• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • ETF
 • /
 • Wat is de S&P500 Index? Alles wat je moet weten! [2024]

Wat is de S&P 500 en hoe kan je beleggen in dit indexfonds? Het is een vraag die we regelmatig voorbij zien komen dus besloten we een artikel te schrijven waarin we antwoord geven op alle vragen omtrent de S&P 500.

Als we een klein stapje terug doen dan is het zo dat je kunt beleggen in verschillende beleggingen, denk hierbij aan aandelen, vastgoed en cryptocurrencies.

Naast deze soorten beleggingen kun je er ook voor kiezen om te beleggen in een index. Een indexfonds is een verzameling van verschillende aandelen of bedrijven. De meest populaire en bekende index ter wereld is de S&P Index ofwel de S&P500 index.

Waarom is dit indexfonds populair en is het de moeite waard om te investeren in dit fonds? Je leest alles in dit artikel!


Wat is de S&P 500 index?

De S&P Index - ook wel S&P 500 of S&P genoemd- is een Amerikaanse aandelenindex die uit de 500 grootste bedrijven van Amerika bestaat.

Deze 500 bedrijven zijn gemeten op basis marktkapitalisatie. Wanneer jij besluit om te beleggen in de S&P 500 betekent dit dus dat je in 1x keer investeert in de 500 grootste bedrijven van Amerika. Hierbij beleg je dus niet los in een bepaald bedrijf of aandeel maar heb je een mandje van 500 verschillende beleggingen.

Het voordeel hiervan? Door dat je geld wordt verspreid over 500 verschillende bedrijven is het risico een stuk kleiner dan wanneer je in 1 aandeel je geld stopt. 


Hoe kan je beleggen in de S&P 500?

Als jij graag wilt gaan beleggen in de S&P 500 dan kan dit op verschillende manieren. De beste en belangrijkste manieren vind je hieronder:

Brokers


Onze favoriet


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06% aandelen

Focus

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Geen

Geen

1.Beleggen middels ETF's

Onze favoriete optie om te investeren in de S&P Index is doormiddel van het kopen van een ETF. Een ETF is eigenlijk niets meer dan een participatie in een fonds die de koers 1 op 1 volgt.

Zeker als jij investeert om op de lange termijn vermogen op te bouwen is het slim om te beleggen in de S&P middels een ETF.

Bij de meeste ETF's betaal je namelijk lage beheer en transactiekosten. Helemaal als je van plan bent maandelijks in te gaan leggen scheelt dit op lange termijn ontzettend veel extra kosten.

Zelf kopen wij onze ETF's altijd bij DEGIRO omdat je bij deze partij geen transactiekosten betaalt over ETF's die in de kernselectie van DEGIRO zitten. Hierdoor betaal je geen transactiekosten. Via onderstaande knop maak je geheel vrijblijvend een account aan en kun je direct beginnen met het investeren in de S&P 500.

2.Losse aandelen kopen

Naast een ETF kun je er ook voor kiezen om losse aandelen in de S&P 500 te kopen. Zoals je waarschijnlijk al kunt vermoeden zijn er maar liefst 500 verschillende aandelen in de SP500.

Je moet dan ook een flink zakcentje hebben om voor elk Amerikaanse bedrijf een aandeel te maken. Wat je wel kunt doen is een selectie Amerikaanse bedrijven maken en hier in investeren. Kies bijvoorbeeld de 40 bedrijven waar je het meest vertrouwen in hebt en ga aandelen kopen van deze bedrijven.

Let er wel op dat je bij het kopen van aandelen vaak hoge transactiekosten betaalt. Door te kiezen voor een broker zoals DEGIRO voorkom je dat je onnodig te veel over je beleggingen betaalt.

3.Speculeren met CFD's

Een andere veelvoorkomende optie van beleggen in de S&P 500 is middels het speculeren met een CFD. Hierbij beleg je in prijswijzigingen op de S&P 500 index.

Deze manier van beleggen vraagt echter wel de nodige kennis en je zult er aardig wat tijd in moeten stoppen. Toch kan dit een zeer rendabele manier van beleggen in de S&P 500 zijn. Zodra de koers van de S&P index verandert kun je hier flinke winsten en rendementen mee behalen.

4.Futures

De laatste optie om te beleggen in de S P 500 index is middels futures. Futures zouden we sowieso niet aanraden als je net wilt beginnen met beleggen. Verliezen kunnen namelijk snel oplopen en je hebt een redelijk groot vermogen nodig om te investeren in futures. Futures zijn derivaten waarmee je kunt speculeren op de S&P500 en haar koersverloop.

De geschiedenis van de S&P 500

Hoe is de S&P Index eigenlijk ontstaan? Het is een vraag die we regelmatig krijgen en konden deze dan ook niet onbeantwoord laten.

De S&P dankt zijn naam aan de kredietbeoordelaar Standard & Poors. Deze kredietbeoordelaar is namelijk in 1957 verantwoordelijk geweest voor het samenstellen van de vandaag de dag zo populaire S&P 500. Goed om te vermelden is dat deze Standard & Poors index eigenlijk al veel eerder actief was. Vanaf 1923 begonnen zij namelijk al met het bijhouden van deze index.

De eerste jaren waren er echter lang niet zoveel bedrijven onderdeel van deze index als vandaag de dag. In 1957 was het eerste moment dat er precies 500 bedrijven verbonden waren aan de index. Vanaf dat moment is de S&P 500 gerealiseerd.

Op het moment van schrijven  worden er maar liefst 90 verschillende sectoren vertegenwoordigd in de index. Hieronder een overzicht van de koersgeschiedenis van de S&P500:

Samenstelling van de S&P 500

Nu je meer weet over de geschiedenis van de S&P 500 is het tijd om over te gaan naar de samenstelling van dit fonds. Zoals we eerder al aangaven is de S P 500 index een marktwaarde gewogen index. Dit houdt concreet in dat de marktwaarde van een bedrijf de weging in de index bepaalt.

Hoe groter de beurswaarde van een bedrijf des te groter is de weging. De 10 grootste bedrijven in de S&P500 zijn goed voor zo'n 20% van de totale index. Hieronder een overzicht van de top 10 bedrijven uit de S&P 500 index en de weging.

 • Apple - 3.25%
 • Alphabet (A en B) - 2.49%
 • Microsoft - 2.40%
 • ExxonMobil - 1.93%
 • Amazon.com - 1.76%
 • Johnson & Johnson - 1.73%
 • Facebook - 1.59%
 • Berkshire Hathaway - 1.46%
 • General Electric - 1.42%
 • AT&T Inc. - 1.33%

Wat zijn market circuit breakers?

Wist je dat de handel in beleggingen korte tijd kan worden stilgelegd? Men noemt dit circuit breakers en dit geeft beleggers de kans om even op adem te komen na bizarre dalingen.

Deze maatregel werd ingevoerd in het jaar 1987. Het was in 1989 toen de markt in korte tijd met maar liefst 23% daalde (Black Monday) toen deze circuit breakers ingevoerd zijn.

Het systeem van market circuit breakers kent 3 verschillende levels. Bij level 1 is er een daling van 7%, level 2 een daling van 13% en wanneer het echt mis gaat is er sprake van een daling van 20%.

Onlangs in het jaar 2016 hebben de market circuit breakers hun waarde nog bewezen, toen werd de handel meermaals stilgelegd.


Geeft de S&P 500 een betrouwbaar beeld van de Amerikaanse economie?

Het mooie van de S&P 500 is dat dit indexfonds een zeer betrouwbaar beeld geeft van de Amerikaanse aandelen.

Doordat de index bestaat uit de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten geeft de koers een goed beeld van de Amerikaanse aandelen.

Verder is het zo dat de S&P 500 enorm populair is onder analisten omdat je maar liefst 90 verschillende sectoren vindt in dit mandje. Dit geeft een goed beeld van de Amerikaanse Economie.


Investeren in de S P 500 index, een goed idee?

Wat ons betreft is het zeker slim om te investeren in de S&P 500. Over de lange termijn laat de S&P 500 een prima rendement zien.

Bovendien investeer in je de 500 grootste Amerikaanse bedrijven van dit moment. Hierdoor spreid je je risico enorm en beschik je over verschillende aandelen.

Deze grootste Amerikaanse bedrijven worden bepaald op basis van marktkapitalisatie, dit geeft een zeer betrouwbaar beeld. Ook zijn er maar liefst 90 verschillende sectoren opgenomen in de index.

Als jij op de lange termijn graag vermogen wilt opbouwen zou investeren in de S P 500 index zeker een goed idee kunnen zijn.

Doe echter altijd goed je eigen onderzoek en verdiep je in de materie. Als je graag wilt beginnen met beleggen kun je via deze link snel en makkelijk een gratis account aanmaken bij DEGIRO.

Beoordeling

4.5/5

Direct beleggen tegen lage kosten?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

 • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
 • Een van de goedkoopste van Nederland
 • Groot aanbod van producten
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>