• Home
  • /
  • Geld
  • /
  • Wat zijn de rijkste landen? De Top 10 rijkste landen van dit moment!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 26/09/2023

Je hebt rijke en arme landen. Maar welke landen zijn eigenlijk echt rijk? En hoe kan dat?

Wij zijn op onderzoek uitgegaan naar een antwoord op deze vragen. En dat is gelukt! In dit artikel bespreken wij dan ook met jou de top 10 rijkste landen ter wereld. 

Geloof ons: er zitten landen tussen waarvan je dit niet had verwacht! Let wel: we hebben het in dit artikel over het BBP (Bruto Binnenlands Product per hoofd).

Wat is het bruto binnenlands product?

Voor we de top 10 rijkste landen gaan benoemen is het misschien goed om eerst even uit te leggen wat het Bruto Binnenlands Product per hoofd precies is. 

Je kan het zien als een maatstaf voor de omvang van de economie in een land. Het wordt berekend door de waarde van alle ondernemingen, huishoudens en overheid samen te voegen aan de goederen en diensten die ze verbruiken.

Je kan dus concluderen dat hoe hoger het BBP per hoofd is, hoe rijker het land is. Maar dat zegt niet altijd iets over de welvaart. Daarover later meer.

Om alvast even een interessante vergelijking te maken: het hoogste BBP per hoofd in onze lijst is €173.688, terwijl het Nederlandse BBP per hoofd neerkomt op €49.100. Het Nederlandse BBP per hoofd is dus 353% minder!


Top 10 Rijkste landen ter wereld

Wat zijn nu eigenlijk de rijkste landen in 2023? Wat zijn de meest welvarende landen op dit moment? Het is tijd om antwoord te geven op deze vraag.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen hebben wij onderzoek gedaan naar de rijkste landen ter wereld. Om deze te bepalen hebben wij gekeken naar het BBP (bruto binnenlands product).

Op basis hiervan hebben wij vervolgens een top 10 samengesteld waarin de rijkste landen van dit moment op een rijtje gezet zijn. 

Kortom, vraag jij je af wat nu eigenlijk de rijkste landen van dit moment zijn? Lees dan gauw verder. We beginnen deze lijst met de nummer 10 en eindigen met de nummer 1. Het rijkste land vind je dus onderaan dit artikel. 

10. Kanaaleilanden

De Kanaaleilanden verwijzen naar een groep eilanden in het Engelse Kanaal, dicht bij de Franse kust. De belangrijkste eilanden in deze groep zijn Jersey, Guernsey, Alderney, Sark en Herm.

Ondanks hun geografische ligging dicht bij Frankrijk, zijn ze Britse Kroonbezittingen, wat betekent dat ze niet deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk, maar eerder direct vallen onder de soevereiniteit van de Britse monarch.

Ze handelen met heel Europa en zijn ook enorm geliefd onder toeristen. Dit zorgt voor een bloeiende economie. Misschien onverwacht, maar welvaart is er zeker.

Kanaaleilanden vlag
BBP

€74.463

Oppervlakte

198 km2

Aantal inwoners

150.000

Belasting

0% - 20%

9. Kaaimaneilanden

Weer een eiland in de top 10! Uit cijfers is gebleken dat het BBP maar net iets lager is dan van het Man eiland.

Ook dit eiland is officieel Brits grondgebied, maar het maak geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Het eiland vind je in de westelijke Caribische Zee.

Leuk weetje: in plaats van lage belastingen, betaal je hier helemaal geen belasting. Dat kan je op de langere termijn natuurlijk een hoop geld besparen, wat het ook voor de rijken interessant maakt om hier te wonen.

Kaaimaneilanden vlag
BBP

€85.346

Oppervlakte

264 km2

Aantal inwoners

68.000

Belasting

0%

8. Man Island

Wederom een Brits eiland in deze rijkste landen. Het gemiddeld netto vermogen ligt hier dan naast het BBP ook behoorlijk hoog. De totale oppervlakte is 572 vierkante kilometer.

Er wonen nog geen 85.000 inwoners op het eiland. Het eiland behoort overigens niet tot het Verenigd Koninkrijk en het is ook geen lid van de Europese Unie. Ook zijn er nog aardig wat toeristen die het eiland jaarlijks bezoeken - iets wat ook een positief effect heeft op de economie.

Man Island vlag
BBP

€86.481

Oppervlakte

572 km2

Aantal inwoners

85.000

Belasting

10% - 20%

7. Noorwegen

Dat Noorwegen niet het rijkste land is, komt misschien zelfs als een verrassing. De grote contrasten tussen dit moderne land en bijvoorbeeld Nederland zijn al behoorlijk groot.

Het hoge BBP is dan ook geen verrassing. Het verschil tussen arm en rijk is in Noorwegen ook relatief klein, zeker in vergelijking met Nederland. De grootste motor voor de economie is de handel in aardolie en visserij.

Deze natuurlijke hulpbronnen doen de economie ten goede. Maar goed, het leven in Noorwegen is dan ook vrij duur. Dit komt doordat de levensstandaard ook erg hoog ligt. Verder is het land naast één van de rijkste landen ter wereld ook één van de gelukkigste landen ter wereld.

Noorwegen vlag
BBP

€89.202

Oppervlakte

385.207 km2

Aantal inwoners

5.4 miljoen

Belasting

23%

6. Zwitserland

Zwitserland

Ook Zwitserland staat tussen het rijtje rijkste landen ter wereld. En dat is eigenlijk ook helemaal niet zo gek.

Het is namelijk een financieel neutraal land. Dat wil inhouden dat de overheid geen miljarden aan schulden heeft en de economie er ook goed voor staat.

Zo doet de bankensector en het toerisme het erg goed in het land. En al deze toeristen dragen ook weer bij aan een groeiende economie. Ook wordt het land gezien als zeer modern en innovatief. Misschien niet het lekkerste weer, maar een bezoekje dus ook zeker waard.

Zwitserland vlag
BBP

€93.457

Oppervlakte

41.285 km2

Aantal inwoners

8.7 miljoen

Belasting

0% - 11.5%

5. Ierland

Ierland

Ondanks een verleden met een grote financiële crisis is het land sinds 2015 weer aardig op de been. Tijdens de wereldwijde recessie in 2008 belandde het land zelfs als eerste daadwerkelijk in een recessie.

Het is dan ook een welbekend belastingparadijs te noemen. De financiële sector zorgt voor een aanzienlijke stijging van het BBP. Verder is Ierland ook een internationale handelaar in farmaceutische producten en softwarediensten.

Ook dit zijn factoren die meespelen in de welvarendheid van het land.

Ierland vlag
BBP

€99.152

Oppervlakte

70.273 km2

Aantal inwoners

5 miljoen

Belasting

0% - 12.5%

4. Bermuda

En dan Bermuda. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar ook dit is een zeer rijk land. Het is een stuk Brits overzees gebied. Je kan het herkennen aan de prachtige stranden, die ook geliefd zijn onder menig toerist.

De grootste kostwinner voor het land is de internationale verzekeringssector. Neem dit in combinatie met relatief weinig inwoners en je komt uit op een hoog gemiddeld netto vermogen en dus ook een hoog BBP per hoofd.

Bermuda vlag
BBP

€110.869

Oppervlakte

53 km2

Aantal inwoners

63.000

Belasting

0%

3. Luxemburg

Ons buurland Luxemburg is op de derde plek in deze top tien terecht gekomen. En zoals je waarschijnlijk weer is Luxemburg ook niet denderend groot. Al hoewel: in vergelijking met Monaco is alles groot.

De economie in Luxemburg wordt goed draaiende gehouden dankzij succesvolle industriële bedrijven, zoals staalfabrieken. Dat Luxemburg tussen de rijke landen staat komt misschien als een verrassing, maar eigenlijk hebben ze het daar nog helemaal niet zo slecht.

Monaco vlag
BBP

€135.682

Oppervlakte

2.586 km2

Aantal inwoners

640.000

Belasting

0% - 45.78%


2. Liechtenstein

En op nummer twee staat Liechtenstein. Ook dit is een enorm klein land: slechts 24 kilometer van oost naar west. Het BBP per hoofd ligt hier dan dus ook erg hoog. Niet gek, want veel mensen wonen er dan ook niet.

En de mensen die er wonen hebben behoorlijk wat geld. Grappig feitje: de boodschappen zijn in Liechtenstein maar liefst 1,37 keer duurder dan in Nederland.

Liechtenstein vlag
BBP

€169.049

Oppervlakte

158 km2

Aantal inwoners

39.000

Belasting

0% - 24%


1. Monaco

Monaco is een héél erg klein land, gelegen aan de kust van Frankrijk. En ook direct het rijkste land. De oppervlakte is dan ook slechts 1,96 km2. Het aantal inwoners? Rond de 32.000.

Niet heel erg veel dus. Verder staat Monaco natuurlijk ook een beetje bekend om het prachtige stand en de enorm grote boten in de haven. Het is voor rijke mensen dan ook zeer aantrekkelijk om hier te gaan wonen.

De voornaamste reden, naast het lekkere weer? Je betaalt behoorlijk weinig belasting. Zo betaal je géén inkomstenbelasting.

Monaco vlag
BBP

€173.688

Oppervlakte

2 km2

Aantal inwoners

32.000

Belasting

0% 


Bonus: Nederland

Nederland vlag
BBP

€49.100

Oppervlakte

41.850 km2

Aantal inwoners

17.5 miljoen

Belasting

37% - 49.50%

Hoe zit dat dan met Nederland? Misschien ben je wel verbaast dat ons kikkerlandje niet in de top 10 terecht is gekomen. Hoewel Nederland vroeger wel hoger in het rijtje stond is de welvaart toch flink achteruit gegaan.

Het BBP per hoofd onder de Nederlanders is 49.100 euro. Niet bijster veel dus. Toch is dit wel anderhalf keer hoger dan het gemiddelde in Europa. Dat komt onder andere doordat wij veel financiële instellingen hebben met toegevoegde waarde, ook voor het buitenland. 

Ook werken er best veel mensen in Nederland die hier niet wonen.

Toch is het BBP per hoofd veel lager dan in bijvoorbeeld Monaco. Dat komt omdat er in Nederland ook veel meer mensen wonen, en het verschil tussen arm en rijk (deels) hierdoor ook groter is.

Verder betaal je wanneer je rijk bent in Nederland behoorlijk veel belasting. Je kan de helft van je inkomen afstaan aan belasting. Dat maakt het voor rijke buitenlanders niet bepaald aantrekkelijk om hier te wonen. Die wijken uit naar andere landen, zoals dus bijvoorbeeld Monaco.


Kleine kanttekeningen

Over deze top 10 hebben wij nog wel wat kanttekeningen. Zo is het namelijk niet zo dat deze rijke landen per definitie geen armoede kennen. Het BBP is een gemiddelde.

Er zullen dus altijd minder welvarende mensen zijn. Daarnaast zijn veel landen in deze top 10 behoorlijk klein én betaal je er weinig belasting.

Hierdoor houden de mensen ook meer geld over en is het voor rijke mensen ook erg aantrekkelijk om er te gaan wonen. En hoe meer rijke mensen, hoe hoger het BBP. Neem deze top 10 dus wel met een klein korreltje zout.

Landen die de top 10 nét niet gehaald hebben

Ook vinden we het leuk om nog de landen te benoemen die de top 10 net niet gehaald hebben. Deze landen scoren voor alsnog behoorlijk goed, maar (helaas) net niet goed genoeg om in deze top 10 terecht te komen.

Qatar: €68.876

Ook Qatar is een behoorlijk welvarend land. Het BBP per hoofd ligt hier op 68.876 euro. Net iets lager dan de Kanaaleilanden dus. Vooral dankzij veel natuurlijke hulpbronnen is het land zo welvarend.

Zo heeft het land heel erg veel aardgas en aardolie. En daar willen andere landen veel geld voor betalen. Het bruto binnenlands product dat per hoofd is gemeten ligt onder andere hierdoor aardig hoog.

De afgelopen jaren is de vraag naar gas in de meeste landen ook alleen maar toegenomen. Ook daar heeft het land weer profijt van.

Denemarken: €56.116

Was jij net zo verrast als ons dat Denemarken niet in de top 10 stond? Het land heeft een BBP per hoofd dat maar net iets hoger ligt dan in Nederland.

Het gaat om een bedrag van 56.116 euro. Toch ligt dit voor alsnog ver boven het Europese gemiddelde. Denemarken behoort tot één van de gelukkigste landen ter wereld. 

Dat komt omdat ze in het land erg modern zijn en ook erg met de tijd meegaan. Ook is saamhorigheid erg belangrijk in de cultuur van Denemarken.

De Arabische Emiraten: €46.857

Denk je aan een welvarend land, dan denk je waarschijnlijk al gauw aan de Verenigde Arabische Emiraten. De emiraten bestaan uit zeven emiraten.

Hiervan is Abu Dhabi de hoofdemiraat. Deze emiraten staan dan ook onder andere bekend als één van de meest ontwikkelde en moderne landen ter wereld. Toch is het BBP per hoofd hier maar net iets hoger dan in Nederland. Er wonen ook 'maar' 9,2 miljoen mensen in de Emiraten.

Misschien zie je wel dat steeds meer welvarende Nederlanders vertrekken naar bijvoorbeeld Dubai.

Dat is ook niet zo gek, want Dubai wordt gezien als een waar belastingparadijs. Je betaalt er namelijk geen belasting! Hierdoor hou je dus behoorlijk wat extra geld over in de maand.

Verder is bijvoorbeeld Dubai ook behoorlijk populair onder toeristen. De toeristen houden de economie daar dan ook goed draaiende. Wanneer je op vakantie naar Dubai wil mag je overigens wel een grote portemonnee meenemen.

De levensstandaard is daar namelijk behoorlijk luxe en het barst er van de high-end restaurants en winkels. Daarnaast kost een retourtje ook al gauw tussen de 800 en 1200 euro per persoon.

Zweden: €43.986

Zweden

Ook Zweden een erg gelukkig land. Het BBP ligt hier alleen wel weer best wat lager dan in Nederland: 43.986 euro. De economie van Zweden draait voor een groot deel op export.

Hierbij kan je denken aan hout en houtproducten, ijzer, elektriciteit en auto's. Deze worden dan ook volop verhandeld aan de buurlanden Noorwegen, Denemarken en Finland.

Maar ook Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn trouwe afnemers van deze Zweedse producten.

Frankrijk: €42.727

Frankrijk

Ook Frankrijk heeft de top 10 niet gehaald. Het land heeft een BBP van €42.727 per hoofd.

Toch aanzienlijk lager dan in Nederland wederom. De meeste mensen verdienen hun geld in Frankrijk in de dienstensector. Ook mogen ze in Frankrijk eerder stoppen met werken dan in Nederland.

Verder is de belasting ook anders verdeeld dan in Nederland. Er zijn meer schijven, waardoor je in sommige gevallen met een lager inkomen goedkoper uit bent in Frankrijk dan bijvoorbeeld Nederland. Maar ook wanneer je een hoog inkomen hebt, betaal je nog niet de helft aan belasting.


Veelgestelde vragen

Welk land heeft het hoogste BBP ter wereld?
Dit varieert van jaar tot jaar, maar historisch gezien heeft de Verenigde Staten het hoogste bruto binnenlands product (BBP) in nominale termen. Echter, als je kijkt naar koopkrachtpariteit (PPP), dan kan China aan de top staan.

Welke landen hebben de hoogste BBP per hoofd van de bevolking?
Landen zoals Luxemburg, Singapore, Qatar en Noorwegen staan vaak bovenaan deze lijst. Het BBP per hoofd van de bevolking geeft vaak een indicatie van de levensstandaard en welvaart van een land, maar het is niet de enige maatstaf.

Hoe wordt de rijkdom van een land gemeten?
Het rijkdom van een land wordt vaak gemeten aan de hand van het bruto binnenlands product (BBP), dat de totale marktwaarde is van alle eindproducten en -diensten die in een jaar in een land worden geproduceerd. Andere indicatoren zijn het BBP op basis van koopkrachtpariteit (PPP) en het netto nationaal inkomen (NNI).

Welke landen zijn snelgroeiend in termen van economische welvaart?
Veel van de zogenaamde BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) hebben aanzienlijke economische groei laten zien in de afgelopen decennia. Andere landen in Azië, zoals Vietnam en Bangladesh, hebben ook indrukwekkende groeipercentages laten zien.

Zijn rijke landen ook de gelukkigste landen?
Niet noodzakelijk. Hoewel economische welvaart kan bijdragen aan het welzijn en de tevredenheid van de bevolking, zijn er ook andere factoren die het geluk beïnvloeden, zoals sociale relaties, gezondheid, onderwijs en politieke stabiliteit. Indices zoals het World Happiness Report rangschikken landen op basis van verschillende criteria, en de resultaten komen niet altijd overeen met de rijkste landen in termen van BBP.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>