• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Hoeveel verdient een accountant? (Salaris+ Uurloon)

Hoeveel verdient een accountant eigenlijk? Is het salaris van een accountant hoog?

Het zijn vragen die we vaak voorbij zien komen. Om deze reden hebben we besloten om hier een artikel over te schrijven.

We zijn op onderzoek gegaan en hebben precies uitgezocht hoeveel een accountant verdient. Benieuwd naar het salaris van een accountant? Lees dan gauw verder!


Wat verdient een accountant?

Het gemiddelde salaris van een accountant bedraagt €5.875,- bruto per maand. Dit staat gelijk aan een uurloon van €33,76. Over een jaar betekent dit een bruto salaris van €76.140,-. Het salaris kan afwijken afhankelijk van de werkgever, de regio en het aantal jaar werkervaring.

Gemiddelde loon Accountant

In Euro's (€)

Wat verdient een accountant per uur?

€ 33,76

Wat verdient een accountant per maand?

€ 5.875

Wat verdient een accountant per jaar?

€ 76.140

*Cijfers zijn op basis van bruto salaris. Dit zijn gemiddelden en het salaris kan afwijken afhankelijk van de werkgever, de regio en het aantal jaar werkervaring.


Salaris accountant per ervaringsniveau en opleiding

De hoogte van het salaris voor een accountant hangt af van het aantal jaar werkervaring. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten accounts, denk hierbij aan:

 • Accountant administratieconsulent (AA)
 • Registeraccountant (RA)

Naast bovenstaande is het ook zo dat het salaris van een accountant verschilt per bedrijf en binnen welke sector het bedrijf actief is. 

Het is ook mogelijk dat het salaris afhankelijk is van het opleidingsniveau. Zo kan het zijn dat een accountant met een universitair diploma meer verdient dan een accountant met een hbo-diploma.


Wat doet een accountant?

Als accountant ben je verantwoordelijk voor het verzamelen, beoordelen en verwerken van financiële gegevens.

Je stelt jaar- en tussentijdse financiële rapportages op en geeft advies over financiële aangelegenheden. Je kunt ook belastingaangiften opstellen en financiële systemen en processen beheren.

Als accountant werk je meestal in een accountantskantoor, bij een grote of middelgrote onderneming of bij de overheid. Er zijn ook mogelijkheden om als zelfstandig account te werken.

Het werk van een accountant is vaak kantoorgericht, maar er kunnen ook afspraken buiten de deur gemaakt worden. De werktijden zijn meestal van 9:00 tot 17:00 uur.

In drukke periodes, zoals rond de aangifte van de belastingen, kan het zijn dat je langere werkdagen hebt. Als accountant is het belangrijk om accuraat te werken en goed te kunnen samenwerken in een team.

Je moet ook goed kunnen communiceren met je collega's en klanten. Verder is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en regelgeving op het gebied van financiën.

Taken en verantwoordelijkheden van een Accountant

 • Het verzamelen, beoordelen en verwerken van financiële gegevens
 • Het opstellen van jaar- en tussentijdse financiële rapportages
 • Het geven van advies over financiële aangelegenheden
 • Het opstellen van belastingaangiften
 • Het beheren van financiële systemen en processen

Gemiddelde Uurloon Accountant t.o.v. landelijk gemiddelde

Je weet nu wat het gemiddelde jaarsalaris van een accountant is, maar is dat veel of juist niet? In onderstaande grafiek zie je hoe het gemiddelde uurloon van een accountant zich verhoudt ten opzichte van het modale inkomen in Nederland over een heel jaar.

Jaarsalaris accountant t.o.v. jaarsalaris

*Cijfers zijn op basis van het landelijke modale inkomen uit 2023


Studie of Opleiding tot accountant

Om accountant te kunnen worden, is een opleiding op hbo-niveau vereist. De opleiding duurt gemiddeld 4 jaar en kan zowel voltijd als deeltijd worden gevolgd.

Er zijn ook mogelijkheden om je te specialiseren, bijvoorbeeld in het taxatiewerk of in de financiële dienstverlening. Er zijn verschillende opleidingsinstituten waar je de opleiding tot accountant kunt volgen, zoals hogescholen en universiteiten.

In de opleiding leer je onder andere financiële administratie, belastingrecht, bedrijfseconomie en financiële analyse.

Naast de opleiding is het vaak ook verplicht om een aantal jaren werkervaring op te doen en te slagen voor een aantal verplichte accountancyexamens.


Hoe zit het met de baankansen?

Er is vraag naar accountants in verschillende sectoren, waardoor de baankansen voor accountants goed zijn. Accountants zijn nodig in bijna elke organisatie, van grote multinationals tot kleine ondernemingen. Dit zorgt ervoor dat jij een goede onderhandelingspositie hebt en ook als beginnende accountant een goed salaris verdient. Ook de overheid heeft behoefte aan accountants.

De baankansen zijn mogelijk nog beter voor accountants die zich hebben gespecialiseerd in een bepaald gebied, zoals fiscaal advies of financiële dienstverlening. Het is wel belangrijk om up-to-date te blijven en je te blijven ontwikkelen, omdat de accountancysector continu in beweging i


Veelgestelde vragen

Hoeveel verdien je per uur als accountant?
Het gemiddelde uurloon van een accountant is € 33,76. Dit kan natuurlijk hoger of lager uitvallen op basis van bijvoorbeeld werkervaring, functie (RA of AA) en het type bedrijf.

Wat verdient een HBO-accountant?

Het gemiddelde salaris voor een HBO-accountant ligt tussen de € 2.700 en € 2.900 euro per maand. Uiteraard kan dit verschillen per sector en bedrijf maar dit is het gemiddelde in Nederland.  

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>