• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Sinterklaasavond: verplichte vrije dag of niet?

Is Sinterklaasavond een gelegenheid waarop je automatisch een vrije dag hebt of niet? Het is van groot belang voor werkgevers en ondernemers om goed op de hoogte te zijn van de voorschriften met betrekking tot Sinterklaasavond.

Daarom hebben we in dit artikel onderzocht of Sinterklaasavond beschouwd wordt als een verplichte vrije dag. Lees verder om het antwoord te vinden!


Sinterklaasavond verplichte vrije dag of niet?

Nee, Sinterklaasavond is geen officiële feestdag en evenmin een verplichte vrije dag in Nederland.


Sinterklaasavond valt in 2023 op dinsdag 5 december.


Op Pakjesavond kunnen bepaalde winkels of bedrijven aangepaste openingstijden hanteren of gesloten zijn, afhankelijk van hun locatie en de plaatselijke voorschriften.


Gemeenten kunnen ook speciale vergunningen verlenen aan winkeliers met betrekking tot hun openingstijden op deze dag.


Wat is Sinterklaasavond?

Sinterklaasavond is een betoverend Nederlands feest dat jaarlijks op 5 december wordt gevierd.

Het draait om de legendarische figuur Sinterklaas, een vriendelijke oude man met een lange baard en zijn trouwe knecht, Piet. 

Op deze avond komen families en vrienden bijeen om cadeautjes uit te wisselen, gedichten voor elkaar voor te lezen en lekkernijen te delen, zoals kruidnoten en chocoladeletters.

Kinderen zetten hun schoenen klaar voor Sinterklaas om cadeautjes in achter te laten.

Het is een tijd van vreugde, verwachting en gezelligheid, waarbij de magie van Sinterklaas en zijn helpers centraal staat.


Is Sinterklaasavond een officiële feestdag?

Nee, Sinterklaasavond - of Pakjesavond - is geen officiële feestdag.

Als werknemer is het noodzakelijk om verlof aan te vragen om Sinterklaasavond te kunnen vieren.

In de praktijk kunnen sommige bedrijven besluiten om op Sinterklaasavond de bedrijfsactiviteiten te stoppen of aangepaste werkschema's te hanteren om tegemoet te komen aan werknemers die deze avond willen vieren.


Sinterklaasavond vrij vragen?

Is het nodig om verlof aan te vragen voor Sinterklaasavond? Ja.

Aangezien Sinterklaasavond niet officieel wordt erkend als een nationale vrije dag in Nederland, zijn er geen wettelijke voorschriften die betrekking hebben op deze avond.

Daarom wordt van werknemers verwacht dat ze verlof aanvragen als ze Sinterklaasavond willen vieren en niet op deze bijzondere avond willen werken.


Veelgestelde vragen

Wanneer is het Sinterklaasavond?

Pakjesavond valt altijd op 5 december.


Is iedereen vrij op Sinterklaasavond?

Nee, Sinterklaasavond is geen officiële feestdag. Alle winkels mogen in principe gewoon open zijn tot 10 uur 's avonds, mits de gemeente dit goedkeurt.

Is Sinterklaasavond 1 keer in de 5 jaar een vrije dag?

Nee, deze regeling geldt alleen voor Sinterklaasavond.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>