• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Steeds meer mensen sparen zelf voor een aanvullend pensioen

Je wilt er misschien nog niet aan denken, maar je pensioen is wel iets om serieus over na te denken. Het leven wordt duurder en we zien daarom dus ook steeds vaker dat mensen zich zorgen beginnen te maken over het feit of het pensioen dat ze via de werkgever sparen, wel voldoende is om straks goed rond te kunnen komen.

Dit is dan ook direct de reden waarom steeds meer mensen de keuze maken om ook zelf te sparen voor een aanvullend pensioen. Waar de een ervoor kiest om iedere maand een vast bedrag naar de spaarrekening te doen, kiest de ander ervoor om dit te beleggen in aandelen of obligaties. Welke keuze je ook maakt, verstandig is het zeker.

Waarom zelf sparen voor een aanvullend pensioen?

Het antwoord ligt in de toenemende onzekerheid over de toekomst van verschillende pensioenfondsen. Dat wil niet zeggen dat ze omvallen, maar dat je op een slimme manier zelf meer rendement kunt maken, is natuurlijk niets nieuws.

Het is dan ook geen geheim dat deze systemen onder druk staan ​​door een vergrijzende bevolking en een veranderende economie. Hierdoor neemt het risico op lagere pensioenuitkeringen toe, waardoor mensen zelf in actie moeten komen. Je kunt je wel voorstellen dat de druk voor een pensioenfonds steeds hoger wordt, aangezien er steeds meer mensen met pensioen gaan en dus het deel premiebetalers minder wordt.

Daarnaast willen steeds meer mensen controle hebben over hun eigen financiële toekomst. Door zelf geld opzij te zetten voor een aanvullend pensioen, hoeven ze nergens rekening mee te houden en bepalen ze zelf op welke manier ze hier invulling aan geven.

Hoe bouw je een aanvullend pensioen op?

Het begint allemaal met een duidelijk plan. Stel jezelf doelen en bepaal hoeveel geld je elke maand kunt missen om te sparen voor je pensioen. Houd er rekening mee dat het belangrijk is om ook te kijken naar belastingvoordelen en investeringsmogelijkheden die je rendement kunnen verhogen.

Zo kun je bijvoorbeeld maandelijks beleggen in de US tech 100, de S&P500 of gewoon geld op je spaarrekening zetten. Daarbij is het wel belangrijk te zorgen dat je weet wat je doet. Beleggen is en blijft natuurlijk wel een bepaalde mate van risico. Lees jezelf dus goed en beleg niet in iets waar je niets van begrijpt.

Praktische tips op een rijtje

Zelf sparen voor je pensioen is helemaal niet lastig. Sterker nog, als het aan ons ligt zou iedereen het moeten doen. Daarom hebben we een aantal praktische tips, waarmee je vandaag nog kunt starten.

  • Begin op jonge leeftijd – hoe eerder je begint met sparen, hoe groter je potentiële vermogensgroei is.
  • Zorg voor diversificatie – spreid je risico door te investeren in verschillende activa zoals aandelen, obligaties en vastgoed.
  • Blijf consistent –  spaar elke maand een vast bedrag en zet dit automatisch apart, zodat je discipline behoudt.
  • Hou je doelen in de gaten – stel regelmatig bij en blijf op de hoogte van je pensioen doelen.

Je zult zien, dat wanneer je hier serieus mee aan de slag gaat en bijvoorbeeld begint om maandelijks 100 euro opzij te leggen, bijvoorbeeld in aandelen of op je spaarrekening dat je hier over een aantal jaar alleen maar voordelen van hebt.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>