• Home
  • /
  • Geld
  • /
  • Schenkbelasting omzeilen in 2023? Dit zijn de beste manieren!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 20/01/2023

Wil jij je kind (of kleinkind) een financieel steuntje in de rug geven? Helaas betaal je daarover in de meeste gevallen aardig wat schenkbelasting.

Toch gelden er in Nederland regels die schenkbelasting omzeilen. Niet in alle gevallen natuurlijk, maar er blijven niettemin aardig wat interessante situaties over. In dit artikel vertellen wij je alles over wat schenkbelasting precies is, hoe het werkt en of je dit kan omzeilen. Meer weten? Dan adviseren wij je gauw verder te scrollen.


Wat is schenkbelasting?

Wat is deze schenkbelasting die je betaalt tijdens het schenken van geld precies? Kort gezegd bestaat schenkbelasting uit een percentage belasting dat je betaalt in het geval dat geld wordt geschonken. 

Hier zijn een aantal regels aan verboden. Zo mag je bij een groot bedrag eenmalig om vrijstelling vragen, zoals voor een dure studie. Hoe deze regels precies in elkaar steken, bespreken we later in dit artikel nog met je.

Schenkbelasting omzeilen

Jaarlijkse vrijstelling schenkbelasting

De eerste uitzonderingsregel heeft alles te maken met een jaarlijkse vrijstelling op schenkbelasting. Tot een bepaald bedrag hoef je bij dit soort schenkingen geen belasting te betalen en je kunt dus elk jaar weer profiteren van deze regelingen. Voor het gemak hebben we deze vrijstellingen hieronder even op een rijtje gezet. 

Geld van je ouders

Je mag maximaal €5.677 ontvangen van je ouders over heel 2023. Alle schenkingen van dit jaar worden bij elkaar opgeteld. Hoe zit dat dan met gescheiden ouders? Ook dan blijft dit bedrag hetzelfde.

Geld van iemand anders dan je ouders

Krijg je geld van je opa en/of oma bijvoorbeeld? Dan gelden er (helaas) andere regels. Je mag dan maximaal €2.274 belastingvrij ontvangen. Wil jij je kleinkinderen financieel steunen? Let hier dan dus goed op.

Tezamen met geld van je ouders kan je dus €7.951 per jaar belastingvrij ontvangen.


Eenmalige belastingvrije schenking

Wanneer je tussen de 18 en 40 jaar oud bent mag je één keer in je leven een grote vrijstelling aanvragen. Je kan hierbij kiezen uit drie verschillende opties:

1. Eenmalige vrijstelling voor een dure studie

Dure studieplannen? Dan mogen je ouders een eenmalige schenking doen van maximaal €56.724. Maar dat geldt niet voor alle studies. De studie moet minstens €20.000 per jaar kosten om te voldoen aan de eisen van belastingvrije schenking. Behoorlijk strenge eisen dus.

2. Eenmalige belastingvrije schenking

Ook mag je tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een belastingvrije schenking ontvangen van €27.231. Je mag dan zelf weten waar je dit aan uitgeeft. Ben je ouder dan 40, maar je partner niet? Ook dan kan je gebruik maken van deze regeling.

3. Eigen woning 

Wil jij je kind helpen aan een woning of meebetalen aan de hypotheek? Dan mag je maximaal €106.671 schenken, eenmalig. Dit moet dan ook gebruikt worden om een huis van te kopen.

Dit hele verhaal heeft nog een staartje. Wanneer je gebruik maakt van de eenmalige vrijstelling van €27.231 heb je géén recht meer op de andere bovengenoemde opties. Een schenking voor een dure studie is dan dus niet meer belastingvrij, bijvoorbeeld.

De oplettende lezer onder ons zal ongetwijfeld zijn opgevallen dat een schenking voor een eigen woning verreweg het grootste bedrag is. Deze regeling komt daarom in de komende jaren te vervallen, zodat de verschillende opties meer worden gelijkgetrokken. 


Kan je schenkbelasting omzeilen?

Waarschijnlijk wil jij weten of je de schenkbelasting kan omzeilen. Helaas is dit niet mogelijk. De overheid heeft behoorlijk strenge eisen gesteld aan schenkbelasting. Daar kom je moeilijk onderuit. Maar goed, je kunt wel actie ondernemen om zo weinig mogelijk belasting te betalen. We hebben een paar voorbeelden voor je uitgewerkt.

1. Schenk iets anders dan geld

Je kan ervoor kiezen je kind iets anders te geven dan geld. Bijvoorbeeld aandelen of een stuk dure kunst. Idealiter iets dat nog in waarde gaat stijgen. Over deze waardestijging hoeft je kind namelijk geen belasting te betalen.

2. Smeer het geld uit over meerdere jaren

Per jaar mag je maximaal €5.677 euro schenken aan je kind. Wil je kind pas met een paar jaar een huis kopen? Dan kan je ervoor kiezen dit specifieke bedrag ieder jaar op de rekening van je kind te storten. Wanneer de tijd rijp is, heeft je kind een aardig spaarpotje, belastingvrij.

3. Zorg voor een duidelijk testament

Zorg dat er in jouw testament duidelijk staat dat het geld dat je na overlijden hebt naar je kind of kinderen gaat. Omdat dit een verplichte uitbetaling is hoeven je kinderen er dan geen belasting over te betalen. Wanneer dit niet duidelijk in je testament staat moet er wél belasting betaald worden. Check dit dus even twee keer, voor de zekerheid.

4. Lening kwijtschelden

Stel: jouw kind wil een eigen zaak beginnen. In plaats van het bedrag direct te storten en belasting te betalen heb je ook een andere optie. Geef het als een lening. Het jaar daarop kan je een kwijtschelding aanvragen. Zo kan je behoorlijk wat schenkbelasting besparen.


Wat is de schenkbelasting in 2023?

Dus, hoeveel schenkbelasting moet je dan betalen in 2023? Wij hebben het voor je uitgezocht. En hou je vast: het is absoluut niet weinig.

Tussen de €0 - €130.424 euro

Tussen deze bedragen betaal je 10% belasting wanneer je het schenkt aan een partner of kinderen. Wil je aan je kleinkinderen schenken? Dan is het 18%. Voor overige personen is dit bedrag zelfs 30%.

€ 130.424 euro of meer

Meer schenken dan dit bedrag? Dan betaal je direct ook een stuk meer schenkbelasting. Bij een partner of kinderen maar liefst 20%. Het dubbele welteverstaan. Bij kleinkinderen is dit 35% en bij overige personen zelfs 40%. Kortom: behoorlijk wat geld.

Wil je nou 150.000 euro schenken (bijvoorbeeld)? Overweeg dan om de schenking op te verdelen over twee jaren. Zo voorkom je dat je extra veel schenkbelasting moet betalen.


Aangifte doen van schenkbelasting

Wanneer je een schenking ontvangt ben je net zoals bij bijvoorbeeld omzetbelasting verplicht hier aangifte van te doen. Hiervoor moet je de aangifte schenkbelasting invullen. Valt de schenking binnen de jaarlijkse vrijstelling? Dan hoef je hier ook geen aangifte van te doen. Dat scheelt weer.

Een aangifte voor schenkbelasting doe je makkelijk online via de website van de Belastingdienst. Wil je dit liever niet? Dan kan je de aangifte ook via papier doen. Wanneer moet je de aangifte uiterlijk verstuurd hebben?

Doe dit voor 1 maart 2023. Wachten kan voordelig zijn wanneer je geld verspreid over het kalenderjaar ontvangt. Je hoeft dan maar één keer aangifte te doen. Ontvang je nou van je ouders een auto bijvoorbeeld? Dan dien je twee keer aangifte te doen.


Is een schenking aftrekbaar bij inkomstenbelasting?

Tot slot nog een populaire vraag: kan je een schenking aftrekken van je inkomstenbelasting? Het korte antwoord: nee. Helaas is dit bij het schenken van geld niet mogelijk. De ontvanger hoeft verder ook geen inkomstenbelasting te betalen over het ontvangen bedrag. Er is wel een uitzondering.

Ontvang jij een fiks bedrag van je werkgever, om wat voor reden dan ook? Dan ben je soms wel inkomstenbelasting verschuldigd. Bij een jubileumuitkering hoef je geen schenkbelasting te betalen. Maak je niet te druk: jouw werkgever is hier zeer waarschijnlijk van op de hoogte.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>