze weer op te pakken, dat zal je vast goed doen! Soms vergeet je hoe leuk je iets vindt, omdat je het al zo lang niet meer gedaan hebt. Met een hobby bezig zijn is ook goed voor je mentale gezondheid.

3. Vrijwilligerswerk

Iets terugdoen voor de wereld? Dan is vrijwilligerswerk misschien wel wat voor jou. Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende activiteiten die je kan doen als vrijwilliger. Op het internet kan je je via verschillende websites aanmelden voor klussen. Je krijgt dan een oproep of een notificatie wanneer er iets beschikbaar is. Kortom: er zijn allerlei mogelijkheden.

Door te beleggen bouw je een vermogen op de lange termijn op. Dat hoeft echt geen duizenden euro's te kosten. Bekijk hieronder waar dit kan!✅

 • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
 • eToro👉 Commissievrij handelen in aandelen
 • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

4. Sportieve activiteiten

Sporten is gezond voor lichaam én geest. Zo maak je dopamine aan tijdens het sporten. Dit stofje zorgt ervoor dat jij je beter in je vel voelt. Een betere conditie, en een goede mentale gezondheid in één! Een half uurtje sportief bezig zijn is al voldoende. Zo kan je naar de sportschool gaan, maar ook een groepsles volgen. Maar net wat jij fijn vindt eigenlijk.

5. Reizen

Met pensioen gaan betekent dat je niet meer gebonden bent aan je woonplaats voor werk. Dat biedt een leven volop mogelijkheden om nieuwe dingen te ontdekken. Wanneer je van cultuur houdt kan je ervoor kiezen te gaan reizen! Veel reisorganisaties bieden speciale seniorenreizen aan. Je gaat dan met een groep senioren samen op reis. Dit kan veel inzichten bieden en geeft je de kans je te ontwikkelen op persoonlijk gebied.

Maar goed, je kan ook lekker alleen of samen met je partner op avontuur. Misschien een half jaar in het buitenland doorbrengen? En allerlei mooie plaatsen, interessante gebouwen en prachtige stranden bekijken? Vaak kan je ook een speciale kortingspas krijgen als senior waarmee jij korting krijgt bij bezienswaardigheden. Toch weer mooi meegenomen. Iets wat ook erg populair is: nordic walking. Er zijn verschillende manieren waarop jij een passende reis kan vinden.

6. Studie of cursus

Of wat dacht je van een cursus over een onderwerp dat je heel interessant vindt? Er zijn genoeg korte cursussen te vinden. Een studie vindt niet iedereen de moeite waard na het pensioen, maar je bent nooit te oud om te leren! Naast een cursus kan je ook een opleiding volgen van bijvoorbeeld 3 tot 6 maand. Je krijgt hier na afronding dan ook een diploma voor. Er zijn allerlei soorten cursussen, dus vast ook wel eentje die bij jou past.

7. Nieuwe vrienden opzoeken via internet

Wil je nieuwe mensen leren kennen? Dan is het internet jouw beste vriend. Er zijn verschillende platformen beschikbaar waar jij je voor kan aanmelden. Via dit platform kan je nieuwe mensen leren kennen en bijvoorbeeld afspreken voor een bak koffie. Andere mensen leren kennen biedt weer nieuwe inzichten die jouw horizon kunnen verbreden.

8. Ouderenwerk

Uiteraard kan je ook ouderenwerk gaan doen. Er zijn speciale organisaties die activiteiten organiseren voor ouderen. Hierbij kan je denken aan sportieve activiteiten, maar ook recreatieve activiteiten zoals schilderen bijvoorbeeld. Hiervoor wordt vaak een kleine bijdrage gevraagd. Ook ergens wel logisch, want deze activiteiten moeten ergens van betaald worden (en uiteraard de bak koffie achteraf ook).

Wil je net iets meer doen dan dit? Kijk dan eens naar jouw plaatselijke ouderenbond. Misschien kan je hier wel lid worden van de feestcommissie of het bestuur bijvoorbeeld. Dit is vaak een wekelijkse bezigheid met vergaderingen. Zo heb je altijd wel iets te doen. Je tijd steken in iets waardevols zoals dit kan ook zorgen voor een tevreden gevoel. Het geeft je immers een doel, samen met andere collega's.


Best geteste pensioenrekening van dit moment:

DEGIRO beleggen

Type:

Actief

Kosten

0.38% per jaar

+ €150 exitkosten

Uniek

Meeste keuzevrijheid

Brand New Day beleggen

Type

Beheerd

Kosten

0.59% per jaar

+ 0.50% per transactie

Uniek

Overzichtelijke pakketten

 • Tip voor onze lezers: Bij Brand New Day doet aan automatische risico-afbouw. Hierdoor wordt jouw vermogen dichter bij de pensioenleeftijd verdeeld naar een groter aandeel in obligaties.

Vrije tijd ouderen: tips

Met pensioen gaan betekent meer vrijetijdsbesteding. Er zijn een behoorlijk aantal mogelijkheden om deze vrije tijd op te vullen, zoals wij hierboven al besproken hebben. Een oudere krijgt vaak te maken met gemengde gevoelen in het begin van het pensioen. Daarom delen wij hieronder een paar tips zodat jij optimaal kan genieten van je welverdiende pensioen.

1. Maak een bucketlist

Schrijf alle dingen op die je graag nog een keer wil doen. Dit heet ook wel een bucketlist. Je hebt nu immers alle tijd om deze activiteiten uit te voeren. Probeer bijvoorbeeld eens per maand een activiteit van de lijst af te werken. Zo blijf je nog wel een tijdje zoet!

2. Maak afspraken met familie

Spreek bijvoorbeeld met je kinderen, kleinkinderen of broers/zussen af om eens per maand samen iets leuk te doen. Zo heb je iets om naar uit te kijken. Of organiseer bijvoorbeeld een familieweekend. Op die manier voelt jouw pensioen direct wat minder eenzaam.

3. Probeer te genieten van je eigen huis

Je hoeft natuurlijk niet alle dagen de deur uit te zijn om je te vermaken. Na je laatste werkdag kan het ook heerlijk zijn om gewoon te genieten van het thuis zijn. Ga bijvoorbeeld bezig in de tuin of verf de muren een ander kleurtje. De kunst is om je overal te kunnen vermaken, en dus ook thuis.

Top 5 Brokers in Nederland

Brand new day logo

Best Geteste Broker
1. BrandNewDay

Degiro logo

Best Broker voor ETF's
2. DEGIRO

eToro Beleggen

Best Broker voor aandelen
3. eToro

Easybroker logo

Beste Broker voor beginners
4. EasyBroker

Beste Crypto Broker
5. Bitvavo

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>