• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Aandelen
 • /
 • Shell aandelen verwachting: Wat gaat dit aandeel de komende jaren doen? [2023-2030]

Wat zijn de verwachtingen van het Shell aandeel? Dit Nederlandse oliebedrijf is ongetwijfeld bij iedereen bekend die weleens op de snelweg rijdt. Het geel-rode logo van de schelp is inmiddels net zo sterk ingeslepen in het collectief geheugen als de gele M van McDonalds. En Shell doet dit al aardig wat jaren.

Maar hoe zit het met het aandeel van Shell? Shell aandelen staan erom bekend dat ze heel stabiel dividend uitkeren en daardoor kunnen ze aantrekkelijk zijn voor beleggers. Tegelijkertijd heeft dit aandeel al aardig wat klappen te verduren gekregen. Voor alle beleggers die op de lange termijn rendement proberen te behalen is een analyse daarom logisch.

En in dit artikel geven we die analyse. We analyseren alle onderdelen van Shell aandelen, zodat jij aan het einde van dit artikel zelf kunt beoordelen of Shell voor jouw portfolio een interessante keuze zou kunnen zijn. Meer weten over het Shell aandeel? Lees dan vooral verder!

Snel en gemakkelijk het aandeel Shell kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Wat is het Shell aandeel?

Voordat we beginnen met het analyseren van de cijfers van Shell aandelen, is het belangrijk om te onderzoeken wat voor bedrijf Shell nu eigenlijk is. Zo kan je als belegger namelijk een indruk krijgen van het bedrijf dat achter een aandeel schuilt, waardoor je met meer overtuiging een keuze kunt maken.

De geschiedenis van Shell brengt ons terug naar het jaar 1883, waarin Aeilko Zijker in de toenmalige kolonie Nederlands-Indië olie vond op het eiland Sumatra. Wat na dat jaar volgde was een enorm lange periode waarin er steeds meer olie werd ontdekt over de hele wereld - en waarin het Nederlandse Shell een enorm imperium bouwde.

De geschiedenis van oliewinning van Shell is tegelijkertijd een geschiedenis van kolonialisme, waarbij wereldwijd talloze bedrijven hun koloniën misbruikten om olie- en gaswinning op grote schaal uit te voeren. Kort gezegd is het dankzij dit tijdsbeeld dat Shell zo heeft kunnen groeien.

Tot 2004 had Shell een duale structuur, waarbij er een Engels deel en een Nederlands deel in stand werd gehouden. Na 2004 werd het bedrijf echter omgedoopt in een volledig Engels bedrijf, waarbij de naam veranderde van Koninklijke Shell Groep naar Royal Dutch Shell. Zo had je destijds een aandeel Shell A en een aandeel Shell B.

Het hoofdkantoor bleef echter nog steeds in Amsterdam. Maar ook daaraan kwam een einde. In 2021 werd bekendgemaakt dat het hoofdkantoor van Shell verplaatst zou worden naar Londen, waardoor ook de fiscale vestigingsplaats werd veranderd van Nederland naar Engeland.

Shell is een bedrijf dat de laatste jaren steeds negatiever in het nieuws komt te staan. Daarmee voegen zij zich bij een trend die gaande is in de gehele maatschappij, waarbij de negatieve gevolgen van olie- en gaswinning steeds meer aan het daglicht komen. Tegelijkertijd is de afhankelijkheid hiervan steeds groter geworden. Een zeer ingewikkelde discussie dus!


Actuele Shell koers

Ben jij benieuwd naar de actuele Shell koers? Bekijk dan de onderstaande grafiek! Hierin is de koers van het Shell aandeel te zien. Je kan daardoor bekijken welke waarde Shell op dit moment heeft. 


Historische koers Shell

Zo, we hebben nu heel vluchtig kennisgemaakt met het bedrijf Shell, kunnen we het hebben over de historische koers van Shell aandelen. Van de historische koers kan je namelijk veel leren over de manier waarop Shell zich beweegt op de aandelenmarkt. 

Voorafgaand moet worden toegelicht dat Shell tot 2021 een onderscheid had tussen Shell A aandelen, de Nederlandse aandelen, en Shell B aandelen, de Britse aandelen. Het ingewikkelde van deze constructie is het feit dat de Shell A aandelen een stuk betaalbaarder zijn dan de Shell B aandelen. Anno 2023 heten de beide aandelen Shell PLC, maar de tweedeling bestaat nog steeds.

In dit artikel praten we over Shell PLC aandelen die te koop zijn op de Euronext Amsterdam, wat hetzelfde is als Shell A, en dat zijn de aandelen die voor reguliere beleggers betaalbaar is gebleven. Dit aandeel van Shell is in 1991 toegetreden tot de beurs en was destijds aan te kopen voor zo'n €8 per aandeel. 

In de jaren daarna is duidelijk gebleken dat de koers van Shell nogal instabiel is. Dat is ook niet gek, want de olieprijzen zijn door de jaren heen net zo instabiel als het aandeel van Shell. De prijsschommelingen zijn daarom eigenlijk op elk moment in de koers zichtbaar. 

Zo schommelde de koers tussen 2001 en 2006 zo tussen de €38 en €20. Dit aandeel heeft dus een koers dat heel veel ups en downs kent, en daardoor kan je beargumenteren dat dit aandeel tot de wat risicovollere aandelen op de beurs behoort. 

Snel en gemakkelijk het aandeel Shell kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Shell Verwachting

Wat is de Shell verwachting? Beleggen is een handeling die vaak op de lange termijn rendement oplevert, dus is het van belang dat je als belegger investeert in beleggingen die toekomstbestendig zijn. Zo weet je namelijk dat je ook over een paar jaar nog een stevig aandeel in jouw portfolio heb zitten.

Een belangrijke vraag rondom de Shell verwachting is wat Shell van plan is in de komende jaren. Binnen de beleggingswereld hangt dit sterk samen met de branche waarin een bedrijf werkzaam is. In het geval van Shell kunnen we gerust stellen dat zij werkzaam zijn in een branche die nogal vaak onder vuur ligt.

Tegelijkertijd liggen er heel veel kansen voor Shell om de bron van hun energieverwerking te veranderen. Zo zijn ze steeds meer gas in plaats van olie gaan gebruiken om hun diensten te leveren. Ook hebben ze onlangs afgekondigd een slag te slaan in het leveren van elektriciteit, wat natuurlijk een stuk milieuvriendelijker is.

Wat we echter moeten benoemen is dat Shell van voor 2021 in essentie een ander bedrijf was dan Shell na 2021. Het bedrijf functioneert immers volledig vanuit Engeland, waarbij er wel nog een kantoor in Amsterdam blijft staan. Toch is het management in principe helemaal overgeheveld naar Londen. 

Snel en gemakkelijk het aandeel Shell kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Shell prijs voorspelling 2023 – 2028

Zo, we hebben nu ontdekt dat Shell een nogal rijke geschiedenis heeft in de gas- en oliewinning, die niet altijd even koosjer is. Ook hebben we ontdekt dat de historische koers van Shell veel schommeling heeft laten zien, maar dat de prijsschommeling op zichzelf staand niet heel schokkend zijn.

Een interessant onderdeel van Shell is het feit dat het één van de bedrijven is die bekend staan om het uitkeren van dividend. Shell is namelijk een bedrijf dat heel consequent dividend uitkeert aan haar beleggers en dat blijft doen. Wellicht is het hierom dat de prijzen van Shell veel schommelen, want zo'n instelling trekt veel klanten aan. 

Shell is in Nederland een van de meest verhandelde aandelen. Dat heeft als voordeel dat je kunt stellen dat dit aandeel in de ogen van beleggers een veilige investering is. Het heeft echter als nadeel dat de koers van dit aandeel door de historie veel schommeling heeft laten zien - en dat waarschijnlijk ook zal blijven doen.

Hoe meer mensen beleggen in een aandeel, hoe meer de prijs zal fluctueren. Daar komt nog eens bij dat beleggers de Shell aandelen vaker kopen en verkopen, waardoor de prijsfluctuatie nog weer eens meer toeneemt. Al met al is de kans daarom groot dat de fluctuatie van Shell in de komende jaren niet zal afnemen. 


Shell kopen of niet?

Zo komen we bij een van de belangrijkste vragen van dit artikel: Shell kopen of niet? Deze vraag is interessant, omdat het antwoord verschilt per belegger. Alle beleggers hebben immers een net iets andere visie op het beleggen, waardoor de aanpak nogal verschilt.

In het ideale scenario koop je een aandeel dat laag staat, en verkoop je het weer op een punt dat het aandeel hoog staat. De vraag is alleen wanneer een aandeel laag staat, en wanneer een aandeel juist hoog staat. Zeker op het moment dat je een aandeel meerdere jaren bezit - wat het geval is voor de meeste beleggers - is het onderscheiden van pieken en dalen lastig.

Voor beleggers is het verstandig om een portfolio op te bouwen waarin je zoveel mogelijk diversiteit aanbrengt. Dat kan je bijvoorbeeld doen door te beleggen in verschillende sectoren, verschillende landen of door aandelen te kopen op verschillende momenten in het jaar. Zo verlaag je namelijk het risico dat de koers op het verkeerde moment daalt.

Beleggen in Shell kan interessant zijn voor beleggers, omdat de kosten van een aandeel over het algemeen laag zijn. Er bestaan aandelen die je pas kunt aanschaffen vanaf een bedrag van €200, maar dat is niet aan de hand bij Shell aandelen. Daarom is de drempel om te beleggen in dit aandeel een stuk lager dan bij duurdere aandelen.

Dat betekent natuurlijk niet dat Shell risicoloos is. Sterker nog, de branche waarin zij werkzaam zijn in combinatie met het enorme aantal beleggers dat hierin belegt maakt Shell tot een risicovolle belegging. Is het dan meteen een slechte belegging? Dat natuurlijk niet, maar het betekent wel dat je als belegger een goede strategie moet hanteren om hierin te beleggen.  


Waar Shell kopen?

Ben jij van plan om te beleggen in Shell aandelen? Of wil je gewoon een keer ontdekken waar je dergelijke aandelen kunt vinden? Je hebt verschillende online brokers en banken die aandelen verkopen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen met de verschillende online brokers en de bijbehorende kosten van het beleggen in aandelen!

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2,50

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee


Shell aandelen advies?

Zo, we zijn alweer aanbeland bij het einde van dit artikel! In dit artikel hebben we Shell aandelen eens even onder de loep genomen, waarbij we allerlei verschillende onderdelen van Shell hebben geanalyseerd. En laten we wel wezen, we hebben hier een aandeel geanalyseerd dat nogal veel voordelen en veel nadelen met zich meebrengt.

Allereerst hebben we ontdekt dat Shell al sinds de 19e eeuw flink aan de weg timmert, hoewel niet helemaal duidelijk is of dit altijd wel zo eerlijk is gebeurt. Wel kan worden gesteld dat de geschiedenis van Shell mooi past in de geschiedenis van kolonialisme en globalisering.

De historische koers van Shell laat nogal veel schommeling zien. Dat is ook niet vreemd, want Shell is één van de meest verhandelde aandelen van Nederland. En daar waar veel beleggers samenkomen, is het logisch dat de koers veel fluctuatie vertoont. Schommeling ontstaat immers door het vele kopen en verkopen van beleggers.

Al met al hebben we met Shell te maken met een aandeel dat interessant zou kunnen zijn voor alle beleggers, maar waarvan wel duidelijk moet worden vermeld dat het op de lange termijn een risicovolle investering is. Wellicht als Shell een ecologische ommezwaai gaat maken, zal die conclusie veranderen. Voorlopig - helaas - nog niet. 

Snel en gemakkelijk het aandeel Shell kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>