• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Hoeveel verdient een brandweerman? (Salaris+ Uurloon)

Het beroep van brandweerman is een van de meest uitdagende beroepen in Nederland. Het kan ook heel gevaarlijk zijn, maar toch dromen veel kinderen ervan om later aan de slag te gaan om branden te bestrijden. Maar... welk salaris verdien je nou als brandweerman?


Wat verdient een brandweerman?

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een brandweerman in Nederland is ongeveer € 2.600 per maand. Per jaar verdient een brandweerman € 32.002,-.

Er zijn verschillende rangen en ervaringsniveaus waardoor het salaris erg kan verschillen. Ook de regio waarin je als brandweerman actief bent kan van invloed zijn op de hoogte van het uurloon.

Gemiddelde loon Brandweerman

In Euro's (€)

Wat verdient een brandweerman per uur?

€ 18,84

Wat verdient een brandweerman per maand?

€ 2.666

Wat verdient een brandweerman per jaar?

€ 32.002

*Cijfers zijn op basis van bruto salaris. Dit zijn gemiddelden en het salaris kan afwijken afhankelijk van de werkgever, de regio en het aantal jaar werkervaring.


Salaris brandweer per ervaringsniveau en opleiding

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een brandweerman is onder andere afhankelijk van het type brandweer, ervaring en locatie.

In Amsterdam verdienen brandweerlieden, afhankelijk van de functie en ervaring, het maandsalaris van € 2.428,- tot € 5.237,- bruto per maand.

Dit terwijl ze in Groningen een gemiddeld bruto maandsalaris tussen de € 2.254,- en € 4.738,- bruto verdienen.

Het is niet gek dat het gemiddelde salaris van een brandweerman in Nederland hoog is. Er zijn veel factoren die bijdragen aan dit aantal.

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor het maximum salaris dat een brandweerman met meer dan 10 jaar ervaring kan verdienen. Een brandweerman die net is aangenomen, verdient bijvoorbeeld ongeveer € 1.500 tot € 2.000


Wat doet een brandweerman?

De belangrijkste rol van de brandweer is het voorkomen van branden door gebouwen te inspecteren en mogelijke gevaren te identificeren. Ze beperken ook de verspreiding van een brand door de toevoer van brandstof of zuurstof af te sluiten. Ten slotte bestrijden ze branden door deze te blussen met water of te blussen met schuim. Brandweerlieden zijn ook verantwoordelijk voor het beheer van ongevallen en rampen met chemicaliën, gaslekken, explosies, verkeersongevallen en waterongevallen.

Tot slot verlenen brandweerlieden ook eerste hulp bij medische noodgevallen. Ze kunnen ook assisteren bij reddingsoperaties, zoals het redden van mensen uit beknelde situaties.

Taken en verantwoordelijkheden van een brandweerman

 • Medische zorg verlenen aan gewonden
 • Het verkrijgen en gebruiken van brandblusmiddelen
 • Mensen helpen ontsnappen uit gebouwen die in brand staan
 • Verkrijgen van informatie over branden, zoals locatie, omstandigheden en mogelijke slachtoffers.
 • Het opsporen van de oorzaak van branden en het rapporteren hiervan

Gemiddelde Uurloon brandweerman t.o.v. landelijk gemiddelde

Je weet nu wat het gemiddelde salaris van een brandweerman is, maar is dat veel of juist niet? In onderstaande grafiek zie je hoe het gemiddelde uurloon van een brandweerman zich verhoudt ten opzichte van het modale inkomen in Nederland per jaar.

Brandweerman

*Cijfers zijn op basis van het landelijke modale inkomen uit 2023


Studie of Opleiding tot brandweerman

Om brandweerman te worden in Nederland heb je geen specifieke opleiding nodig. Het is belangrijk dat je goed met hoogtes om kunt gaan en geen last hebt van claustrofobie. Ook moet je een cursus volgen om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen. In sommige gevallen is ook een middelbare schooldiploma of een beroepsopleiding vereist.

Daarnaast is het ook een pré als je ervaring hebt met bijvoorbeeld techniek, computers, veiligheid, teambuilding of EHBO. Het is namelijk belangrijk om de vaardigheden te hebben die je nodig hebt om branden te blussen en levens in gevaar te redden. Ook is het belangrijk dat je makkelijk schakelt tussen verschillende taken en situaties, of het nu gaat om het besturen van een brandweerwagen of het bedienen van een hydraulische ladder.

Je moet ook goed kunnen samenwerken met je collega's in een team om een bepaalde taak efficiënt uit te voeren. Daarnaast moet je ook stressbestendig zijn en in noodsituaties snel en adequaat kunnen handelen.


Hoe zit het met de baankansen?

De kansen op werk als brandweerman in Nederland zijn goed. Er zijn veel vacatures voor brandweermannen bij de brandweer in Nederland.

Ook zijn er diverse opleidingsmogelijkheden om brandweerman te worden. Dit betekent dat er veel kansen zijn voor wie op zoek is naar een carrière en salaris als brandweerman.


Veelgestelde vragen

Hoeveel verdient een brandweerman per uur?
Het gemiddelde uurloon van een brandweerman is € 18,84. Dit is gemiddeld en het kan dus iets hoger of lager uitvallen. Dit op basis van werkervaring en de regio van het brandweerkorps. 

Is brandweer betaald werk?

Er is zowel een vrijwillige als een professionele brandweer. De vrijwillige brandweer krijgt niet betaald terwijl de professionele brandweer wel betaald krijgt. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>