• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto
  • /
  • Wat zijn Smart Contracts en hoe werken ze? Een complete uitleg!

Wanneer jij bezig bent met blockchain en cryptocurrency dan is de kans aanwezig dat je wel eens van het begrip Smart Contracts hebt gehood.

Smart Contracts zijn een van de redenen dat blockchain en bitcoin zo populair zijn. Dankzij smart contracts wordt het voor partijen namelijk mogelijk om een transactie af te ronden zonder dat er een derde partij nodig is om de afspraak af te dwingen of te verifiëren. Deze afspraken zijn verder traceerbaar en onomkeerbaar.

We merken dat er veel vragen zijn over het begrip smart contracts en de werking van dit protocol. Om die reden gaan we je in dit artikel proberen op een glasheldere manier uit te leggen wat smart contracts zijn en waarom ze zo interessant zijn.

Een smart contract is een zelfuitvoerend contract waarbij de voorwaarden van de overeenkomst tussen koper en verkoper rechtstreeks in coderegels worden geschreven. De code en de daarin vervatte overeenkomsten bestaan in een gedistribueerd, gedecentraliseerd blockchain-netwerk. De code controleert de uitvoering, en transacties zijn traceerbaar en onomkeerbaar.

De reden dat smart contracts zo populair zijn is dat er geen derde partij bij betrokken hoeft te staan. Dankzij de slimme overeenkomst is er geen tussenpartij nodig.

Smart contracts zijn ooit bedacht in 1994 door Nick Szabo, hij was een Hongaarse student en bedacht gedecentraliseerde systemen die konden werken met zelf uitvoerbare contracten.

Naast het feit dat er geen tussenpersoon meer nodig is bij slimme contracten zijn er nog een aantal interessante beloftes die gedaan werden bij het ontstaan van Smart Contract.

Zo zouden contracten automatisch, vertrouwelijk en onpartijdig worden uitgevoerd en worden advocaten overbodig.

Hoe werken Smart Contracts?

Slimme contracten werken door het volgen van eenvoudige "als/wanneer...dan..." verklaringen die in code op een blockchain zijn geschreven.

Een netwerk van computers voert de acties uit wanneer aan vooraf bepaalde voorwaarden is voldaan en deze zijn geverifieerd.

Deze acties kunnen bestaan uit het vrijgeven van fondsen aan de juiste partijen, het registreren van een voertuig, het verzenden van meldingen of het uitgeven van een ticket.

De blockchain wordt vervolgens bijgewerkt wanneer de transactie is voltooid. Dat betekent dat de transactie niet kan worden gewijzigd, en alleen partijen die toestemming hebben gekregen kunnen de resultaten zien.

Binnen een smart contract kunnen er zoveel bepalingen zijn als nodig om de deelnemers tevreden te stellen dat de taak naar tevredenheid zal worden voltooid.

Om de voorwaarden vast te stellen, moeten de deelnemers bepalen hoe transacties en hun gegevens worden weergegeven op de blockchain, het eens worden over de "als/wanneer...dan..." regels die deze transacties regelen, alle mogelijke uitzonderingen onderzoeken, en een kader definiëren voor het oplossen van geschillen.

Wat zijn de voordelen van Smart contracts?

Het gebruik van Smart Contracts brengt verschillende voordelen met zich mee. In onderstaand overzicht vind je de belangrijkste voordelen van het gebruik van een slim contract.

Voordelen
  • Autonomie: Jij bent degene die de overeenkomst sluit; het is niet nodig te vertrouwen op een makelaar, advocaat of andere tussenpersonen om te bevestigen.
  • Vertrouwen: Je documenten worden gecodeerd op een gedeeld grootboek. Er is geen manier dat iemand kan zeggen dat hij ze kwijt is.
  • Back-up: Van al je gegevens wordt een back up gemaakt, hierdoor hoef je niet bang te zijn dat gegevens verloren raken.
  • Veiligheid: Cryptografie houdt je documenten veilig. Er is geen hacking. In feite zou het een abnormaal slimme hacker vergen om de code te kraken en te infiltreren.
  • Snelheid: Normaal gesproken zou u veel tijd en papierwerk moeten besteden aan het handmatig verwerken van documenten. Slimme contracten gebruiken software code om taken te automatiseren, waardoor uren bespaard worden op een reeks van bedrijfsprocessen.
  • Besparingen: Slimme contracten besparen u geld omdat ze de aanwezigheid van een tussenpersoon overbodig maken. U zou bijvoorbeeld een notaris moeten betalen om getuige te zijn van uw transactie.
  • Nauwkeurigheid: Geautomatiseerde contracten zijn niet alleen sneller en goedkoper, maar voorkomen ook de fouten die ontstaan door het handmatig invullen van stapels formulieren.

Nadelen van smart contracts

Uiteraard zitten er ook bepaalde risico's verbonden aan het gebruik van smart contracts. In onze ogen zit dit de belangrijkste nadelen van het gebruik van smart contracts:

Nadelen
  • Aanpassen is niet mogelijk: Wanneer je een bepaald contract contract hebt getekend kun je dit niet meer aanpassen. Waar je normaliter gemakkelijk zaken kunt aanpassen in een contract is dat met een slim contract haast onmogelijk.
  • Moet goed geprogrammeerd zijn: De meeste smart contract code is open source, maar als het slecht geprogrammeerd is, kan het hackers in staat stellen de gebreken die het bevat uit te buiten ten nadele van andere gebruikers. Het bekendste voorbeeld van hacken is The DAO, dat resulteerde in een verlies van meer dan 150 miljoen dollar (in Ethereum).

Toepassingen van Smart Contracts

Nu je weet wat de voor- en nadelen zijn een Smart Contract is het tijd om te kijken naar de toepassingen van deze smart contracts.

Waarvoor kun je een smart contract bijvoorbeeld gebruiken en welke partijen hebben hier profijt bij?

Smart Contracts en blockchain gaan hand en hand. Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een derde partij die betrokken is wordt er gebruik gemaakt van de blockchain technologie. Ethereum is een veelbelovende crypto die al heel erg ver is in de ontwikkelingen van smart contracts. Meer hierover lees je op onze pagina over Ethereum minen.

Het voordeel van blockchain technologieën? Blockchain is volledig gedecentraliseerd. Dit houdt in dat alles wat er gebeurd op die de chain wordt geverifieerd door meerdere computers. Manipulatie of fraude wordt hierdoor onmogelijk.

Gezondheidszorg

Een Smart Contract zou je kunnen inzetten voor de gezondheidszorg. Persoonlijke gezondheidsdossiers zouden kunnen worden gecodeerd en opgeslagen op de blockchain met een private sleutel die alleen toegang verleent aan specifieke individuen.

Dezelfde strategie zou kunnen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat onderzoek wordt uitgevoerd volgens de HIPAA-wetgeving (op een veilige en vertrouwelijke manier).

Ontvangstbewijzen van operaties zouden op een blockchain kunnen worden opgeslagen en automatisch naar verzekeringsmaatschappijen kunnen worden gestuurd als bewijs van levering.

Vastgoed

Dankzij een smart contract kun je gemakkelijk alle tussenpersonen die komen kijken bij het kopen van vastgoed proces elimineren. Het enige wat je doet is betalen via bitcoin en je contract coderen op het grootboek. Iedereen ziet het, en je volbrengt automatische vervulling. Hierbij worden Makelaars en vastgoedmakelaars overbodig.

Overheden

Ook voor overheden kan een smart contract super interessant zijn. Zo kunnen verkiezingen bijvoorbeeld georganiseerd worden via slimme contracten. Het grote voordeel hiervan? Dankzij een smart contract zal het systeem vele minder fraudegevoelig worden.

De toekomst van Smart contracts

Het IT resource center, Search Compliance suggereert dat slimme contracten een impact kunnen hebben op veranderingen in bepaalde industrieën, zoals de advocatuur.

In dat geval zullen advocaten overgaan van het schrijven van traditionele contracten naar het produceren van gestandaardiseerde smart contract templates, vergelijkbaar met de gestandaardiseerde traditionele contracten die je vindt op LegalZoom.

Andere industrieën zoals kredietmaatschappijen en accountants kunnen ook slimme contracten gebruiken voor taken, zoals real-time auditing en risicobeoordelingen.

Eigenlijk ziet de website Blockchain Technologies slimme contracten samensmelten tot een hybride van papieren en digitale inhoud waarbij contracten worden geverifieerd via blockchain en onderbouwd met fysieke kopieën. Wil je graag investeren in crypto's die werken met slimme contracten? Onze ervaringen met Bitvavo zijn zeer positief.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>