• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Thuiswerkvergoeding 2024: Alle regels op een rijtje!

Hoe hoog is de thuiswerkvergoeding in 2024? 

Anno nu is thuiswerken de normaalste zaak ter wereld. En terecht ook. Wanneer je je niet goed voelt, een afspraak hebt staan bij de dokter of op vakantie gaat: thuiswerken is lekker praktisch.

Dit niet alleen voor jou, maar ook voor je werkgever. Maar wist je dat jij in sommige gevallen ook een thuiswerkvergoeding kan krijgen van je werkgever?

Wij vertellen je er in dit artikel alles over, zodat jij precies weet of jij ook recht hebt op deze vaste vergoeding.

De onbelaste thuiswerkvergoeding is maximaal € 2,35 per werkdag per werknemer. 


Let op: je hebt alleen recht op een onbelaste thuiswerkvergoeding als je op dat moment geen reiskostenvergoeding van je werkgever krijgt.


Een bedrag van € 2,35 per dag misschien niet als heel erg veel, maar op maandelijkse basis is dit toch best wat.

 

Stel: je werkt 10 dagen per maand thuis. Dan krijg je daar € 23,50 thuiswerkvergoeding voor.


Dat is toch best prima, en daar kan je wel weer aardig wat wc-rollen en kopjes koffie voor kopen. Deze vaste vergoeding is dus mooi meegenomen.


Onbelaste reiskostenvergoeding of thuiswerkvergoeding?

Zoals je waarschijnlijk wel had zien aankomen zit er een addertje onder het gras. Als werkgever moet er namelijk gekozen worden tussen onbelaste thuiswerkvergoeding of onbelaste reiskostenvergoeding

Een combinatie van beide is dus helaas niet toegestaan. De onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer blijft namelijk ook gewoon van kracht.

Deze reiskostenvergoeding is in 2024 een bedrag van 0,22 euro per kilometer. 

Wanneer een werknemer in de ochtend thuiswerkt en de middag naar kantoor reist kan er dus geen aanspraak worden gemaakt op beide onbelaste vergoedingen.

Het is aan de werkgever om te kiezen om de reiskosten woon-werkverkeer onbelast te vergoeden of om te kiezen voor de onbelaste thuiswerkvergoeding.

Je kan hier natuurlijk altijd in overleggen, de werkgever kan de werknemer ook laten kiezen.

Wanneer de werknemer in kwestie ver van werk woont, is het logischer om te kiezen voor een vergoeding voor reiskosten dan de thuiswerkvergoeding.

Thuiswerkvergoeding

Waarom een vergoeding voor thuiswerken?

Misschien vraag je je wel af waarom je een thuiswerkvergoeding kan krijgen. Dat lichten we graag even toe.

Wanneer je als werknemer thuis aan het werk bent maak je extra kosten. Als je op kantoor zit hoef je namelijk niet thuis de verwarming aan te doen of het licht aan te laten staan.

Ook gebruik je dan bijvoorbeeld toiletpapier, thee en/of koffie. Kortom: allemaal kosten die je anders niet had gehad.

Daarom kan jouw werkgever ervoor kiezen jou een extra vergoeding te geven om deze extra kosten te dekken.

Het geven van zo'n vergoeding is overigens niet wettelijk verplicht. In de cao van jouw branche staat waarschijnlijk aangegeven of er een vergoeding is afgesproken voor thuiswerken. 

Wanneer dit niet in de cao staat kan je hierover natuurlijk ook altijd afspraken maken met je werkgever. Niet geschoten, is altijd mis!


Addertje onder het gras van onbelaste vergoeding thuiswerken

Dat de Belastingdienst graag geld wil zien, is allang duidelijk. De werkgever moet de thuiswerkvergoeding zelf betalen.

Dit bedrag wordt niet volledig vergoed door de Belastingdienst (helaas).

Hoe zit dit dan? Nou, het werkt als volgt. Er hoeft geen loonheffing betaald te worden over de thuiswerkvergoeding. Op die manier probeert de overheid het geven van deze vergoeding door werkgevers te stimuleren.

De werkgever mag er natuurlijk ook voor kiezen om meer thuiswerkvergoeding te betalen. Toch is de onbelaste thuiswerkvergoeding maximaal 2,15 euro.

Alles wat hierboven zit valt helaas onder loonheffing. Je kan bij het doen van aangifte voor de loonbelasting aangeven hoeveel er betaald is aan vergoedingen.

Thuiswerken

Extra vergoeding voor thuiswerken

Het is dus wettelijk niet verplicht om je werknemers te voorzien van een thuiswerkvergoeding.

Maar er is ook nog een andere, extra vergoeding die de werkgever kan geven. Let wel: ook dit is niet verplicht. Deze vergoeding is voor de inrichting van een thuiswerkplek of thuiskantoor.

Denk hierbij aan een bureaustoel en een bureau. Ook moet de arbeidsplaats betrokken worden bij het arbobeleid van het bedrijf. Dit is verplicht volgens de Arbowet.

Zo moet de thuiswerkplek ergonomisch zijn ingericht.

Het is vrij logisch dat de werkgever hiervoor een steentje bijdraagt. In de cao kunnen hier wederom wel vaste afspraken over staan. Het kan dus lonen dit even goed door te lezen.

Staat hierover niks beschreven in het cao? Ga dan het gesprek aan met je werkgever. Probeer uit te leggen wat de voordelen zijn voor de werkgever.

Het zijn erg gerichte vrijstellingen, waardoor de werkgever precies weet hoeveel er onbelast vergoed kan worden.

Thuiswerken 2

Thuiswerken: de regels

Een thuiswerkvergoeding is ideaal. Deze vaste vergoeding toekennen gebeurt vanuit de werkgever.

Als je op kantoor werkt kan het ook fijn zijn om af en toe eens lekker vanuit je eigen huis te werken. Toch is het wel belangrijk om te weten dat hier bepaalde regels aan verbonden zijn.

De werkgever mag bijvoorbeeld de werknemer vragen om thuis te werken, maar het niet verplichten.

Wanneer de werknemer regelmatig thuis gaat werken kan het verstandig zijn oom hiervoor een thuiswerkovereenkomst af te sluiten.

Waarom? Zo is het voor beide partijen inzichtelijk welke dagen de werknemer thuis zal gaan werken. Hierin kan je afspraken maken over bijvoorbeeld de werktijden, bereikbaarheid van de werknemer en het gebruik van specifieke werkmiddelen.

Wanneer de werkgever een bureaustoel verschaft en een laptop kan je afspreken dat deze weer ingeleverd moet worden na ontslag.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de werkgever allerlei mooie kantoorartikelen koopt en de werknemer binnen een maand ontslag neemt.

Dat is behoorlijk zonde van het geld. Ook is het niet de bedoeling dat de werknemer niet gaat werken, maar bijvoorbeeld de stad ingaat.

Daarom is het goed om af te spreken dat de werknemer gewoon bereikbaar is. Hiermee voorkom je een hoop gedoe.

De thuiswerkvergoeding en gratis spullen zijn een mooie bijkomstigheid, maar hier moet geen misbruik van gemaakt worden.


Vergoeding woon-werkverkeer

Wanneer je niet thuiswerkt kan je gebruik maken van een vergoeding voor woon-werkverkeer. Dit in plaats van de thuiswerkvergoeding.

Het bedrag wat een werkgever onbelast kan vergoeden is 0,22 euro per kilometer. In plaats van een vaste thuiswerkvergoeding krijg je dus geld voor het naar kantoor reizen.

Zoals eerder gezegd is een combinatie van een thuiswerkvergoeding en een vergoeding woon-werkverkeer dus niet mogelijk. Er zal dan gekozen moeten worden.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>