• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Wat zijn de rijkste landen in Europa? De Top 10 rijkste landen in Europa! [2024]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

In Europa is welvaart niet ver te zoeken. Landen als Monaco, Liechtenstein of Zwitserland staan erom bekend dat de inwoners het niet verkeerd hebben.

Maar wat zijn nu de rijkste landen van Europa? Wij doken eens in de statistieken van Europese landen en onderzochten wat nu het rijkste land is in Europa.

Wil jij weten wat de rijkste landen zijn van Europa? Ontdek het in deze top 10 rijkste landen.


Hoe beoordeel je de rijkdom van een land?

De rijkdom van een land wordt gebaseerd op het Bruto Binnenlands Product per hoofd. Het BBP per hoofd is kort gezegd de economische welvaart van een land gedeeld door het aantal inwoners.

De economische welvaart is een opeenstapeling van bijvoorbeeld de waarde van producten die worden geproduceerd door een land (export), de besteding van de inwoners (vermogen) en hoeveel salaris er doorgaans wordt verdiend (inkomen).

Een land met een hoog bbp per hoofd, wordt daarom beoordeeld als een 'rijk' land.

Natuurlijk is het bbp per hoofd een beetje vertekend, want een aantal miljardairs in een land kan al zorgen voor een redelijk scheve verdeling.

Toch is het bbp per hoofd de meest betrouwbare manier om iets te zeggen over de rijkdom van een land.


De top 10 rijkste landen

Wat is nu het rijkste land van alle Europese landen? Wij doken de statistieken in van de economieën in Europa en maakten hiervan een top 10.

Wat denk jij? Zullen de rijkste landen in West-Europa, Oost-Europa of juist in het noorden te vinden zijn? In ieder geval weten we op basis van informatie van het Internationaal Monetair Fonds wel degelijk welke landen het rijkst zijn. Wellicht zit er wel een flinke verrassing voor je tussen!


1. Liechtenstein

Liechtenstein vlag
BBP per hoofd

€167.000

Oppervlakte

2 km2

Aantal inwoners

32.000

Belasting

0% 

We trappen deze lijst af met Liechtenstein, het land met de hoogste levensstandaard ter wereld en tegelijkertijd het rijkste Europese land. Dit is een van de rijkste Europese landen vanwege twee belangrijke zaken: lage belastingen voor bedrijven en een sterke bankensector.

Liechtenstein hanteert een belastingtarief van 18% voor bedrijven. Het gevolg? Brievenbusbedrijven. Sticht een bedrijf, schrijf je in in Liechtenstein, en geniet van de belastingvoordelen.

Dit levert de Liechtensteinse regering zo'n 30% van alle overheidsinkomsten op. 30%! En daar hoeft de regering echt niet zo heel veel voor te doen.

Kortom, voor een hoge levensstandaard en lage belastingen kan je jezelf rijk rekenen in Liechtenstein.


2. Monaco

Monaco vlag
BBP per hoofd

€148.000

Oppervlakte

158 km2

Aantal inwoners

39.000

Belasting

0% - 24%

Op plaats 2 Monaco, het land dat bekend staat om geld, dure spullen en luxe. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de belastingen. Of, nou ja, het gebrek aan belasting. Er geldt namelijk een belastingtarief van welgeteld 0% voor inwoners van Monaco, voor zowel van origine Monegasken als mensen die later in Monaco zijn komen te wonen.

Mensen werken in Monaco voornamelijk in de toeristische sector, maar ook bedrijven zijn hier vanwege de lage belastingen welkom. En die belastinginkomsten op bedrijven zijn goed voor 50% van alle overheidsinkomsten. Niet verkeerd, dus!


3. Luxemburg

Monaco vlag
BBP per hoofd

€120.000

Oppervlakte

2.586 km2

Aantal inwoners

640.000

Belasting

0% - 45.78%

En dan gaan we door met nog zo'n klein land: Luxemburg. Er zijn verschillende redenen waardoor Luxemburg zo'n grote economie heeft. Het bruto nationaal product is namelijk voornamelijk afkomstig uit het bankwezen, de staalindustrie, chemische producten, telecommunicatie, landbouw en toerisme.

Hierbij is internationale handel een belangrijke pijler, waarbij de belangrijke sectoren hun geld voornamelijk verdienen met handel met het buitenland. Dit alles maakt Luxemburg het land met de hoogste bbp van de Europese Unie.

De meeste rijke landen zitten niet in de EU. Dit geldt in Luxemburg namelijk niet, want zij zitten wel in de EU. De Luxemburgse economie en de Luxemburgse schatkist zijn nogal rijk. Ook hier kan je dus goed vertoeven!


4. Ierland

Ierland vlag
BBP per hoofd

€84.000

Oppervlakte

70.273 km2

Aantal inwoners

5 miljoen

Belasting

0% - 12.5%

Dan gaan we verder met op de vierde plaats een verrassende deelnemer van deze lijst van de rijkste landen in Europa: Ierland.

Lang was Ierland niet een van de rijkste Europese landen, maar juist een van de armsten van Europa. Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking is in Ierland in de jaren '90 enorm gegroeid door een slimme inzet van de regering op het aantrekken van buitenlandse bedrijven.

Daarnaast heeft Ierland een sterke exportmarkt van computers en chips, waardoor bedrijven als Intel bijvoorbeeld enorm veel geld hebben verdiend. Kortom, op de vierde plaats Ierland.


5. Noorwegen

Noorwegen vlag
BBP per hoofd

€79.000

Oppervlakte

385.207 km2

Aantal inwoners

5.4 miljoen

Belasting

23%

Van Ierland reizen we door naar Scandinavië, en dan in het bijzonder naar Noorwegen. De Noorse bevolking geniet al jaren van een enorm hoge levensstandaard. Met een Noorse export van vis en olie heeft het land een enorm fortuin opgebouwd.

Maar, Noorwegen is ook nog eens een land dat geen chemische producten grondstoffen hoeft in te kopen, want het land is volledig zelfredzaam. Alle export is dus pure winst.

Met een uitstekende communicatie infrastructuur op deze Noorse bodem staat dit land in veel lijstjes bovenaan. Zeker een aanrader dus!


6. Zwitserland

Zwitserland vlag
BBP

€76.000

Oppervlakte

41.285 km2

Aantal inwoners

8.7 miljoen

Belasting

0% - 11.5%

We gaan verder naar het meest neutrale land ter wereld: Zwitserland. Met een hoog bbp per hoofd van de bevolking wordt voornamelijk gekeken naar de Zwitserse bankensector.

De meeste inwoners zijn in Zwitserland hoogopgeleid in vergelijking met andere landen. Doordat voldoende arbeidskrachten hoogopgeleid zijn, worden de Zwitserse arbeidskrachten ingezet over de hele wereld.

Daarbij is een belangrijke factor dat de lokale prijzen hoog zijn. De economie van Zwitserland is hierbij gebouwd op een hoog inkomen van de bevolking. Rekening houdend met dit gegeven, kan wel worden gesteld dat de levensstandaard in Zwitserland heel hoog is.


7. San Marino

San Marino vlag
BBP

€59.000

Oppervlakte

61.2 km2

Aantal inwoners

33.000

Belasting

17%

We keren na de landen in de Europese Unie weer naar het kleinste land in Europa: San Marino. Deze dwergstaat is vrijwel volledig omringd door Italië en kent een van hoogste bbp's per hoofd van de bevolking in Europa.

Voornamelijk de dienstensector is in San Marino goed gevorderd, dat verantwoordelijk is voor zo'n 60% van alle inkomsten. Dit hoge bbp maakt dat de in inwoners van San Marino tot de meest welvarende van Europa behoren.


8. Denemarken

Denemarken Vlag
BBP per hoofd

€57.000

Oppervlakte

42.951 km2

Aantal inwoners

5.8 miljoen

Belasting

9% - 15%

We naderen het einde van deze top 10 met wederom een land uit Scandinavië: Denemarken. Ook Denemarken staat bekend om haar uitstekende sociale systeem, waarbij de Denen veel verdienen.

Een van de hoogste bnp in Europa komt voornamelijk uit de visserij, waarbij Denemarken een van de grootste visserijlanden ter wereld is.


9. Nederland

Nederland vlag
BBP

€53.000

Oppervlakte

41.850 Km2

Aantal inwoners

17.5 Miljoen

Belasting

37% - 49.50%

We gaan verder met de Nederlandse economie, die op de 9e plaats van de rijkste landen van Europa komt te staan.

Het bbp per hoofd van de bevolking komt neer op zo'n 53.000 euro, wat Nederland een van de beste economieën in Europa maakt.

Nederland staat daarnaast qua levensstandaard hoog op de ranglijsten.


10. Zweden

Zweden vlag
BBP per hoofd

€50.000

Oppervlakte

528.447 km2

Aantal inwoners

10.4 miljoen

Belasting

20% - 32%

We sluiten af met wederom een land uit Scandinavië, Zweden. Dit land staat bekend om haar mooie natuur, maar ook de economie van dit land is heel stevig. Het inkomen van de Zweden is hoog, en dat komt doordat de arbeiders hoogopgeleid zijn.

Ondanks het hoge inkomen, staat Zweden niet hoger op de lijst. Misschien is het tijd om net als het groothertogdom Luxemburg de belasting maar eens enorm naar beneden te schroeven.


Veelgestelde vragen

Welke landen zijn rijk in Europa?

In Europa zijn de landen Liechtenstein, Monaco, Luxemburg, Ierland, Noorwegen, Zwitserland, San Marino, Noorwegen, Denemarken, Nederland en Zweden het rijkst.

Welk land heeft het meeste geld in Europa?

In Europa heeft Liechtenstein het meeste geld.

Is Nederland het rijkste land van Europa?

Nee, Nederland is niet het rijkste land van Europa, maar staat op de 9e plaats.

Is Nederland een van de rijkste landen?

Nederland behoort tot de top 10 rijkste Europese landen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>