• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Schenken aan kind: Wat zijn de mogelijkheden in 2024?

Wil jij geld schenken aan je kind? Dan weet je waarschijnlijk ook dat je hier belasting over moet betalen. Gelukkig kan je de belasting met behulp van onze tips zo laag mogelijk houden. Weten hoe je dit doet? Lees dan gauw verder, want wij vertellen je alles wat je wil weten over belastingvrij schenken.


Wat is schenkbelasting eigenlijk?

Laten we beginnen met een kleine uitleg voor we ingaan op de belastingvrije schenking. Want wat is schenkbelasting? Dit is heel simpel het percentage belasting dat je betaalt over het geschonken geld. Vaak wordt dit door ouders aan kinderen gegeven als een soort financieel steuntje. Maar ook om een eigen woning van te kopen of de dure studie van te betalen bijvoorbeeld.


Kan je een belastingvrije schenking doen?

Dus, belastingvrij schenken: kan dat eigenlijk wel? Het korte antwoord is ja. Maar hier zitten uiteraard wel een paar regels aan verbonden. Deze leggen wij graag aan je uit.

1. Jaarlijkse vrijstelling schenkbelasting

Ieder jaar mag je tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Op 1 januari 2024 is de jaarlijkse vrijstelling ouders maximaal € 6.633. 

Dit geldt dan over heel 2024. Ook bij gescheiden ouders blijft dit bedrag hetzelfde. Hoeveel de ouders samen mogen schenken verandert dus niet.

2. Geld van andere mensen

Willen jouw grootouders aan jou jou geld schenken? Dan ligt de jaarlijkse vrijstelling helaas een stuk lager. Het gaat dan om een bedrag van maximaal €2.658. Voor het schenken aan kinderen die niet van jouzelf zijn (bijvoorbeeld verzorgers dus) geldt dit ook.

3. Eenmalige belastingvrije schenking

Ben jij/ is jouw kind tussen de 18 en 40 jaar? Dan mag er eenmalig een grote vrijstelling worden aangevraagd. De verhoogde vrijstelling geldt alleen in deze leeftijdscategorie. De eenmalige vrijstelling vervalt dus wanneer de ontvanger ouder is dan 40. Deze vrijstelling kan worden onderverdeeld in drie categorieën:

Eenmalige vrijstelling studie

In Nederland betaal je voor een studie soms behoorlijk wat geld. Logisch dat de ouders dan willen meehelpen met het betalen van collegegeld. De schenking mag dan maximaal €56.724 zijn.

Kleine kanttekening: voor de schenkingsvrijstelling moet het collegegeld minstens €20.000 per jaar zijn. Dit moet je dan ook schriftelijk aantonen.

Vrijstelling voor vrije besteding

Er mag ook zonder reden een eenmalig bedrag geschonken worden. Je kan dan een bedrag schenken van maximaal €27.231. Ook hiervoor moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar zijn. Ben jij nou ouder dan 40, maar jouw partner bijvoorbeeld niet?

Dan mag je ook gebruik maken van deze regeling. Je kan dan de verhoogde vrijstelling alsnog belastingvrij ontvangen. Dit is óf voor vrije besteding of voor bijvoorbeeld een vakantie.

Dit alles heeft nog een addertje onder het gras. Heb je je geld gebruikt voor de eenmalige vrijstelling van €27.231? Een andere schenking vervalt dan. Je hebt de verhoogde vrijstelling gebruikt, wat betekent dat je dan dus niet meer belastingvrij kan schenken voor bijvoorbeeld een huis. Dat is iets om goed in je achterhoofd te houden.


Hoe doe je aangifte schenkbelasting?

Dus, die aangifte schenkbelasting: hoe moet dat precies? Het is belangrijk dat je dit op tijd (en goed) uitvoert. Op die manier voorkom je eventuele problemen met de Belastingdienst. En dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Daarom leggen wij ook dit graag aan je uit.

Je kan dit makkelijk online regelen via de website van de Belastingdienst. In slechts vier stappen doe jij aangifte. Daarnaast moet ook jouw kind aangifte schenkbelasting doen. Overleg dit dus goed met elkaar en zorg er idealiter voor dat jullie dit tegelijkertijd doen. Zo kan je elkaar ook helpen! Wanneer jij jouw aangifte hebt verzonden kan je deze altijd terugvinden in de online-omgeving van Mijn Belastingdienst.


Kan je schenkbelasting omzeilen?

De gedurfden onder ons vragen zich misschien af of je het geschonken bedrag ook zonder belasting te betalen kan overmaken. Wij adviseren je dit niet te doen. Wanneer er hele hoge bedragen worden overgeboekt kan dit reden voor de bank zijn om de schenking te bekijken. Dit wordt dan namelijk gezien als een 'ongebruikelijke activiteit'.

Als je er over nadenkt, is dat ook niet zo gek. Het komt niet iedere dag voor dat iemand ineens duizenden euro's extra op de rekening geboekt krijgt. Deze gegevens kan de bank dan doorgeven aan de Belastingdienst. En als zij erachter komen dat jij geen belasting hebt betaald kan dit zorgen voor een fikse boete. Deze boete komt dan bovenop het verschuldigde bedrag. Kortom: je bent dan een stuk duurder uit. Geef dit daarom altijd netjes aan om zo problemen te voorkomen.

Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om zo min mogelijk belasting te betalen. We zijn zo vrij geweest deze hieronder voor je op een rijtje te zetten.

Smeer het geld uit over meerdere jaren

Je mag ieder jaar €5.677 belastingvrij schenken aan je kind. Wanneer je een groot bedrag wil geven kan je dit ook uitsmeren over een paar jaar.

Geef iets anders dan geld

Wil je kind een auto kopen bijvoorbeeld? Koop dan de auto vóór je kind, op jouw naam. Op die manier hoef je er ook geen belasting over te betalen. Jij blij én je kind blij. Wat wil je nog meer?

Kwijtschelden lening

Je kan ook ervoor kiezen je kind het geld te 'lenen'. Je kan dit bedrag het eerstvolgende jaar kwijtschelden. Dat scheelt je een hoop belasting. Ideaal wanneer je kind bijvoorbeeld een eigen bedrijf wil beginnen.

Een duidelijk testament

Tot slot is een duidelijk testament enorm belangrijk. Zo weet je zeker dat het geld na jouw overlijden naar je kinderen gaat. Dit wordt gezien als een verplichte betaling. Er hoeft om die reden ook geen belasting over betaald te worden. Dus: check dat testament nog maar even goed. Heb je er nog geen? Ga hier dan zo snel mogelijk achteraan.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>