Benieuwd naar de financiele gezondheid van jouw bedrijf? Dan kan je de solvabiliteit berekenen. In dit artikel leggen we je uit wat solvabiliteit precies is en hoe je solvabiliteit berekent!

Wat is solvabiliteit?

Solvabiliteit is een financieel kengetal dat de weerbaarheid van een bedrijf uitdrukt. De solvabiliteitsratio geeft de verhouding weer tussen het eigen vermogen en het totale vermogen. Een hoge solvabiliteit betekent dat een bedrijf financieel sterk in hun schoenen staat en eventuele financiële tegenslagen op zou kunnen vangen.


Solvabiliteit is een belangrijk getal voor eventuele zakenpartners. Een goede solvabiliteit geeft zakenpartners namelijk de zekerheid dat je hen kan betalen. Ook kredietverstrekkers gebruiken het getal, om te berekenen of een bedrijf in staat is langlopende schulden terug te betalen.

Solvabilititeit berekenen

Om de solvabiliteit te berekenen, heb je een aantal bedragen uit de jaarrekening nodig. Pak daarom allereerst de jaarrekening erbij en zoek de bedragen voor het 'eigen vermogen' en 'totale vermogen' op. Met deze bedragen kan je vervolgens de solvabiliteit van jouw bedrijf berekenen.

De solvabiliteit bereken je door het eigen vermogen te delen door het totaal vermogen en vervolgens te vermenigvuldigen met honderd procent. Het percentage dat hier uitkomt noem je de solvabiliteit.

De formule voor de solvabiliteit is als volgt:

SOL = (eigen vermogen / totale vermogen) × 100%

Het eigen vermogen is de bezittingen (totale activa) minus de schulden (totale passiva). Het totale vermogen is de optelling van alle schulden (passiva). Deze informatie vind je allemaal op de balans van jouw bedrijf!

rekenvoorbeeld solvabiliteit

  • Eigen vermogen (vaste én vlottende activa) : € 55.000

  • Totaal vermogen: € 155.000

  • SOL: (€ 55.000 / € 155.000) × 100% = 35,5%

In bovenstaand voorbeeld bedraagt de solvabiliteit van het bedrijf dus 35,5%.


Dit houdt in dat 35,5% van het bedrijf wordt gefinancierd met eigen vermogen en 64,5% met vreemd vermogen. Dat wordt als financieel gezond beschouwd.

Problemen met je liquiditeit? Op Thinkrich hebben we een overzicht gemaakt van de top 5 zakelijke leningen van dit moment.


Wat is een goede solvabiliteit?

Over het algemeen geldt: hoe hoger de solvabiliteit, hoe beter. Wel kan de norm voor solvabiliteit per branche verschillen. Zo geldt voor handelsbedrijven een minimale solvabiliteit van tussen de 20% en 30%.

Van productiebedrijven wordt echter een solvabiliteitsratio tussen de 25% en 40% verwacht om als financieel gezond beschouwd te worden. Scoort jouw bedrijf een lager percentage? Dan is het verstandig om jouw solvabiliteit te verbeteren.

Hoe kan ik mijn solvabiliteit verbeteren?

Scoort jouw bedrijf onder de 25% aan solvabiliteit? Dan is het raadzaam jouw solvabiliteit te verbeteren! De solvabiliteit van een bedrijf verbeteren kan op een aantal manieren:

  • Maak meer winst door inkomsten te vergroten of op kosten te besparen. Wanneer je meer winst maakt, krijg je ook een hoger eigen vermogen. Denk goed na hoe je jouw winstmarge kunt verhogen.
  • Keer minder dividend uit. Door de winst in het bedrijf te houden vergroot je het eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen. 
  • Laat klanten sneller betalen. Openstaande facturen zorgt voor minder geld op de rekening.
  • Voorkom te veel voorraad. Geld dat in voorraad zit kan je niet gebruiken. Met minder voorraad daalt je totale vermogen. Minder totaal vermogen betekent een hogere solvabiliteit.

Hulp nodig met het verbeteren van jouw solvabiliteit? Neem dan contact op met een financieel adviseur!

Let op: solvabiliteit moet niet verward worden met rentabiliteit, dit is iets anders.

Onze favoriete Zakelijke Lening aanbieders:

Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.

Veelgestelde vragen

Wat is de formule van solvabiliteit?

De formule van de solvabiliteit gaat als volgt: (eigen vermogen / totale vermogen) × 100% = solvabiliteitsratio.


Waarom is een goede solvabiliteit belangrijk?

Solvabiliteit geeft je inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf. Het geeft aan in hoeverre een bedrijf in staat is zijn uitstaande schulden te kunnen betalen. Een hogere solvabiliteit betekent meer financiële zekerheid.


Hoe krijg ik een hogere solvabiliteit?

Een hogere solvabiliteit krijg je door meer winst te maken, minder dividend uit te keren, jouw klanten sneller te laten betalen en de voorraad te optimaliseren.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>