• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Hoeveel verdient een vuilnisman? (Salaris+ Uurloon)

Hoeveel verdient een vuilnisman eigenlijk? Als jij jezelf dit afvraagt, is dit artikel voor jou. In dit artikel vertellen we je namelijk alles over het salaris van een vuilnisman.

Ook hebben we gekeken naar het gemiddelde uurloon van een vuilnisman ten opzichte van het landelijk gemiddelde.


Wat verdient een vuilnisman?

Het gemiddelde salaris van een vuilnisman bedraagt 2.000 euro bruto per maand. Bij meer dan 10 jaar ervaring kan een vuilnisman maximaal 2.710 bruto per maand verdienen.

Het netto salaris van een vuilnisman netto ligt op ongeveer 1.897 euro per maand. Het uurloon van een vuilnisman ligt gemiddeld op 11,66 euro bruto per maand. Als een vuilnisman fulltime werkt, zal hij gemiddeld 2000 euro bruto per maand ontvangen. Op jaarbasis ligt het salaris op ongeveer 26.179 euro bruto.

Het loon kan hoger of lager uitvallen, afhankelijk van het soort contract, parttime of fulltime. Ook kan het precieze salaris kan afwijken per bedrijf en/of gemeente. In sommige gemeenten wordt het ophalen van het vuil namelijk zelf geregeld en ben je dus in dienst van de gemeente zelf. Zij betalen over het algemeen iets meer salaris dan een commercieel bedrijf.

Gemiddelde loon Vuilnisman

In Euro's (€)

Wat verdient een vuilnisman per uur?

€ 11,66

Wat verdient een vuilnisman per maand?

€ 2.000

Wat verdient een vuilnisman per jaar?

€ 26.179

*Cijfers zijn op basis van bruto salaris


Salaris vuilnisman per ervaringsniveau en opleiding

Het gemiddeld salaris van een vuilnisman op startersniveau ligt lager dan bij een vuilnisman met veel werkervaring. Het exacte salaris is dus afhankelijk van het aantal jaar aan werkervaring en het opleidingsniveau.

De vuilnisman ontvangt een startsalaris van ongeveer 1.700 bruto per maand. Bij een aantal jaren werkervaring, verdient de vuilnisman ongeveer 2000-2.200 euro bruto per maand. Een zeer ervaren vuilnisman verdient ongeveer 2.710 bruto per maand.


Wat doet een vuilnisman?

De vuilnisman of belader, werkt voor de gemeente om afval op te halen. Hij werkt met een vuilniswagen, waarmee containers geleegd worden.

Het gaat om huishoudelijk afval, grofvuil, gft en andere soorten afval, zoals oude meubelstukken. De vuilnisman komt een aantal keren per maand bij een woning of gebouw langs, om afval op te halen.

Hierdoor is de vuilnisman altijd onderweg en veel buiten. De vuilnisman bestuurt daarnaast ook de vrachtwagen en leegt ondergrondse containers.

Deze worden ook schoongemaakt door de vuilnisman. Dit gebeurt meestal met een hogedrukspuit.

Taken en verantwoordelijkheden van een vuilnisman

 • Een vuilniswagen (vrachtwagen) besturen
 • Vuilniszakken in de wagen gooien
 • Containers schoonmaken en legen
 • Containers met de vuilniswagen legen
 • (Grof)vuil naar de stortplaats brengen
 • De wagen zelf schoonmaken en schoonspuiten
 • Stickers op kliko’s plakken, als ze niet goed staan om geleegd te worden

Gemiddelde Uurloon Vuilnisman t.o.v. landelijk gemiddelde

Je weet nu wat het gemiddelde jaarsalaris van een accountant is, maar is dat veel of juist niet? In onderstaande grafiek zie je hoe het gemiddelde uurloon van een vuilnisman zich verhoudt ten opzichte van het modale inkomen in Nederland over een heel jaar.

Jaarsalaris vuilnisman t.o.v. jaarsalaris

*Cijfers zijn op basis van het landelijke modale inkomen uit 2023


Studie of Opleiding tot vuilnisman

Als vuilnisman moet je alleen in het bezit van een vrachtwagenrijbewijs zijn. Dit is het C-rijbewijs. Deze kun je bij een rijschool halen. Je moet dan zowel je theorie als praktijkexamen vrachtwagen afgerond hebben. Ook moet je al over een autorijbewijs beschikken (B).

Verder moet je een medische keuring ondergaan en minstens 18 jaar oud zijn, in combinatie met code 95 voor vakbekwaamheid. Zonder code 95 moet je minimaal 21 jaar zijn voor je C of CE rijbewijs. Je moet fysiek in goede conditie zijn. Vuilnisman is namelijk een relatief zwaar fysiek beroep. Je hebt behalve je vrachtwagenrijbewijs, geen speciale opleiding nodig om vuilnisman te worden.

Ook kun je met de Mbo-opleiding "afvalinzameling/schone leefomgeving" vuilnisman worden. Je hebt dan extra kennis over het milieu en de werkwijze van afvalinzameling. Tijdens deze opleiding krijg je modules over de basisveiligheid en het VCA-certificaat. Dit certificaat behaal je, als je weet hoe je veilig moet werken. Bovendien leer je alles over de veiligheid van tilwerk en veilig langs wegen werken. Je staat namelijk altijd met je vuilniswagen langs de weg. Je moet ruimte voor auto's maken en moet weten, hoe je met gevaren om moet gaan. Bovendien krijg je aanvullende vakken, zoals rekenen en Nederlandse taal.


Baankansen als vuilnisman

Er zijn veel vacatures in de sector milieu en leefomgeving te vinden. Elk uitzendbureau heeft wel meerdere vacatures voor de functie van afvalinzamelaar, belader of vuilnisman. De vrachtwagenchauffeurs staan zelfs in de top 10, als het om beroepen met de hoogste baankansen gaat. Daar vallen ook vuilnismannen onder. Bovendien heb je geen hoge opleiding of ingewikkeld inwerktraject nodig, om vuilnisman te worden.

Er zijn meerdere vuilnismannen nodig, in meerdere Nederlandse gemeenten. De kans op een fulltime baan en vast salaris is dus ook groot. Vuilnismannen hebben geen specifiek diploma nodig.


Veelgestelde vragen

Hoeveel verdient een vuilnisman per uur?
Het uurloon van een vuilnisman ligt gemiddeld op 11,66 euro bruto per maand. Als een vuilnisman fulltime werkt, zal hij gemiddeld 2000 euro bruto per maand ontvangen.

Wat verdient een vuilnisman netto per maand?

Het netto salaris van een vuilnisman netto ligt op ongeveer 1.897 euro per maand.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>