• Home
 • /
 • Beleggen
 • /
 • Shell aandelen kopen? Voordelen en prijsverwachting
 Geschreven door: Onno

Voordelen

 • Dividend van ongeveer €3,80 per aandeel per jaar.
 • Betaalbaar voor beginnende beleggers.
 • Gevestigde naam op de AEX en LSE.

Wil jij vandaag nog beleggen in Shell aandelen? Dit kan heel eenvoudig. Profiteer altijd van de beste koers. Veiligheid staat altijd voorop. Investeren in Shell? Begin direct!


Shell aandelen kopen

Shell is al sinds 1907 een grote speler op de Nederlandse beurs. Vrijwel alle gas- en oliehandel in Nederland gaat via Shell, waarbij het al jaren een stabiele dividenduitkering van rond de €1,50 per aandeel per jaar uitkeert. De coronacrisis heeft een flinke klap uitgedeeld aan de wereldwijde olieproductie, waardoor Shell gedwongen werd te investeren in duurzame energie. Shell als doelstelling om per 2050 energie-neutraal te zijn. 

Specificaties Shell


 • Dividenduitkerend
 • Royal Dutch Shell-A op de Amsterdamse AEX
 • Royal Dutch Shell-B op de Engelse LSE
 • Dividend is in 2021 verlaagd naar €0,50 per aandeel per jaar 

Sector: Energie

Aantal werknemers:  83.000

Opgericht: 1907

Dividend: rond de €1,50 per aandeel per jaar 

ISIN-Code:

GB00B03MLX29 (Shell-A)

GB00B03MM408 (Shell-B)


Waarom beleggen in Shell?

Shell kopen of niet? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen. Wij geven zelf geen advies over of je dit wel of niet moet doen. Wel kunnen we een aantal voordelen op een rijtje zetten. 

Voordelen Shell
 • Tot 2021 dividend van ongeveer €1.50 per aandeel per jaar.
 • Shell kun je op zowel de Nederlandse AEX als de Engelse LSE aankopen.
 • Met Royal Dutch Shell-A heb je stemrecht binnen het bedrijf.
 • Prijs van Shell is betaalbaar voor beginnende beleggers.

Het bedrijf Shell is een samensmelting van het Nederlandse Koninklijke Olie en het Engelse British Shell Company. Omdat beide bedrijven op de beurs handelde, hebben de aandelen een nieuwe naam gekregen. De Nederlandse variant is Shell-A en de Britse variant is Shell-B. Je investeert met beide aandelen wel in hetzelfde bedrijf. Het verschil tussen de beide aandelen heeft te maken met de Nederlandse wetgeving voor Shell-A en de Britse wetgeving voor Shell-B. 

Kun je beter beleggen in Shell-A of Shell-B? Elke variant heeft voor- en nadelen. Hieronder geven we kort weer welke overweging je moet maken voordat je begint met beleggen in Shell. 

Royal Dutch Shell-A

Nederland

Dividend uitbetaald in

EURO

Nederlandse bronbelasting (15%)

JA

Valutakosten wisselkoers

NEE

Dividendbelasting terugvragen

ja

Royal Dutch Shell-B

Verenigd koninkrijk

Dividend uitbetaald in

POND

Nederlandse bronbelasting (15%)

NEE

Valutakosten wisselkoers

JA

Dividendbelasting terugvragen

nee

Conclusie

Sinds 2021 heeft Shell-B een lagere koers dan Shell-A. Fiscaal gezien is het iets interessanter om Shell-B te kopen, omdat je geen bronbelasting van 15% betaalt. Wel betaal je bij Shell-B voor de wisselkoers, die verschilt per broker. Als de koersen dichter naar elkaar toe komen, zal het voor Nederlanders interessanter zijn om Shell-A te kopen. Als Nederlander kun je de dividendbelasting over ontvangen dividend terugbetalen.

Waar Shell aandelen kopen?

Wat is de beste broker om Shell te kopen? Het is een vraag die we regelmatig voorbij zien komen. Om die reden hebben we een uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste brokers om Shell aandelen te kopen.

We hebben onderzoek gedaan naar verschillende brokers. We keken naar transactiekosten, valutakosten, kosten CFD-trading, commissies en gebruiksvriendelijkheid.  Aandelen kopen doe je het beste bij deze brokers:

DEGIRO Beleggen
 • Ideaal voor beginners
 • Een van de goedkoopste van Nederland
 • Groot aanbod aan producten
 • Kernselectie zonder transactiekosten
eToro beleggen
 • CFD-trading zonder commissies
 • Grootste aanbieder van aandelen
 • CFD-trading voor gevorderde beleggers

Shell aandelen kopen bij DEGIRO

Stap 1: Account aanmaken

Stap 2: Kies Shell-A of Shell-B

De Shell-A heeft ISIN-code GB00B03MLX29. De Shell-B heeft ISIN-code GB00B03MM408.

Stap 3: Koop het aandeel

DEGIRO kopen aandelen

Je kunt kiezen tussen limit order, market order, stoploss en stoplimit order. Het idee is dat je bij de limit order, stoploss en stoplimit order een soort van onderhandelt met DEGIRO over de prijs. Een aandeel heeft een bepaalde prijs, wat in dit geval bij Shell €16,36 is. Bij limit order kun je bijvoorbeeld zeggen dat je het aandeel pas koopt als de prijs naar €16.00 zakt. 

Voor beginnende beleggers kun je het best voor de market order kiezen. Hierbij koop je het aandeel tegen de koersprijs op dat moment zonder te onderhandelen.

DEGIRO kopen aandelen

Shell aandelen koers

Hieronder zie je de koers van Shell over de jaren heen. De koers van het aandeel is laag en betaalbaar. Allereerst zie je de aandelenkoers van Royal Dutch Shell-A. De gemiddelde aandelenprijs ligt rond de €15.00 per aandeel. Historisch gezien is Shell-A duurder dan Shell-B, maar dit is eind 2020 omgedraaid. Er zijn verscillende redenen hiervoor, maar bijvoorbeeld het verlagen van de dividendbelasting in het Verenigd Koninkrijk en de lage koers die resulteerde in een toename in aankoop van Shell-B speelt hierbij mee. 

Hieronder zie je de koers van Royal Dutch Shell-B. De gemiddelde aandelenprijs ligt iets hoger dan Shell-A met €16.00 per aandeel. Eind 2020 is Shell-B duurder dan Shell-A geworden. 

Shell koers

Shell aandeel advies

Anno begin 2022 is de waarde van het aandeel van Shell aardig gezakt. Dit is een mooie kans om aandelen van Shell op te kopen tegen een lage koers. Shell keert op grote schaal dividend uit aan aandeelhouders op de AEX. Als belegger is het interessant om een dividenduitkerend aandeel in je portfolio te betrekken. Zo krijg je immers per kwartaal een klein bedrag op jouw rekening gestort. 

Buy High, Sell Low. Op het moment is de koers van Shell aandelen laag, waardoor het een mooi moment is om in te stappen. Shell heeft als doelstelling om in 2050 energie-neutraal te zijn, dus het is een toekomstbestendig aandeel om te bezitten.

Click to Tweet
Aandelen kopen verkopen

Zoals geldt voor alle aandelen is het belangrijk om verstandig te beleggen. Shell is in Nederland een stevig aandeel met dividend, maar zal altijd afhankelijk zijn van economische factoren en ontwikkelingen rondom de olieproductie. Op het moment dat jij al jouw vermogen in Shell investeert is dat risicovoller dan een investering in 100 verschillende beleggingen. 


Shell aandelen dividend

Benieuwd naar het dividend dat Shell uitkeert? Elk kwartaal keert Shell dividend uit. Het eerste kwartaal wordt ook wel Q(uarter)1 genoemd, het tweede kwartaal Q2, het derde kwartaal Q3 en het vierde kwartaal Q4. Dividend wordt altijd aan het eind van een Quarter uitgekeerd.

Shell aandelen dividend

Het dividend dat wordt uitgekeerd wordt berekend door Shell en wordt uitbetaald afhangend van jouw participaties. Als je 2 aandelen van Shell in beheer hebt, heb je 2 participaties. Voor elke participatie wordt er een bedrag dividend uitgekeerd. Zo had je bijvoorbeeld in 2014 een dividendbedrag van €1,52 per aandeel per jaar.

Het dividend heeft dus in principe niets te maken met de hoogte van de koers. Als het heel goed gaat met Shell, zul je niet altijd meer dividend krijgen. Hoe meer participaties, hoe meer dividend. 

Even ter illustratie: stel je hebt €10.000 aan aandelen bij Shell. Dit zijn 645 participaties. Elk jaar zal er dan zo'n €980.00 op jouw rekening worden gestort. 

Dividendhistorie Shell
Over de schrijver: Onno

Naast mijn werk als leerkracht op een basisschool werk ik als contentschrijver voor ThinkRich. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Vragen of mijn artikel? Neem dan zeker contact met mij op!

Andere bekeken ook:

>

LET OPTijdelijk handel je de eerste €1000 gratis bij Bitvavo!