• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Hoeveel verdient een piloot? (Salaris + Uurloon)

Veel kleine jongentjes dromen er later van, maar wat levert het nou op? Er wordt vaak gesuggereerd dat een piloot salaris een garantie is voor rijkdom. Of dat echt zo is, lees je hier in ons artikel over "hoeveel verdient een piloot?".


Wat verdient een piloot?

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een piloot bedraagt € 11.200,00. Hoe meer ervaring en verantwoordelijkheden een piloot heeft, hoe hoger het pilotensalaris zal zijn. Een gezagvoerder met veel ervaring kan een bruto jaarsalaris verdienen tot € 250.000,-.

De hoogte van het salaris van een piloot wordt tevens bepaald door de luchtvaartmaatschappij waarvoor gewerkt wordt. Hier zit onderling verschil tussen.

Het gemiddelde bruto maandsalaris van € 11.200,00 komt neer om een bruto jaarsalaris van € 145.152,00. Omgerekend verdient een piloot dus een salaris van € 64,37 bruto per uur.

Gemiddelde loon Piloot

In euro's (€)

Wat verdient een piloot per uur?

€ 64,37

Wat verdient een piloot per maand?

€ 11.200

Wat verdient een piloot per jaar?

€ 145.152

*Cijfers zijn op basis van bruto salaris


Salaris piloot per ervaringsniveau en opleiding

Een piloot die aan het begin van zijn of haar carrière staat, zal gemiddeld tussen de € 3.200,00 en € 4.500,00 verdienen.

Dit is dan het netto salaris voor een onervaren piloot, op basis van een werkweek van veertig uur. Het salaris zal, naarmate er meer vlieguren gemaakt worden en de piloot dus meer ervaren wordt, hoger worden. Ook de soort vluchten zijn hierop van invloed.

Uiteindelijk kan het salaris van een piloot bruto van minimaal € 3.200,00 oplopen tot maximaal € 19.200,00.


Wat doet een piloot?

De verantwoordelijkheden die een piloot heeft, zijn groot. Ten eerste moet een piloot uiteraard een vliegtuig besturen en zorgen dat alle veiligheidregels en protocollen daarbij nageleefd worden.

Daarnaast maakt een piloot het vliegschema. Als er sprake is van een standaard vliegschema, dan moet dat schema gecontroleerd worden.

Tijdens de vlucht is de piloot verantwoordelijk voor het oplossen van voorkomende problemen. De piloot houdt het contact met de verkeersleiding en volgt vlieginstructies op, bijvoorbeeld met betrekking tot opstijgen en landen.

Daarnaast is de piloot de aangewezen persoon om te controleren of het vliegtuig mechanisch voldoet aan de veiligheidseisen.

Hieronder valt het controleren van inspectierapporten, het nakijken van de instrumenten in de cockpit en het zelf uitvoeren van inspecties. Ook het bijhouden van logboeken en het tekenen van vergunningen valt onder het takenpakket van een piloot.

Taken en verantwoordelijkheden van een piloot

 • Het veilig besturen van een vliegtuig
 • Vliegschema's maken en controleren
 • Problemen oplossen tijdens de vlucht
 • Uitvoeren van mechanische inspectie
 • Veiligheid van het vliegtuig waarborgen
 • Inspectierapporten controleren
 • Contact houden met verkeersleiding en instructie opvolgen
 • Logboeken bijhouden
 • Vergunningen tekenen

Gemiddelde Uurloon piloot t.o.v. landelijk gemiddelde

Je weet nu wat het gemiddelde jaarsalaris van een piloot is, maar is dat veel of juist niet? In onderstaande grafiek zie je hoe het gemiddelde uurloon van een piloot zich verhoudt ten opzichte van het modale inkomen in Nederland over een heel jaar.

Jaarsalaris Piloot t.o.v. jaarsalaris

*Cijfers zijn op basis van het landelijke modale inkomen uit 2023


Studie of Opleiding tot piloot

Werken als piloot is een mooie uitdaging en het brengt je, naast een mooi salaris over de hele wereld. Toch zijn er wel een paar belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden als je een opleiding tot piloot wilt volgen.

De opleiding om piloot te worden is kostbaar, het totaalbedrag kan oplopen tot € 150.000,00. Dit is een behoorlijke klap geld, die je uiteindelijk wel terug kunt betalen met een piloten salaris.

De minimale opleiding die je moet hebben om piloot te kunnen worden, is HAVO. VWO wordt tevens gezien als een goede basis.

De opleiding om piloot te worden is kostbaar, het totaalbedrag kan oplopen tot € 150.000,00. Dit is een behoorlijke klap geld, die je uiteindelijk wel terug kunt betalen met een piloten salaris.

Je moet op beide niveaus in ieder geval in Engels, natuurkunde en wiskunde examen hebben gedaan. Vervolgens volg je een technische Hbo-opleiding om je vliegbrevet te halen. Of je volgt wetenschappelijk onderwijs met het doel om meer te leren over de verschillende vliegaspecten.

Na het afronden van een van deze genoemde opleidingen is het noodzakelijk dat je je specialiseert in het vliegen in een bepaald type toestel.

Hiervoor zijn namelijk aparte certificaten vereist. Vaak zal, als je al een werkgever hebt, de werkgever de kosten voor deze aanvullende opleiding financieren. Heb je echter nog geen aanstelling, dan zul je deze kosten uit eigen middelen moeten betalen.


Baankansen Piloot

Als beginnend piloot heb je waarschijnlijk niet direct een baan. Er zijn wel vacatures, maar veel vliegtuigmaatschappijen geven de voorkeur aan een piloot met ervaring.

Piloten hebben een verplichte pensioenleeftijd van 56 jaar. Hierdoor is er wel meer kans op doorstroming dan bij banen waar de pensioenleeftijd hoger ligt.

In bepaalde gevallen kun je via de opleiding bij bepaalde vliegtuigmaatschappijen instromen nadat je de opleiding hebt afgerond.

Maatschappelijke ontwikkelingen zijn daarnaast van invloed op de vraag naar piloten. Daardoor is het niet per definitie te zeggen hoe groot de kans op een baan is nadat je de opleiding hebt afgerond.

Wat wel duidelijk is, is dat een piloot die de kans heeft veel ervaring op te doen op internationale vluchten, meer kans heeft om door te groeien en dus een mooie carrière als piloot te ontwikkelen.


Veelgestelde vragen

Wat verdient een piloot bij KLM?
Het gemiddelde salaris van een piloot bij KLM ligt tussen de € 5.000 en € 12.000 per maand.  Het salaris van een piloot functie bij KLM kan flink uiteenlopen. Vaak wordt het salaris gebaseerd op functie en ervaring. 

Hoeveel uur werkt een piloot per dag?

Het aantal uur dat een piloot maximaal op een dag werkt hangt af van de vlucht. In totaal mag een piloot maximaal 16 uur achter elkaar vliegen. Langer dit is niet toegestaan. Een werkdag van een piloot zal dus nooit langer zijn dan 16 uur. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>